San Vicent del Raspeig

Les Fogueres de Sant Vicent posen el focus en el foment del reciclatge del vidre

L'Ajuntament i Ecovidre posen en marxa dos campanyes de sensibilització durant les festes

1 minut

Una persona recicla una botella de vidre en el contenidor verd

Les festes de Fogueres i Barraques 2024 a Sant Vicent del


Les festes de Fogueres i Barracas 2024 a Sant Vicent del Raspeig tornaran a tindre un gran component mediambiental i sostenible. Així ho han ratificat tant l'Ajuntament com Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge estos envasos a Espanya, amb la posada en marxa de dos campanyes de sensibilització per a fomentar el reciclatge del vidre entre el col·lectiu fester i els veïns i veïnes del municipi.

Les iniciatives reben el nom de 'Festes amb Eco i 'La Penya Recicla'. Precisament, esta última es desenvoluparà al llarg d'este diumenge 30 de juny durant les convivències i paelles al Parc Lo Torrent. Es tracta d'una campanya en la qual les fogueres i barraques competiran per ser la que més quilos recicla al llarg del dia. Per a això, Ecovidrio instal·larà una bàscula gegant en el cor d'este emblemàtic parc entre les 10h i les 18 hores per a pesar i reciclar els seus residus d'envasos de vidre. Diversos educadors portaran el control dels quilos reciclats i l'associació més recicladora serà premiada amb un lot de productes de la terra.

Per part seua, durant les festes de Fogueres es durà a terme la campanya ‘Festes amb ressò’, que té com a objectiu superar la taxa de reciclatge proposada per Ecovidrio durant el mes de juliol respecte al mateix període de l'any anterior. En cas que s'aconseguisca el repte, Ecovidrio farà lliurament del guardó ‘Festes amb ressò’, que reconeix la implicació de ciutadania i festers per a aconseguir unes festes més sostenibles.

Per a reforçar esta labor, educadors ambientals recorreran les principals zones on té lloc l'activitat festera per a informar del repte plantejat, animar al reciclatge de vidre i convidar a participar en jocs i reptes; a canvi, s'obsequiarà amb una exclusiva motxilla amb la imatge de la campanya. Els educadors estaran en els matins del dijous i divendres, 18 i 19 de juliol, en la zona de racós i barraques.

Com a novetat, enguany s'ha creat la ‘Xarxa Festes amb Eco’ de municipis que treballen per la sostenibilitat durant les seues festes i aposten per millorar, any rere any, el seu compromís en favor del medi ambient. La xarxa compta amb una pàgina web amb els municipis adherits, entre els quals es troba Sant Vicent del Raspeig.

Els regidors de Servicis Urbans i Manteniment, Antonio Díaz, i Festes, Cristian Gil, així com el coordinador d'Ecovidrio, Manuel Sala, han convidat als santvicenters a participar en les dos iniciatives. En este sentit, Díaz ha explicat que l'objectiu és conéixer la importància del reciclatge i ha plantejat com a repte “superar les xifres aconseguides altres anys". Al seu torn, el regidor de Festes ha demanat la major implicació “perquè al final de 2024 Sant Vicent siga un municipi referent en reciclatge de vidre”. Per part seua, Sala ha recordat que “en moments de generació de residus busquem facilitar que se separen els residus i sensibilitzar de l'hàbit de reciclar”.

Reciclatge de vidre a Sant Vicent del Raspeig

Segons les dades aportades per Ecovidrio, els ciutadans de Sant Vicent van reciclar 670.750 quilograms d'envasos de vidre en 2023. Això suposa una mitjana d'11,2 quilograms per persona, equivalent a uns 38 envasos. El municipi disposa de 259 iglús per a depositar estos residus i cada contenidor dona servici a 231 habitants.

El 100% del vidre que es deposita en els contenidors es recicla i és emprat per a la fabricació de nous envasos. Este procés, segons la mercantil Ecovidrio, reduïx el creixement dels abocadors i incidix en la lluita contra el canvi climàtic en evitar l'extracció de matèries primeres de la naturalesa, minorant l'erosió dels sòls i la desforestació. A més, la reutilització de residus minimitza l'emissió de CO₂ en el procés de fabricació i estalvia energia.

inorant l'erosió dels sòls i la desforestació. A més, la reutilització de residus minimitza l'emissió de CO2 en el procés de fabricació i estalvia energia.