El ple ordinari de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, celebrat aquesta vesprada, ha aprovat l'IV Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i altres Trastorns Addictius. El punt va ser aprovat amb el vot a favor de tots els grups municipals, a excepció de VOX, que va votar abstenció. Aquest pla estarà vigent fins a l'any 2025.Emmarcat dins del compromís adquirit pel consistori per a previndre conductes addictives, aquest pla pretén millorar la vida de la població del municipi. Per a això, s'estableix el desenvolupament d'una sèrie de programes en matèria de prevenció en diferents eixos d'actuació essencials com són l'educació, l'oci, la comunitat i la família.De manera transversal, es planteja prosseguir amb la investigació; i incloure la perspectiva de gènere, així com continuar analitzant els nous fenòmens relacionats amb les conductes addictives. Al seu torn, l'IV Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i altres Trastorns Addictius s'enllaça amb l'I Pla Municipal d'Inclusió Social; l'I Pla d'Infància i Adolescència i l'III Pla Municipal d'Igualtat.Isabel Candela, regidor de Benestar Social i Educació, ha exposat durant la sessió plenària que aquest pla marca les línies generals d'actuació a mitjà termini, centrant-se en la persona. "El protagonisme ha de tindre'l la persona, eix i clau de totes les accions del nostre Departament. És la persona la nostra meta, i és l'escolta, la participació i el donar el degut lloc a cadascuna el que ha de guiar el nostre treball dia a dia. Només sentint la persona, des del respecte i el compromís, podrem anar construint comunitats sòlides i vertebrades".
Atacar el problema des de l'arrel
En aquest sentit, aquest conjunt coordinat i planificat de projectes pretén conéixer el fenomen de les drogodependències al complet. A través d'estudis de prevalença, es podrà observar i estimar la incidència de les conductes addictives en la ciutadania del municipi, amb l'objectiu d'establir les principals causes i les seues conseqüències.Amb el nou pla es pretén dotar de més recursos i continuar amb l'estructura pròpia i estable de funcionament. Això permet reunir la informació i coordinar les diferents intervencions directes amb les persones afectades i, d'altra banda, amb aquelles relacionades amb la drogoaddicció i la seua prevenció.Aquestes accions permetran, de la mateixa manera, posar en marxa les actuacions necessàries per a previndre, però també per a començar a erradicar, aquest tipus de problemàtiques en la població de Sant Vicent del Raspeig.El focus en la joventut
Des de les àrees de Benestar Social i Educació destaquen la incidència en sectors de la població cada vegada més joves, entre els quals estan proliferant, a més de les habituals addiccions a drogues, noves conductes addictives al joc i a les xarxes socials, motiu pel qual es duu a terme la necessària coordinació entre els diferents agents i l'impuls de la investigació i la participació.Precisament, en aquest pla s'inclouen aquests nous corrents de conductes addictives relacionades amb les noves tecnologies i els jocs d'apostes, així com els nous fenòmens socials relacionats amb la pandèmia.Una joventut menor de 30 anys que suposa el 34,02% de la població de Sant Vicent del Raspeig i sobre la qual és important dedicar majors esforços per a previndre el contacte amb les addiccions i oferir alternatives de vida saludable.