Juan de Dios Navarro: "La nostra aposta és fomentar i incentivar la creació de cultura en tots els municipis de la província d'Alacant"

El Diputat de Cultura parla sobre les línies de treball de la institució, futures mostres internacionals i l'èxit de l'exposició dels Guerrers de Xi'an

Guardar

juande navarro cultura
juande navarro cultura

Quines són les línies de treball de la Diputació en matèria cultural per a aquesta legislatura?

Bé, ​aquesta ​legislatura ​​continuarem ​ ​treballant ​en ​la ​mateixa ​línia ​que ​s'ha ​fet ​durant la ​legislatura ​anterior, ​perquè és la millor manera d'afavorir ​la ​cultura ​i acostar-la als ​141 ​municipis que conformen la província d'Alacant. I després, sobretot, la nostra màxima és mantindre el patrimoni cultural de la província. A més, des de les quatre institucions com el MARQ, l'institut Juan Gil-Albert, el MUBAG i l'ADDA continuarem apostant per fer cultura i fer província, que eixa és la finalitat de l'àrea.

Parlava d'eixe llegat de l'anterior corporació. Què li agradaria mantindre i de quina manera pretén aportar també el seu segell personal?

Més ​que ​el meu ​segell ​personal, ​jo ​crec ​que ​és ​un ​segell ​d'una ​província. Es tracta d'un ​sentiment ​de ​pertinença ​i ​orgull, per la qual cosa mantindrem ​una ​línia ​continuista portant les ​millors ​exposicions, ​els ​millors ​artistes... Però insistisc, el principal objectiu és que tots els municipis se senten part de la Diputació, que estarem al seu costat fomentat qualsevol iniciativa cultural i, ​sobretot,​​ que se senten integrats en ​un ​patrimoni ​cultural ​que ​és ​de ​més ​de ​dos ​milions ​d'alacantins i alacantines.

Alacant i Elx són dues grans ciutats que, en una certa manera, tenen autonomia i múscul per a confeccionar una rica oferta cultural, però com comenta el paper i la labor de la Diputació és fer costat a tots els municipis de la província i promocionar el seu desenvolupament en matèria cultural. Quins projectes s'estan duent a terme?

En aquesta línia existeix un conjunt de subvencions perquè els municipis puguen realitzar diferents activitats culturals, perquè al final l'important és que es mantinga la seua autonomia. Que siga el mateix municipi qui decidisca què pot succeir a la seua ciutat. Però des de la Diputació també apostem per acostar una mica que ens enorgulleix a tots els alacantins com és l'ADDA simfònica, i per això l'estem portant a tot aquell municipi que vol comptar, escoltar i gaudir d'aquesta orquestra única.

Precisament, que l'orquestra simfònica de l'ADDA haja estat nominada als Grammy entenc que ha de ser un orgull, veritat?

Completament. Estem ​d'enhora​bona ​i eixa ​gran ​faena que ​està ​fent ​el seu ​director, ​Josep ​Vicent, i ​tot ​l'equip, s'ha vist reflectit amb les tres nominacions als Grammy llatins i dos als Grammy americans. És ​un ​orgull ​​per a ​tots ​i, per això, volem que tots els ​municipis ​se ​senten ​partícips ​d'èxit. És una orquestra simfònica molt jove i en només sis anys ha arribat a un nivell d'excel·lència. Suposa un reconeixement d'aquells que la van posar en marxa, com va ser el president César Sánchez, qui ha estat apostat per ella incansablement com va ser Carlos Mazón i en l'actualitat Toni Pérez, que té clar que vol continuar apostant per la cultura i l'excel·lència simfònica.

Dins d'eixe llegat que comentàvem estan els Premis Miguel Hernández, que va celebrar la seua tercera edició el passat 27 de novembre. Què representen aquests guardons?

Al ​final ​representa ​el ​que ​és ​la ​cultura ​en ​tota ​la ​província, perquè ha ​hagut ​premiats ​de ​les ​huit ​comarques. Però també representa eixe ​patrimoni ​cultural, eixa ​riquesa i, ​sobretot, ​eixe ​talent que ​tenim ​entre ​els nostres ​ciutadans, que converteix a la cultura en un dels nostres actius i valors més importants. Aquests premis suposen un esperó perquè els joves i les noves generacions es vegen representats i sàpien les possibilitats que existeixen en tots els municipis d'apostar per la cultura.

De fet, una de les categories en els premis és la de nous creadors i emprenedors culturals. Més enllà del reconeixement, com es fa costat a aquests perfils del sector creatiu?

Des de Diputació ​tenim una sèrie de convocatòries ​que ​el ​que fan ​és ​incentivar el desenvolupament i l'exposició dels més joves. Treballem braç a braç amb els municipis, que al final són també els que ens marquen un poc la línia a seguir. ​Nosaltres el que fem és fomentar i incentivar que es continue creant cultura. En aquest sentit, tractem de donar veu a una província amb un talent enorme, i per això disposem d'un catàleg on tot aquell grup o persona que vulga donar-se a conéixer es pot inscriure i és llavors quan li traslladem eixa oferta al conjunt dels 141 municipis perquè siguen els mateixos ajuntaments els que decidisquen a qui contractar. Nosaltres, evidentment, els donem la major de les facilitats i sempre amb una subvenció mínima del 50% per part de la institució provincial.

