Plantegen col·locar una planta solar flotant a La Pedrera de Torrevella

El Govern estudia dur a terme aquesta acció per a abaratir l’aigua salinitzada

Plantegen col·locar una planta solar flotant a La Pedrera de Torrevella
06/02/2023 -

Actualment, la dessalinitzadora de Torrevella té un cost anual de 60 milions tan sols pel seu consum energètic. A causa d’això, des del Govern s’està plantejant l’opció de situar a la Pedrera de Torrevella una planta solar flotant per a abaratir els costos de l’energia actuals que assumeix la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed) del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco).

Per això, aquesta zona ha sigut triada pel fet que no hi ha sòl disponible en altres zones de la comarca pròximes, i en el seu cas caldria pagar-ho a un elevat cost en primera o segona línia de platja. En el cas de dur a terme aquesta acció a la Pedrera, s’actuaria en les més de 1.400 hectàrees de làmina d’aigua i en les zones de reserva de l’entorn en domini públic. El projecte necessita d’almenys 120 hectàrees per a generar 60 MW anuals.

Des del punt de vista tècnic, l’emplaçament és avantatjós perquè aquest embassament recull sol aportacions artificials del transvasament i de la pròpia dessalinitzadora de Torrevella. Això implica que l’elevació o disminució de les seues reserves no depén de les precipitacions sinó d’una “aixeta” que obri o tanca la Confederació Hidrogràfica del Segura. No obstant això, el cost ambiental pot ser molt elevat i és el que més preocupa.

Amics dels Aiguamolls del Sud d’Alacant (AHSA) i Amics de Sierra Escalona (ROSTISCA), associacions ecologistes, consideren la de La Pedrera com una opció inviable des del punt de vista ambiental a la qual s’oposaran de pla. De fet, l’embassament forma part del catàleg de zones humides de la Generalitat, incorporat a aqueixa protecció recentment. I tant aquest com totes les seues ribes formen part del Paisatge Protegit de Sierra Escalona i el seu entorn i del futur parc natural.

No obstant això, una opció possible passa per l’elaboració del projecte de planta solar, d’aprofitar els canals del posttransvasament a cel obert per a situar la fotovoltaica. Cobrir els actuals canals del posttransvasament entre La Pedrera i el Camp de Cartagena amb més de 64 quilòmetres de longitud -que travessa Oriola, Sant Miquel de les Salines i el Pilar de la Foradada- és una opció que reduiria les pèrdues per evaporació, segons experts.

A més, l’ús dels embassaments com a plantes solars flotants ja està restringit per la normativa estatal aprovada a la fi de l’any passat precisament per a permetre un ús que encara no estava legislat, al marge de si els espais estan ja protegits ambientalment, i depén de la qualitat de les aigües. Si és bona, la legislació només permet ocupar un xicotet percentatge de superfície.

La Societat Estatal d’Aigües de les Conques Mediterrani (Acuamed) ha adjudicat a Acciona el subministrament d’energia pels pròxims 12 mesos destinat a la xarxa de dessalinitzadores de l’empresa pública dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica. En total més de dos-cents milions d’euros anuals. D’ells 60 els consumeix la planta dessalinitzadora de Torrevella, la més gran d’Europa i construïda i operada, al seu torn, per la mateixa Acciona.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + 9 =