Desenvolupen una app que digitalitza la muntanya alacantina i et mostra la fauna i la flora en temps real

Es tracta d’una aplicació de senderisme interactiu que mostra la geologia, l’ornitologia i la botànica de les muntanyes de la província d’Alacant

Desenvolupen una app que digitalitza la muntanya alacantina i et mostra la fauna i la flora en temps real
10/03/2023 -

El Centre d’Intel·ligència Digital de la Província d’Alacant està treballant en una aplicació mòbil que proporcionarà informació en temps real sobre la ruta i l’entorn en el qual es troba el senderista. L’aplicació digitalitza la muntanya alacantina i ofereix informació de l’entorn i de l’espai en temps real, des de la geologia fins a la botànica i l’ornitologia. Amb aquesta aplicació, els usuaris podran explorar la muntanya i conéixer la fauna i la flora de la regió, així com aprendre sobre la història i la cultura local.

La província d’Alacant, a Espanya, és coneguda per les seues impressionants muntanyes i senderes naturals, que atrauen turistes i excursionistes de tot el món. No obstant això, l’augment de l’interés pel senderisme i l’exploració de la naturalesa ha portat als investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) a desenvolupar una eina digital que permetrà als usuaris explorar i aprendre més sobre aquestes muntanyes de manera segura i sostenible.

El projecte naix amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar a la societat sobre la fragilitat de l’entorn natural i fomentar bones pràctiques responsables i respectuoses. El senderisme educatiu, sostenible i respectuós amb el medi ambient és el nou model que es promou amb aquesta aplicació. L’aplicació està en fase de desenvolupament, però s’espera que estiga disponible pròximament per a la seua descàrrega.

Segons responsables del projecte, l’aplicació busca integrar i facilitar a la ciutadania una sèrie d’informacions que s’han anat generant a través de diferents grups d’investigació perquè qualsevol persona, ja siga in situ o des de qualsevol part del món, puga conéixer una mica més a fons la ruta en la qual es troba o aquella que li genere especial interés. L’aplicació proporcionarà informació detallada sobre el valor natural de la ruta i també sobre els ocells que freqüenten l’entorn, les plantes, la vegetació, la petjada humana a través de les restes d’antics assentaments i fins i tot d’aquells impactes que han succeït en cada zona, com per exemple incendis o qualsevol altre tipus de catàstrofe natural.

El nou model de senderisme educatiu, sostenible i respectuós amb el medi ambient, inclourà tot tipus d’informació mitjançant una sèrie de capes distribuïdes en quatre grans apartats de nivell universitari. La Capa de Geologia inclourà els tipus de roques, estrats i altres característiques geològiques que s’observen en cada recorregut, així com la seua evolució en una ruta determinada, els tipus de substrats i com aquests han canviat al llarg dels anys. La Capa d’Ornitologia permetrà als usuaris conéixer, veure i escoltar les diferents espècies d’ocells que es troben o freqüenten cada zona, així com els seus diferents registres auditius, de manera interactiva. La Capa de Geografia proporcionarà una interpretació geogràfica del paisatge, integrant la influència de l’ésser humà en la ruta i l’entorn de la muntanya, incloent-hi l’impacte que poden tindre les activitats antròpiques històriques i recents. Finalment, la Capa de Botànica inclourà les espècies de flora que el senderista trobarà al llarg del seu camí i les unitats de vegetació, és a dir, les comunitats vegetals presents en la ruta (el seu interés biològic, ecològic i biogeogràfic), així com la seua evolució històrica de manera dinàmica en una escala temporal.

Finalment, cal ressaltar que la persona que utilitze aquesta aplicació estarà en tot moment geolocalitzada, per la qual cosa la seguretat estarà garantida en cas que sorgisca algun problema que requerisca assistència.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 15 =