Elx comptarà per primera vegada amb un Reglament Orgànic Municipal

El ROM estableix una ordenació general dels debats i preveu la possibilitat de creació de comissions no permanents de ple per a tractar assumptes concrets

Elx comptarà per primera vegada amb un Reglament Orgànic Municipal
31/10/2023 -

L’Ajuntament d’Elx comptarà per primera vegada amb un Reglament Orgànic Municipal (ROM), un instrument obligat des que en 2005 es va aprovar la Llei de Grans Ciutats i que 18 anys després és una realitat.

L’edil de Recursos Humans, José Navarro, ha assenyalat que aquest reglament “dignifica la tasca de l’oposició” i estableix com ja s’ha fet per primera vegada en aquest mandat que la meitat dels regidors de l’oposició tindran dret a dedicació exclusiva sempre que no se sobrepasse el límit legal. En els grups amb un sol regidor, aquest tindrà dret a dedicació exclusiva i a més cada grup tindrà dret a un funcionari eventual. “Aquesta qüestió ja no queda a discreció de cada alcalde o alcaldessa que arribe al govern municipal, sinó que s’estableix una vegada per sempre”.

D’altra banda, s’institucionalitza i regula la Junta de Portaveus, així com la presidència del Ple, si bé en aquest cas amb caràcter potestatiu perquè així ho estableix la Llei de Bases de Règim Local. A més, s’institueixen noves iniciatives possibles dels grups com a interpel·lacions i sol·licituds de compareixença i es dona a aquestes iniciatives al costat de les mocions, preguntes i precs una regulació semblant a la qual tenen en les Cambres parlamentàries.

Navarro ha destacat que aquest nou ROM estableix una ordenació general dels debats, amb 5 minuts en la primera intervenció i 2 minuts i mig en la rèplica i s’institucionalitza el debat de l’estat del municipi “amb una estructura semblant a la qual han tingut els últims anys, però limitant els temps de les intervencions de l’alcalde”.

També es preveu la possibilitat de creació de comissions no permanents del Ple per a l’estudi d’assumptes concrets i es crea una Comissió de Coordinació presidida per l’alcalde i formada pels directors d’àrea, secretari, interventor, secretari de la Junta de Govern i gerents d’empreses públiques i organismes autònoms, per a millorar la coordinació entre totes les àrees municipals.

“Aquest Reglament posa límits a la discrecionalitat de l’alcalde o de qui presidisca el Ple i garanteix els drets dels grups de l’oposició, a més contribuirà a la millora dels debats de les sessions plenàries i el funcionament general de l’Ajuntament”, ha assenyalat Navarro, qui ha apuntat que ja s’ha remés l’esborrany als grups polítics de l’oposició perquè puguen realitzar les aportacions i sugerències pertinents amb la idea d’aprovar-lo en el ple municipal.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

thirteen + 1 =