Després de l'èxit rotund de la presència dels Guerrers de Xi’an —amb més de 280.000 visitants—, el Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) compte des del passat 23 de març amb una nova exposició internacional de creació pròpia que oferix una visió detallada de la formació de les primeres societats jerarquitzades a l'Europa continental durant l'Edat del Bronze. Així, la mostra ‘Dinasties. Els primers regnes de l'Europa Prehistòrica’ il·lustra com van sorgir les primeres classes socials i llinatges, un fenomen que va marcar un abans i un després en l'estructura social de la humanitat.
El propòsit principal de l'exposició és desgranar el procés de creació dels primers conceptes d'estat a Europa, incidint en les diferents capes socials i la manera en la qual uns certs individus van adquirir un estatus superior que es va perpetuar en els seus descendents. “La mostra pretén explicar l'embrió d'una societat com la nostra, és a dir, per què apareixen classes socials i per què la societat consent o s'organitza assumint que unes determinades persones tenen un poder major que el d'unes altres”, subratlla Juan Antonio López Padilla, investigador i comissari de l'exposició.
Esta mostra internacional s'exhibix en les tres sales temporals del museu i es pot visitar fins al pròxim 13 d'octubre. Compta amb un total de 482 peces de les cultures d'Unetice, a Alemanya; L'Argar, desenvolupada en la península Ibèrica; i Otomani-Füzesaboni, en la conca carpàtica i la plana hongaresa. Els objectes exposats són una àmplia relació d'aixovars, joies i armes procedents de 21 museus i institucions de tota Europa i es tracta de la primera exposició que relaciona la interconnexió, comercial i social, l'evolució fins a la seua desaparició quasi a l'uníson i els trets de parentius d'estes tres societats.
Una ullada 4000 anys arrere
Estes dinasties no sols van influir en el seu temps, sinó que van establir patrons socials i econòmics que van perdurar durant segles. El sorgiment d'una elit dominant i la seua capacitat per a perpetuar els seus privilegis va generar un canvi fonamental en l'organització social. Juan Antonio López subratlla que “molts aspectes que hui dia ens semblen quotidians són els que sorgixen en eixe moment: una major identificació amb el territori, la generació de cossos militars per a defendre'l i mantindre un orde social”.
Les tres societats compartien elements comuns com la seua capacitat per a controlar i comerciar materials valuosos i exclusius com a ambre, or i coure. Este domini els proporcionava a les elits un avantatge econòmic significatiu per a sufragar el creixement dels exèrcits per a assegurar els estatus socials. No obstant això, també presentaven diferències notables entre si en aspectes com la ceràmica, la pràctica agrícola i ramadera, així com l'organització dels seus poblats.
De fet, en l'època es mercantilitzen no sols matèries primeres com l'or i la plata, sinó també guanyat, tèxtils i productes alimentaris. L'evidència arqueològica i els estudis d'ADN han revelat que també hi havia un intercanvi de persones, la qual cosa suggerix relacions matrimonials i moviments de població a gran escala. “Els estudis d'ADN estan començant a donar pistes molt evidents que no solament circulaven productes i matèries primeres, sinó que també es produïen desplaçaments de persones”.
Tres blocs temàtics
L'exposició ‘Dinasties’ del MARQ s'ha dividit en tres blocs que permeten al visitant comprendre de manera integral el desenvolupament d'estes societats. La primera sala es dedica al final de l'Edat del Coure i exposa la formació dels primers estats a través de diferents jaciments, aixovars i elements armamentístics com a grans destrals de bronze, una alabarda de coure o la diadema d'or de Quinta dona Água Brava (Portugal).
Entre els objectes exposats es troben ceràmiques, elements tèxtils, ferramentes agrícoles i depòsits funeraris, que il·lustren tant la vida quotidiana com el poder i la riquesa de les elits. En este sentit, Juan Antonio López incidix en què “hem tractat de reflectir tots els aspectes que involucren el desenvolupament d'estes societats, no sols allò que representava a les capes més elevades de la societat, sinó també mostrar la vida llauradora, que era la base econòmica de les tres societats”.
El paper “crucial” de la dona
Un dels aspectes que adquirixen una rellevància important en l'exposició, i que també es reflectix en la tercera sala, és el paper que jugava la dona. Encara que es tractaven de societats patriarcals, les dones exercien un rol crucial en la transmissió de la cultura i el manteniment de les relacions polítiques i econòmiques.
L'investigador i comissari de la mostra assenyala que diversos estudis recents han revelat que les dones d'alt rang podien aconseguir un gran poder, com ho demostren els rics aixovars trobats en tombes argàriques. “Elles són els qui transmeten els coneixements i la cultura, i a més són el pont amb el qual es relacionen les diferents comunitats”, afig.
Per a la realització d'esta exposició, el MARQ ha col·laborat amb més d'una vintena de museus europeus, obtenint peces de gran valor històric que mai abans havien sigut exhibides a Espanya o l'estrena en un museu dels tresors de Dohmsen i Teicha, trobats a Alemanya i restaurats recentment. “La idea es va anar gestant fa dos anys i va ser fruit de la investigació, per la qual cosa unim esforços i vam enfortir les relacions institucionals que el mateix MARQ porta desenvolupant des de fa ja més d'una dècada”.
Sens dubte, l'exposició ‘Dinasties’ oferix una finestra fascinant al passat, permetent entendre com es van formar les primeres jerarquies a Europa i com han deixat una petjada indeleble en la història. A través d'una acurada selecció d'objectes i una narrativa ben estructurada, l'exposició no sols divulga, sinó que convida a reflexionar sobre la continuïtat i el canvi en l'organització social al llarg del temps. “Conéixer i projectar-nos a eixa altra part d'Europa ens permet recuperar i veure d'una manera més completa la nostra herència cultural”, conclou el comissari de la mostra.