L'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, a través de la Regidoria de Drets Socials, ha estrenat una nova campanya de sensibilització i conscienciació contra la violència de gènere que, en esta ocasió, ha comptat amb l'estreta col·laboració del productor i director de cinema David Valero per al desenrotllament de quatre produccions audiovisuals. Els treballs han començat a emetre's hui amb l'estrena del primer vídeo visible a través de les xarxes socials municipals i en diferents plataformes. En les pròximes setmanes, cada dijous fins al dia 14 de novembre, s'estrenaran les altres tres gravacions.
L'alcalde, Pachi Pascual, ha explicat que la iniciativa que es presenta amb el títol 'Cuéntalo', inclosa en el Pacte d'Estat 2023-2024, “tracta de donar visibilitat al testimoniatge d'una dona que ha patit violència de gènere a través d'un format audiovisual molt accessible per a tota mena de públics i que convidem a compartir en les diferents plataformes i xarxes socials perquè, entre tots, puguem donar-li la màxima projecció com a part d'esta labor col·lectiva de conscienciació”.
Pascual ha expressat el seu desig “que este treball complisca realment el seu objectiu de sensibilització més enllà del nostre municipi, un objectiu compartit amb David Valero, al qual agraïm que haja fet un lloc en la seua concorreguda agenda nacional i internacional per a implicar-se en este projecte impulsat des de la regidoria de Drets Socials que dirigix l'edil Mariela Torregrosa”.
Per part seua, Mariela Torregrosa, ha remarcat “la necessitat de continuar treballant per a erradicar tot tipus de violència però, en este cas, la violència de gènere i violència masclista perquè continua deixant-nos xifres esgarrifoses”. L'edil ha agraït el treball de David Valero i el seu compromís amb esta i altres causes socials i la valuosa aportació de la dona que protagonitza els quatre vídeos de 'Cuéntalo', a qui s'ha donat a conéixer com a Elena.
Torregrosa ha explicat que “esta campanya naix de la generositat d'una víctima de violència de gènere que el que ha volgut és compartir amb nosaltres el seu testimoniatge, el seu sofriment, els seus sentiments i, en definitiva, la seua història i ho ha fet amb l'esperança d'ajudar a altres dones que estan vivint una situació similar”.
Al llarg dels vídeos, Elena relata en primera persona diferents episodis de la seua vida. La regidora de Drets Socials ha incidit en “pretenem que les persones que ho vegen empatitzen i senten el mateix que va sentir la víctima, però també que es veja que la violència de gènere no és només que et posen una mà damunt i, en eixe sentit, volem cridar a la reflexió i que aquelles dones que es troben en esta situació l'expliquen perquè som moltes les persones que volem escoltar-les i ajudar-les i molts els professionals que estan treballant per a elles”.
David Valero ha relatat el treball realitzat amb la protagonista “i els seus dubtes sobre si mostrar o no la seua cara, però hi havia una part de por a una represàlia i, des de la direcció, ens va semblar més valenta no mostrar-la perquè la persona que veja el vídeo se senta identificada i li puga posar-li cara”.
El director ha jugat amb la penombra i la llum per a traslladar el seu missatge i, com decorat, ha emprat “la casa on eixa persona construirà una vida plena d'amor i que eixe color càlid que il·lumina l'escena a poc a poc es vaja tornant grisa al llarg del testimoniatge tan esquinçador d'Elena, per a qui va ser alliberador i terapèutic i esperem que servisca perquè altres dones també puguen explicar-lo i denunciar la violència masclista”. Valero ha revelat que, al final de cada peça, “es llança una pregunta perquè l'espectador identifique si el que està vivint és assetjament o maltractament”.
El llorejat director, veí de Sant Vicent, té una àmplia trajectòria també com a guionista. Entre els seus treballs estan la seua última pel·lícula ‘Enemics’, ‘La vida més llarga’, ‘Orquestra els Bengales’, ‘Escratx’, ‘Els increïbles’ i altres títols que li han portat a ser candidat als Premis Goya i mereixedor de nombrosos guardons i reconeixements.