La Casa Mediterrani, situada en l'antiga estació de Múrcia a Alacant, ha acollit en el matí d'este dimarts 8 d'octubre el Lliurament dels Distincions del 9 d'Octubre. L'acte institucional, en el qual s'entrega el Premi dels Lletres i la Distinció del Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana, suposa la cerimònia central per a commemorar el Dia de la Comunitat Valenciana i es tracta de la primera ocasió que se celebra fora de la ciutat de València i com prèvia als actes en el Palau de la Generalitat este dimecres 9 d'octubre.
Aix, esta cerimònia ha sigut la plataforma per a reconéixer la labor de diverses personalitats i entitats vinculades a l'àmbit cultural valencià. El novel·lista Ferran Torrent ha sigut guardonat amb el Premi dels Lletres de la Generalitat per la seua àmplia trajectòria en el món literari. mentre que els Distincions al Mèrito Cultural e van entregar a figures com el director del Museu Nacional del Prado, Miguel Falomir, la productora de cinema María Zamora, a l'associació Arrels Reina de València i, a títol pòstum, al compositor Gustavo Pascual Falcó, autor del cèlebre pasdoble 'Paquito el Xocolater'.
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha sigut l'encarregat de presidir i clausurar un acte en el qual ha subratllat el paper crucial de la cultura com a eina per a "construir coneixement, llibertat i cohesió social". En este sentit, Mazón ha destacat la importància de la cultura com un element clau de la identitat valenciana i una palanca per al desenvolupament i la prosperitat de la Comunitat Valenciana. D'esta manera, ha anunciat el compromís del Consell a impulsar el sector com una dels seus "principals senyals d'identitat".
Reconeixement a la cultura valenciana
Carlos Mazón ha aprofitat l'ocasió per a fer una defensa del patrimoni cultural valencià, assenyalant que les expressions artístiques i culturals de la Comunitat Valenciana "definixen la nostra identitat com a poble i ens projecten a la resta del món". En este sentit, ha reivindicat el valuós llegat cultural que ha sigut construït al llarg dels segles, esmentant a il·lustres valencians com Joanot Martorell, Vicent Andrés Estellés, Miguel Hernández i Luis García Berlanga, entre molts altres.
A més, el president ha emfatitzat la singularitat de la cultura valenciana, expressada en les seues dues llengües oficials, el valencià i el castellà, "sense prejudicis, ni complexos"i ha assegurat que esta diversitat lingüística i cultural "no és apèndix de res ni subsidiària de ningú". Al seu torn, Mazón ha subratllat que la cultura valenciana és encara més rica quan s'obri al món amb "llibertat i creativitat", mantenint l'excel·lència com un dels seus eixos principals.
Foment de la indústria cultural
El cap del Consell també ha abordat els esforços per consolidar una indústria cultural sòlida en la Comunitat Valenciana, amb la finalitat que el sector siga més productiu i menys dependent de l'administració pública. Entre les iniciatives destacades, Mazón ha esmentat la creació de la Direcció General de la Indústria Musical, l'objectiu de la qual és potenciar un sector amb gran capacitat empresarial, aix com l'impuls a la Ciutat de la Llum, que pretén posicionar Alacant com un pol audiovisual de referència en el sud d'Europa.
Així mateix, s'ha referit al Pla de Rehabilitació del Patrimoni Cultural i el Pla Estratègic d'Indústries Culturals, tots dos dissenyats per a assegurar un" futur pròsper i ple d'oportunitats" per a la cultura en la Comunitat Valenciana. Finalment, Mazón ha retirat el compromís del govern autonòmic per a continuar demandant la devolució de peces culturals clau com la Dama d'Elx i el Llibre del Repartiment, assenyalant que estes reivindicacions són part fonamental del reconeixement del patrimoni històric valencià.
Una celebració descentralitzada
La celebració del 9 d'Octubre a Alacant marca un punt d'inflexió en la manera d'organitzar este tipus d'actes institucionals, que tradicionalment se celebraven a València. Tal com ha explicat Mazón, esta decisió respon "a l'interés del Consell per reforçar la vertebració territorial de la Comunitat Valenciana i per acostar estos reconeixements a les diferents províncies". El president ha confirmat que, a partir d'ara, les Distincions al Mèrit Cultural i el Premi dels Lletres s'entregaran cada any en una ciutat diferent, com un "mbolo d'unitat i cohesió" entre els valencians.
L'acte ha reunit grans personalitats de l'àmbit cultural i ha estat amenitzat per l'Orfeó Crevillentí, qui ha tancat la cerimònia amb la interpretació de l'Himne de la Comunitat Valenciana. A més, també han acudit representants militars, religiosos i polítics com els diferents conselleres i conselleres, l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, el seu homònim a Elx, Pablo Ruz i el president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez. Així , la Generalitat Valenciana ha volgut posar de manifest la riquesa del seu patrimoni cultural i el compromís amb el desenvolupament d'una cultura més sòlida, productiva i accessible.