El Palau Provincial acull una mostra de l'artista il·licità Tomás Almela

La Diputació presenta una mostra retrospectiva de Tomás Almela, artista fauve que va pintar el paisatge alacantí de manera única incloent obres inèdites | L’exposició podrà visitar-se del 4 de maig al 4 de juny

El Palau Provincial acull una mostra de l'artista il·licità Tomás Almela
04/05/2023 -

Tomás Almela Parreño va nàixer fa 89 anys en el seu estimat Elx i, des de llavors, ell i els horts de palmeres que podem observar en la seua obra, es van observar mútuament i de forma còmplice, potser coneixent-se sabedors d’un secret. L’artista va retratar, no sols el paisatge que li va veure créixer, sinó també, llomes, salines, ametlers en flor o Pinedes que defineixen l’horitzó alacantí captant-los de manera única.

En totes aquestes obres, algunes que fins ahir, romanien en la seua residència de manera privada, es poden apreciar a la Sala d’Exposicions del Palau Provincial d’Alacant. Almela és considerat com un paisatgista d’estil Fauvista, estil que evita els matisos i dota a l’obra d’una visió emocional; poètica. L’obra d’Almela, qualificat pel Diputat de Cultura Juan de Dios Navarro com “el millor pintor d’horts de palmeres” no és només això, l’artista ens acosta a un moment intimista en paisatges que ens són més que familiars, ens trasllada a un moment irrepetible on l’autor veu l’escenari amb l’escala cromàtica que tenen els records.

El Palau Provincial ha acollit aquest matí la presentació de la mostra “Tomás Almela Parreño. Mestre del paisatge alacantí”, que podrà visitar-se fins al 4 de juny a la Sala d’Exposicions. La presentació d’aquesta mostra retrospectiva ha comptat amb la presència del mateix Almela i del seu fill Francisco Javier Almela Ortega, així com amb l’investigador i biògraf José Manuel Solá.

Aquesta nova proposta de la Diputació d’Alacant que, a través de 33 obres, recorre la trajectòria artística de l’autor. L’exposició conté peces realitzades des de 1960 i fins fa aproximadament dos anys. En ella destaquen els paisatges d’Elx i la muntanya alacantina com a principals protagonistes. El diputat de cultura ha volgut agrair a Almela “aquesta nova oportunitat de celebrar l’art amb majúscules per a acostar-lo a tothom i, sobretot, per a secundar i promocionar als nostres creadors”.

Tomás Almela es va formar amb noms de la talla d’Ildefons Cañizares o Rodríguez Sánchez Clement, va estudiar a l’Escola Professional de Belles arts d’Alacant i després va continuar de manera didàctica fins a perfeccionar un ofici al qual es va dedicar per complet. L’artista que va dedicar a pintar pràcticament tota la seua vida, és al costat d’Alberto Agulló, Sixto Marco i Pola Lledó, un dels precursors del reconegut Grup d’Elx, que revolucionarà amb la seua innovadora mirada el panorama plàstic dels noranta. Durant més de quaranta anys, molts d’ells a l’Escola de Pintura Hort del Xocolater, ha desenvolupat, a més, una important labor docent.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

five × one =