D'altra banda, la cultura és un important motor econòmic pel seu estret vincle amb el turisme. Les accions i esdeveniments culturals es confeccionen amb una mirada a l'impuls de l'economia local?

Això ​és ​bàsic ​i ​al ​final ​una ​cosa ​porta ​​a ​l'altra. Tenim ​un ​exemple ​molt ​clar ​que ​és ​l'exposició ​dels Guerrers de Xi''an. ​Això ​és ​un ​valor ​afegit per a tota la província molt important. Estem ​​parlant ​de ​més ​de ​220.000 visitants, un referent a nivell nacional i internacional. ​I ​això ​al ​final ​el ​que ​genera ​és ​economia, ​que ​vinguen ​molts turistes, ​que pernocten, ​que ​mengen... La cultura és ​economia i ​és ​turisme, ​i ​per això des de la Diputació s'ha fet una aposta clara per potenciar i fomentar el turisme cultural per la seua gran capacitat per a desestacionalitzar l'oferta. Hem ​de ​pensar ​que ​la ​cultura té el potencial d'ajudar a tot un sector que el necessita i que és tan important per al conjunt de la província d'Alacant.

En aquest sentit, una exposició com la de Guerrers de Xi'an ha sigut tot un èxit. Quina és la valoració d'aquesta mostra única en el món?

Cal recordar que des de la pandèmia a l'únic lloc al qual ha eixit aquesta exposició de la Xina ha sigut a Alacant. Feia més de sis anys que treballàvem ​perquè aquesta huitena ​meravella ​del ​món, que ​és ​patrimoni de la humanitat i ​Premi ​Príncep ​Astúries de les Ciències, poguera recaptar ací ​a ​​la nostra ​província. ​Per a ​nosaltres ​és ​un ​orgull ​que ​hàgem ​pogut aconseguir-lo i que suposa un fet que va més enllà de la simple exposició, perquè és una aliança històrica per a la cultura. ​​Ens ha permés estar en contacte amb el Govern xinés, però el més important, estrényer el vincle amb diferents museus xinesos amb els quals poder fer una transferència d'informació i de coneixement.

Per tant, es continuarà apostant des de l'àrea de cultura per promoure iniciatives de col·laboració a escala internacional?

Efectivament, ​continuarem ​ ​ treballant ​per a ​portar el ​millor ​a ​Alacant. Perquè ​el ​que ​volem, en paraules del mateix president ​Toni Pérez, és ​que ​les ​coses ​​passen ​a ​la nostra ​província. Ja estem ​buscant ​i planificant els pròxims anys, encara que serà molt complicat poder superar aquesta huitena meravella del món com són els Guerrers de Xi'an.

Hi ha ara mateix algun projecte d'aquestes característiques damunt de la taula?

No m'agrada parlar de futuribles, però sí que tenim diversos projectes damunt de la taula en els quals treballem en els últims mesos. No obstant això, no hi ha res ultimat i està tot en eixa fase primària de converses, però sí que tenim projectes que creiem que poden continuar donant eixa categoria de referència i excel·lència a un museu com el MARQ que ha acollit mostres com el Discòbol o els Guerrers.

De fet, el MARQ és un dels principals exponents culturals de la província. Quina importància té aquest museu per a la Diputació?

És, possiblement, una de les millors representacions d'eixe ​sentiment ​d'excel·lència i pertinença. Perquè a més de les grans exposicions itinerants, tenim una part permanent que és magnífica i digna de visitar. És un espai des del qual es fa una gran labor divulgativa amb els col·legis, que poden vindre i conéixer detalls històrics que ajuda a nodrir la formació dels alumnes més enllà del paper. També comptem amb les guies didàctiques que ​hem ​traslladat ​a ​tots ​els ​municipis ​i ​a ​tots ​els ​instituts ​i ​col·legis perquè amb eixe ​material puguen ​treballar ​i ​els resulte ​més ​fàcil ​aprendre. ​

També ho és el MUBAG, que aquests mesos està acollint una mostra monogràfica exclusiva de Salvador Dalí. Com s'ha pogut materialitzar aquesta exposició?

Amb molta faena i gràcies a uns grans professionals que tenim en l'àrea de cultura, a través dels que estem aconseguint ser referents a nivell nacional i internacional. Aquesta mostra de Salvador Dalí amb obres inèdites ens torna a enorgullir perquè és un treball de molt de temps i hi ha una mostra de 230 obres que pot visitar tota la província i tots els turistes. Al final, aquesta exposició permet atraure visitants, com comentàvem abans, que venen per a conéixer eixa riquesa cultural, però que s'enamoren de la província per la seua gastronomia, el seu clima, el seu oci, la seua oferta d'interior i de naturalesa... És una manera de fer província.

Arxivat a:

Destacats