cultura

El MARQ inaugura l'exposició de les dinasties prehistòriques amb una jornada de portes obertes este cap de setmana

La mostra internacional, que s'exhibix en les tres sales temporals del museu, compta amb un total de 482 peces úniques procedents de 21 institucions europees

1 minut

expo marq dipu alicante

La nova exposició internacional del Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ), titulada 'Dinasties. Els primers regnes de l'Europa Prehistòrica', ha obert les seues portes este dimarts i podrà visitar-se fins al pròxim 13 d'octubre. La mostra suposa una àmplia relació d'aixovars, joies i armes que mostren l'evolució d'estes societats interconnectades. Tal com ha avançat l'entitat museística dependent de la Diputació, hi haurà una jornada de portes obertes els dies 26 (15h-19h), 29 (10h-14h), 30 (10h-19h) i 31 de març (10h-14h). Este matí s'ha produït la presentació de l'exposició en la qual han participat el president de la Diputació, Toni Pérez, el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, el director del Museu Arqueològic Provincial, Manuel Olcina, i els tres comissaris de la mostra, János Dani (del Museu Déri de Debrecen d'Hongria), Robert Risch (Universitat Autònoma de Barcelona) i Juan Antonio López Padilla (MARQ). La mostra internacional, que s'exhibix en les tres sales temporals del museu, compta amb un total de 482 peces de les cultures d'Unetice, a Alemanya; L'Argar, a Espanya; i Otomani-Füzesaboni, en la conca carpàtica, procedents de 21 museus i institucions de tota Europa. Es tracta de la primera exposició que relaciona estes tres societats, que estaven emparentades biològicament entre si, segons han demostrat les proves d'ADN, ha explicat Robert Risch.

Tres blocs temàtics

La primera sala exposa la història després de l'Edat del Bronze i la formació dels nous estats, la seua construcció i la conformació de les bases dels dirigents polítics i els regnes. Mostra diferents jaciments i aixovars, així com elements armamentístics, com a grans destrals de bronze, una alabarda de coure o la diadema d'or de Quinta da Água Brava (Portugal). També hi haurà un espai dominat per una col·lecció de recipients ceràmics de les tres societats. La segona sala, per part seua, mostra les xarxes d'intercanvi que compartixen l'or, l'ambre o l'estany, com es treballaven i què es fabricava amb ells. En este espai es reunixen objectes com a maces de miner, atuells, lingots, motles d'armes o encluses, a més dels primers lingots d'Europa. A més, s'exposen figures a grandària natural per a mostrar l'extracció i preparació de la fosa, que s'acompanyen amb diferents sons per a endinsar-se en els processos d'elaboració. Finalment, la tercera sala oferix una explicació de com eixos personatges es convertixen en herois i com el seu impuls de perpetuar eixos privilegis permet, per primera vegada, la construcció de les dinasties. Es mostra la generació del cos militar, un dels elements per a sustentar a les elits, i la importància de les dones com a garants de la continuïtat i pervivència dels drets hereditaris amb diferents aixovars. L'exposició compta amb peces inèdites que s'exhibixen per primera vegada, algunes d'excavacions d'Hongria, com un model gegant de braçalet de bronze, que possiblement estava formant part d'una escultura o adornant un pal de fusta; així com tresors de Dohmsen i Teicha, trobats a Alemanya i restaurats recentment.