El MUBAG reforça la seua posició a Europa i en la nova era digital a través del projecte internacional MUSEUM-NEXT

El pròxim mes d’abril, el museu impartirà un curs de Conservador Digital enfocat a professionals de la província d’Alacant

El MUBAG reforça la seua posició a Europa i en la nova era digital a través del projecte internacional MUSEUM-NEXT
13/03/2023 -

El Museu de Belles arts Gravina ha acollit la tercera reunió transnacional entorn del projecte europeu “MUSEUM-NEXT: Estimular la digitalització en els petits i mitjans museus mitjançant la millora del Conservador Digital”.

Representants de les institucions implicades, la Diputació d’Alacant, University of Patres Università Politecncia delle Marxe, Inèrcia Digital, Fondazione Marxe Cultura i Narodni Musej Zadar, amb el suport de Crea 360é, han posat en comú i han debatut sobre les directrius per a l’adopció i l’ús adequat de les tecnologies digitals, així com l’estructura per al Pla Operatiu Digital que s’ha encomanat al MUBAG.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat que “participar en aquest projecte europeu ens permet conéixer les tendències que s’estan implantat en altres museus en matèria de noves tecnologies i recursos digitals per a millorar la connexió amb el públic i la projecció cultural i, a més, és una oportunitat per a establir nous llaços de col·laboració amb institucions de referència”.

En la trobada celebrada a Alacant, encapçalat per director del museu alacantí, Jorge Soler, també es van intercanviar opinions sobre els grups de treball locals i el disseny d’actuacions innovadores. El MUBAG, per part seua, desenvoluparà com a acció pilot una app de geolocalització en la qual es podran situar les obres exposades, ampliar informació d’aquestes, realitzar visites virtuals i fer més accessible el patrimoni que alberga a tota mena de públic i col·lectius. La Fundació Marxe Cultura, a través del Museu Arqueològic i de la Via Flaminia, ha presentat com a proposta una storytelling per a contar la història del seu museu i els representants del Museu Nacional de Zadar realitzaran un joc similar al trivial que recollirà algunes de les obres més representatives de la seua col·lecció.

Les institucions culturals que participen en el projecte europeu seran també les encarregades d’organitzar i dur a terme la formació de la figura de conservador digital, un pas fonamental per a reforçar el procés cap a la digitalització. Per part del MUBAG s’ha programat un curs, coordinat per la tècnica Mª José Gadea, que s’impartirà la setmana del 24 al 28 d’abril. Els objectius principals són millorar les competències digitals dels professionals dels museus en matèria de catalogació, conservació, gestió de recursos i promoció del patrimoni.

La difusió digital del projecte en el qual participa el MUBAG compta amb la plataforma www.museum-next.com, que recull totes les accions que es realitzen i permet donar major projecció a tots els socis a nivell internacional. El treball conjunt iniciat culminarà el mes vinent de setembre amb un esdeveniment en el qual es donaran a conéixer totes les actuacions pilot orientades a destacar la figura del conservador digital com a potenciador de la difusió del patrimoni i a millorar l’accessibilitat de les institucions museístiques com a alternativa per a donar-se a conéixer en un context local i en un escenari més ampli amb una finalitat turística.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

twelve + one =