comarcas

Tradició i història a la Setmana Santa de Crevillent

Més de 8.000 confrares participen aquest curs després de dos anys sense celebrar-se a causa de la pandèmia

1 minut

Crevillent Semana Santa

Declarada Festa d'Interés Turístic Internacional, la Setmana Santa de Crevillent és una de les quals més història i tradició posseeix de tota la Comunitat Valenciana, al nivell de les d'Elx. Des del segle XVII es tenen coneixements d'aquestes festes i, després de dos anys de pausa per la pandèmia, els crevillentins i crevillentines reprenen una de les seues festes per excel·lència. Encara que no es posseeix constància certa dels orígens de la Setmana Santa de Crevillent, es pot afirmar que poc després de l'expulsió dels moriscos ja es van constituir les primeres confraries de les quals han arribat fins a les nostres dates la confraria de la Verge de l'Aurora i la Majordomia del Santíssim Sagrament (nascudes en el primer quart del segle XVII).

Setmana Santa de Crevillent

Amb l'emoció a flor de pell, la Setmana Santa de Crevillent encara els seus principals actes. Les processons van arrancar el Dissabte de Passió, on el pas de la Convocatòria va recórrer el municipi anunciant l'arribada de la Setmana Santa. Li va seguir el Diumenge de Rams, en el qual la vila es va inundar de palmes i alegria per a rebre a Jesús Triunfante. Com a novetat, enguany es va rescatar la processó de les Mantillas en honor a les mantillas que processionaven en la dècada dels 50.

El Dimarts Sant té lloc la processó de Penitència, en la qual el silenci i la foscor s'ensenyoreixen del barri antic amb l'únic so dels motets d'un cor de veus greus que custodien el pas lent i auster del Crist de Difunts i Ànimes sota la llum de les torxes i la presència dels incensarios.

A partir de llavors, el Dimecres Sant, després de la marxa dels passos cap a la Plaça de la Constitució per a la seua concentració, els carrers es visten en la nit del color setinat de les vestas que escorten a les 16 imatges que recorren la vila en la processó de la Passió de Crist. Al seu terme, al voltant de les tres de la matinada, nombrosos fidels segueixen al Santíssim Crist de la Victòria amb María Magdalena i a les tres Marías i Sant Joan en la Processó del Trasllat. Mentre que el Dijous Sant, els càntics religiosos conflueixen en el res de les catorze estacions del Viacrucis.

Processó dels Cors

Un dels moments més emblemàtics de la Setmana Santa de Crevillent és el pas de la processó dels Cors. En ella, s'entonan els singulars "motets sacres" (cants de composicions polifòniques per a les esglésies que daten del segle XIII). Durant la processó, participen imatges de Mariano Benlliure al costat d'altres d'escultors valencians. Aquest és un moment en el qual l'espectador se sent submergit en una manifestació de música sacra amb les interpretacions dels cors crevillentins, que han collit guardons pel seu talent interpretatiu.A això se suma l'acompanyament musical de bandes de timbales, cors de veus greus, de veus blanques, cors mixtos i banda. És important ressaltar que la Setmana Santa de Crevillent ressalta la important labor de l'escultor Mariano Benlliure. De fet, la seua obra expressa la singularitat, plasticitat, bellesa i grandiositat de la seua expressió artística, posant de manifest el seu excels treball en les obres tradicionals del poble. Enguany, a més, és molt especial per al municipi perquè se celebra el 75 aniversari de la defunció de l'artista amb diverses commemoracions i el reconeixement de l'any 2022 com a "Any Benlliure". El recorregut d'aquesta Processó de la Mort de Crist arranca a les 20.30 hores del Divendres Sant en la plaça Macia Abela i segueix pel carrer Santíssim Trinidad, Sant Sebastià, plaça Chapí, La Morquera, carrer Blasco Ibáñez i acaba en la plaça de la Constitució.

En la processó del Sant Enterrament de Crist, del Dissabte Sant, destaca el respecte i la devoció, sent interromput el silenci solament pels cants corals i el so dels tambors que marquen els passos de les i els portants.

El fermall d'or d'aquesta festivitat arriba el Diumenge de Resurrecció, amb la trobada de les imatges de Sant Joan de la Palma i Regina Pacis, compassat amb el fons de l'harmonia de l'Al·leluia de Händel.

 

Etiquetes: