Un muntatge monogràfic sobre l'obra de Salvador Dalí aterra a Alacant

Aquesta nova exposició, que recull 240 obres d’un dels artistes referents del s.XX, es podrà visitar fins al pròxim 5 de maig en el Museu de Belles arts d’Alacant

Un muntatge monogràfic sobre l'obra de Salvador Dalí aterra a Alacant
09/11/2023 -

Un repàs pel virtuosisme i la multidisciplinarietat de Salvador Dalí. A partir d’aquest dijous 9 de novembre, la segona planta del MUBAG acull l’exposició ‘Dalí.Metamorfosi’, en la qual es reuneixen fins a 240 obres d’un dels màxims exponents del surrealisme. Precisament, la proposta, que es clausurarà el 5 de maig de 2024, coincideix amb la celebració del Centenari del Primer Manifest Surrealista de 1924.

La narrativa d’aquesta mostra pren el concepte de la transformació per a Salvador Dalí com a punt de partida. Però també navega per la presència del símbol en les seues creacions, així com el desenvolupament plàstic dels diferents temes lligats a ella, “incloent-hi el procés d’assimilació de la transformació en la metamorfosi a través de la història de la literatura”, com ha assenyalat el comissari de l’exposició, Óscar Carrascosa.

La proposta expositiva estarà situada en la planta superior del museu i suposa un fidel reflex de l’obra multidisciplinària de Dalí, incloent-hi una àmplia varietat d’olis sobre tela, escultures, aquarel·les, tinta xinesa sobre paper, xilografia, aiguafort i gravat a la punta seca. Algunes d’aquestes obres es veuran amb llum tènue per indicació dels tècnics de Conservació per a evitar danys. Així mateix, la mostra també suposa un homenatge del viatge de Salvador Dalí a la província en l’estiu de 1973, per la qual cosa es completa una selecció de fotografies de Perfecte Arjones i diferents recursos audiovisuals de l’època.

Aquesta exposició ha sigut possible gràcies a la cessió temporal d’obres per part de centres com la Fundació María José Jove, el Museu de Montserrat —l’Abadia complirà mil anys en 2024— o la Fundació Amyc-Fran Daurel, entre altres. A més, ha sigut fonamental la col·laboració del Museum of the City of Nova York, la British Library i la Fundació Arxiu Manuel de Falla.

Una proposta en 4 blocs

‘La Bellesa oculta’ és el títol de la primera de les quatre seccions que componen l’exposició, en les quals s’inclouen els olis Madonna amb Rosa Mística i Les piràmides de Gizeh. Li segueix ‘Dalí inèdit. Els dibuixos de l’Abadia de Montserrat’ integrada per un conjunt de 25 dibuixos donats al monestir català per Josefina Cusí, filla de l’oncle i protector del pintor, Joaquim Cusí. En aquest apartat es podran veure obres com a Estudi per a figures ficades al llit en l’arena o Estudi per a composició cubista, al costat d’un altre dels seus dibuixos més coneguts, el Retrat de María Carbona, procedent de la donació Josep Sala i Ardiz.

L’estreta relació de l’artista amb la literatura queda reflectida en la tercera secció a partir del text Alicia al país de les meravelles de Lewis Carroll amb obres com a gravats de La Divina Comèdia de Dante Alighieri i Els amors de Casandra de Pierre de Ronsard o les inspirades en El Barret de Tres Pics de Manuel de Falla. Finalment, l’apartat ‘La moda i l’art efímer’ oferirà una visió de l’interés de l’artista per aquesta disciplina que es manifesta en nombroses obres, especialment en l’oli sobre tela sense títol en el qual Dalí tira una mirada a Vogue, creat en 1943.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

twelve + seven =