Mutxamel es prepara per a elevar-se al ritme de la dansa. La tretzena edició del festival de ball convertix el municipi en un gran escenari a l'aire lliure del 9 al 17 de maig. Aix, els carrers, places i espais culturals s'omplin de talent, cultura, art i bellesa escènica amb prestigioses companyies, acadèmies locals i propostes que fan de la dansa una experiència compartida.
La regidora de Cultura, Maria Loreto Riera, ha subratllat la importància de 'Mutxamel en Dansa' com "una eina essencial per a acostar l'art i la creativitat a tota la ciutadania". A més, ha destacat el seu paper per a "generar espais de trobada i fomentar el talent local i professional". Finalment, l'edil ha remarcat la capacitat de la dansa per a "connectar amb les emocions, contar històries i provocar reflexió".
Per part seua, l'alcalde Rafael García Berenguer ha reafirmat que el festival és reflex "d'un municipi de Mutxamel que aposta per la cultura de qualitat, accessible i viva", i ha assenyalat que transforma el poble en "escenaris oberts al talent i a l'art". Al seu torn, ha valorat que l'enfocament d'esta edició aposta per "una programació diversa, contemporània i arrelada en les nostres tradicions".
Programació completa de Mutxamel en Dansa 2025
Divendres 9 de maig
El festival arranca el divendres 9 de maig a les 20.30 hores amb la peça "Cèl·lula", de la 'Companyia Subcielo', a la Torre Campanar de l'Església El Salvador. Es tracta d'una proposta aèria d'acrodança que transforma l'espai i desafia la gravetat amb una coreografia sobre l'amor, la separació i la transformació.
Un tango en la paret on dos cossos emergixen d'una cèl·lula comuna per a retrobar-se amb noves pells i maneres d'estimar, en una obra que combina risc físic, poea visual i simbolisme emocional. L'actuació estarà acompanyada de música en viu de la mà de la violoncel·lista mutxamelera Verónica Rubio.
Dissabte 10 de maig
En este cas, el festival es trasllada a l'entorn urbà amb una jornada matinal en la Plaça del Mercat, una ubicació privilegiada en la qual a partir de les 12.00 hores actuaran diferents companyies del municipi: Ballet Gisela Comins, Ballet Verónica Perelló, Acadèmia José Soriano i Naracé. L'objectiu, assegura l'Ajuntament, és mostrar el potencial artístic de les escoles locals.
A la nit, a les 20.00 hores l'Auditori de la Casa de Cultura acollirà la presentació de "Al·legoria 2.0", el nou treball de la Companyia José Soriano. Este espectacle oferix una mirada contemporània a la dansa espanyola, reivindicant el cos com a portador del llegat cultural a través d'una posada en escena que dialoga amb les noves tendències.
L'espectacle conserva l'essència del folklore i el patrimoni immaterial, però s'obri a l'evolució natural de l'art i la seua capacitat d'adaptació. Una experiència artística que celebra les arrels i la identitat des d'un llenguatge coreogràfic vibrant i actual. Les entrades per a este espectacle tenen un preu de 12 euros i poden adquirir-se en www.dentralia.com.
Dissabte 17 de maig
El fermall final el posarà la Companyia A3 Dansa el dissabte 17 de maig a les 20:00h. L'Auditori de la Casa de Cultura es convertix en l'escenari de "Renaissance", una obra que aprofundix en el viatge interior de l'heroi que, després de caure en la foscor, troba en la seua infància els valors més purs per a renàixer. La dansa neoclàssica, espanyola i contemporània es fusionen per a construir un relat sobre pors, esperança i anhel de felicitat.