San Vicent del Raspeig

Sant Vicent aprova el seu primer pla d'actuació municipal enfront del risc d'inundacions

El ple autoritza la pròrroga del contracte de fems fins al 30 de juny mentre continuen els tràmits per a una nova adjudicació del servei

1 minut

Ple de Sant Vicent del Raspeig

L'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig ha aprovat esta vesprada el Pla d'actuació municipal enfront del risc d'inundacions (PAMRI) del municipi durant la sessió plenària celebrada en la qual també s'ha acordat, amb el vot unànime de tota la Corporació, remetre'l a la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana per a la seua homologació.

El regidor de Seguretat, Adrián García, ha explicat que esta proposta emmarcada dins del Pla territorial municipal enfront d'emergències “és un instrument essencial a l'hora de planificar accions i gestionar emergències en resposta a situacions de greu risc”. L'edil ha explicat que, a partir de la seua entrada en vigor, es tindrà en compte per a la coordinació de diferents servicis.

Entre els assumptes destacats, ha tirat avant l'ampliació de la pròrroga forçosa del contracte del servici de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans fins al 30 de juny de 2025, amb el vot a favor dels grups de PP i Vox, l'abstenció del PSOE i EU-UP i l'oposició en contra Compromís. El regidor de Servicis Urbans i Manteniment, Antonio Díaz, ha recordat que es pretén donar continuïtat del servici per a preservar la salut pública i evitar l'impacte ambiental fins a l'entrada en vigor del nou contracte. En la decisió s'ha tingut en compte el seu avançat estat de tramitació, actualment en període de valoració de les ofertes. La pròrroga està dotada amb 3,5 milions d'euros.

També per unanimitat, el ple ha aprovat la proposta del regidor de Seguretat per a sol·licitar a la Conselleria de Presidència la concessió de la Creu al Mèrit Policial amb distintiu blanc a dos inspectors i 14 agents de Policia Local de Sant Vicent que compten amb una trajectòria de més de 25 anys de servici. S'ha traslladat, a més, a la Direcció General de l'Agència de Seguretat i Resposta d'Emergències (AVSE) la petició d'una felicitació pública per a funcionaris del cos de seguretat municipal que han realitzat un servici meritori evitant un possible homicidi, segons ha detallat Adrián García.

En matèria de Recursos Humans, tots els grups municipals han donat suport a la creació d'un factor retributiu per deterioració de la salut. El regidor Óscar Lillo ha explicat que la demanda, sol·licitada per diferents seccions sindicals, valora els riscos psicosocials pels quals poden veure's afectats treballadors de l'Ajuntament, entre altres, per torns de nit, agressions o desgast psíquic.

Suport majoritari a la moció pel 25N

Els grups municipals de PP, PSOE, EU-UP i Compromís han consensuat una moció conjunta amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona (25N) que incidix en la necessitat de continuar treballant el favor de la prevenció i la conscienciació social i a referendar el compromís ferm amb els drets de les dones, entre altres reivindicacions.

La regidora de Drets Socials, Mariela Torregrosa, ha demanat “no mirar cap a un altre costat” i ha marcat com a repte “endurir les penes, que la llei estiga del costat de les víctimes i no deixar de treballar a millorar des de totes les administracions perquè la nostra societat mereix un canvi i està en mans de tots eixe canvi”. L'edil ha recordat que “les xifres evidencien el fracàs de la societat amb més 42 dones assassinades per les seues parelles o exparelles a Espanya des que va començar 2024 i, a tot el món, més de 52.000 víctimes cada any”.

Per part seua, la regidora de Vox, Isabel Domínguez, ha qüestionat l'efectivitat del Ministeri d'Igualtat, de les lleis de gènere i del Pacte d'Estat contra la Violència quant a reducció del nombre de defuncions i ha demandat, entre altres mesures, la defensa de les víctimes de tota mena de violència i el desenrotllament d'un treball de prevenció i assistència i d'una llei de violència intrafamiliar.

D'altra banda, el grup municipal de Vox ha presentat una moció per al trasllat i acolliment d'immigrants il·legals anara d'Espanya que ha sigut rebutjada en el ple amb el vot en contra dels regidors de PP, EU-UP i Compromís. Durant el debat, el grup socialista, ha abandonat el saló de plens com a mostra de rebuig.

El regidor de Vox, Pablo Quintana, ha defés la proposta que rebutja en el seu text “la política promoguda pel Govern central de portes obertes a la immigració il·legal i l'obertura de qualsevol tipus de centre d'acolliment d'immigrants il·legals en el nostre municipi, amb el tancament o reconversió dels quals estiguen en funcionament i la immediata expulsió de tots els immigrants il·legals que es troben en el terme municipal”, entre altres demandes.

En este punt, la portaveu popular, Mercedes Torregrosa, ha advocat “per una política migratòria d'estat integral i ferm contra les màfies, però que compatibilitze l'equilibri entre la protecció de les nostres fronteres, incorporant més agents, i l'impuls de les vies regulars de migració que han d'anar vinculades al mercat laboral”.

També en el torn de mocions, per part del grup socialista, la regidora María Jesús Moreno ha demanat la continuïtat dels treballs d'obertura del refugi antiaeri de Sant Vicent del Raspeig, iniciativa rebutjada pels portaveus de Vox i PP. García, per part seua, ha mantingut que el projecte “s'apadrina amb la Llei de Memòria Històrica” i s'ha mostrat favorable “al fet que els diners dels contribuents es destine a gastos útils que contribuïsquen a la millora de les infraestructures i vies urbanes”.

La portaveu popular, Mercedes Torregrosa, no ha descartat “un estudi seriós” sobre la continuïtat de les obres del refugi com a gest de suport a la protecció del patrimoni històric i cultural del municipi, però ha prioritzat “altres projectes culturals, arquitectònics i urbanístics que hem d'escometre com a responsables del Govern de Sant Vicent”.