El ple de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig ha aprovat este matí la modificació provisional de cinc ordenances reguladores tant de l'impost de l'IBI, que s'abaratirà un 5%, com de taxes per ocupació de terrenys de domini públic i prestació del servici de recollida de residus. Totes estes mesures se sotmetran en els pròxims dies a informació pública per un període de 30 dies.
La sessió extraordinària celebrada este matí ha començat amb la retirada de l'orde del dia de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb taules, cadires, barres i altres elements auxiliars amb finalitat lucrativa. La regidor de Gestió Tributària i Ocupació de Via Pública, Isabel Domínguez, ha explicat que el motiu d'esta decisió és que “no estem d'acord amb la pujada que implica després de l'informe tècnic de valoració”, estimada en al voltant d'un 30%. L'edil ha avançat que “s'han buscat maneres per a pal·liar esta pujada, però, finalment no ha sigut possible, per això es retira per a mantindre-la un any més derogada i estudiar la seua futura implantació sense que supose tal llast per als hostalers”.
El ple ha debatut, a més, l'increment de la taxa per prestació de servicis de recollida, transferència i tractament de residus sòlids urbans, una mesura derivada de l'aplicació de la Llei 7/2022 de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, segons ha confirmat l'edil de Gestió Tributària, qui ha recordat, a més, que la norma va ser aprovada per PSOE i Podemos. Els grups municipals d'estes dos formacions a l'Ajuntament de Sant Vicent i Compromís han votat en contra d'esta adaptació, que s'aplicarà des de l'1 de gener.
L'alcalde, Pachi Pascual, ha intervingut en este punt per a insistir que “les noves taxes d'escombraries són obligatòries per a tots els ajuntaments i no hi ha més remei que fer-ho així perquè ens veiem obligats i per responsabilitat, encara que a vegades no ens agrade, però també així s'ha dut a terme en municipis governats pel PSOE com Elda, on s'ha pujat un 78%, o Calpe, amb un govern en el qual participen PSOE i Compromís, on pagaran entre 178 i 300 euros més a l'any”.
En la mateixa línia, Domínguez ha alertat que el vot en contra pot ser interpretat com “una invitació a infringir la llei” i ha remarcat que “la pujada està sent generalitzada en totes les entitats locals d'Espanya gràcies a una Llei que, en el seu article 11.3, establix que, en el cas dels costos de gestió dels residus, les entitats locals han d'aplicar en 2025 una taxa no deficitària que reflectisca el cost real del servici, la qual cosa suposa que els contribuents han d'assumir el 95% través dels seus rebuts i no el 45%, com es feia fins ara”.
Domínguez ha detallat que, amb els canvis aprovats en les taxes de recollida de residus, el municipi es dividirà en set zones atenent criteris de capacitat econòmica, que tenen en compte el valor cadastral per metre quadrat, i generació de residus, per al que s'ha estudiat el nombre de ciutadans censats i contenidors. Les set noves àrees són barri antic, urbanitzacions, disseminat, Universitat d'Alacant, urbanitzacions disperses, zones industrials i Santa Isabel. En este últim barri s'aplicarà el menor increment de la taxa, del 12%, per tractar-se d'una zona d'especial protecció.
Un altre dels temes destacats debatuts és la reducció del 5% de l'Impost de Béns immobles que s'aplicarà a partir de l'1 de gener de 2025 i suposarà un estalvi per als contribuents del voltant de 700.000 euros. La mesura ha tirat avant amb els vots a favor de PP i Vox, impulsors de la iniciativa, i l'abstenció de PSOE, EU-UP i Compromís. L'edil de Gestió Tributària ha assegurat que la finalitat de la proposta “és alleujar la pressió fiscal als sanvicenteros propiciant una baixada d'impostos per part d'este equip de Govern, en este cas amb la rebaixa de l'IBI per primera vegada i des de fa més de 30 anys a Sant Vicent”.
La modificació de l'ordenança de l'IBI s'aplicarà per a disminuir el tipus de gravamen i quota tant als béns immobles de naturalesa urbana com als immobles de naturalesa rústica en un 0,7287% i un 0,57% respectivament. En nom de l'equip de Govern, Isabel Domínguez s'ha compromés a continuar estudiant altres mesures per a reduir la pressió fiscal als veïns de Sant Vicent “sense repercutir la prestació de servicis bàsics”.
La portaveu popular, Mercedes Torregrosa, també ha defés la necessitat d'assumir les obligacions que marca la llei i ha rebutjat les crítiques de l'oposició per la baixada de l'IBI, un impost basat en valors cadastrals.
Una altra de les ordenances sancionada pels grups de PP i Vox, amb l'abstenció de l'oposició, ha sigut la de l'ordenança fiscal que regula la taxa d'ocupació amb llocs de venda, establiments de fira, estands publicitaris o llocs informatius, que torna a entrar en vigor després de romandre quatre anys derogada amb motiu de la pandèmia. La responsable d'Hisenda ha confirmat una significativa reducció de la tarifa respecte a l'anterior de l'any 2020, i ha anunciat que, a conseqüència d'això, la recaptació per este concepte es reduirà fins als 20.000 euros estimats per a 2025.
El ple ha acabat amb el debat de la modificació de les ordenances reguladores de la venda no sedentària i per a l'ocupació de terrenys de domini públic amb taules, cadires, barres i altres elements auxiliars amb finalitat lucrativa, encara que en esta última l'ordenança fiscal no entrarà en vigor en 2025. Domínguez ha justificat que els canvis obeïxen a la necessitat de millorar la gestió del cobrament de les taxes corresponents i suprimir referències a normativa ja derogada.
Com a novetat, la titular de Gestió Tributària i Ocupació, ha explicat que, en el cas de la venda ambulant en espais com el mercat dels dissabtes, es permetrà que les autoritzacions es renoven automàticament fins a la renúncia de la persona autoritzada si es mantenen les mateixes condicions.