cultura

El Gil-Albert presenta els projectes de la segona edició de les Residències d'Investigació Petricor

Els treballs "Safaretjos: Veus d'ahir" i "Corpografías murmurantes" es desenvoluparan estos dies en les instal·lacions del paratge de Xorret de Catí

1 minut

Presentació de Petricor de l'Institut Juan Gil-Albert

L'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha presentat este matí els dos projectes seleccionats en la segona edició de les Residències d'Investigació en Arts Escèniques Petricor, organitzades per l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, que arranquen hui mateix en les instal·lacions de Xorret de Catí.

La presentació ha comptat amb la participació del diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, i la directora del IAC, Cristina Martínez, així com Eugenio Mataix, Iratxe Arrizabalo i Paula Serrano, membres dels equips participants. Navarro ha recordat la finalitat d'esta proposta, que en esta convocatòria ha optat pels treballs “Safaretjos: Veus d’ahir” i “Corpografías murmurantes”. “És una iniciativa encaminada a propiciar la creació de noves sinergies entre artistes a través de la convivència en un entorn singular i propici com és el paratge de Xorret de Catí, que forma part de la xarxa d'espais naturals gestionats per la Diputació d'Alacant”.

Per part seua, Cristina Martínez ha explicat que “s'han presentat huit propostes enfront de les tres de la primera edició, en 2022, la qual cosa demostra la necessitat i l'interés per esta mena d'iniciatives multidisciplinàries per als creadors de la província”. En este sentit, la directora cultural ha reiterat la ferma aposta de l'institut alacantí per la investigació i el suport a este concurs que es durà a terme amb caràcter biennal i la dotació econòmica del qual ha augmentat de 4.500 a 6.000 euros per projecte seleccionat.

En esta segona edició el jurat ha estat compost, a més de per el diputat de Cultura i la directora del IAC, per la coreògrafa i creadora María Asunción Noales, l'actor i pedagog teatral Iván Jiménez, l'artista Olga Diego i la dramaturga Josefa Alvarado.

L'equip multidisciplinari de “Safaretjos: Veus d’ahir” està format per Eugenio Mataix -responsable del projecte- al costat d'Iratxe Arrizabalo, Juan José Mataix, Miriam Herrero, Rebeca Mollá i Clara Toledo. Es tracta d'un projecte artístic sobre la història dels safaretjos a la província d'Alacant a través d'una peça escènica que combina el teatre documental, l'audiovisual cinematogràfic i experiències performatives.

L'altra proposta seleccionada està impulsada per Paula Serrano, Claudia Ripoll, David Orrico, María Esteve, Sybila Gutiérrez i Isabel Álvarez. “Corpografías murmurantes” és una exploració poètica i multidisciplinària de com el cos humà i l'entorn de Xorret del Catí poden interactuar per a crear un diàleg visual i sensorial únic. A través de la dansa contemporània, el projecte aspira a captar i traduir l'essència del paisatge, les seues textures, sons i ritmes, en moviments que narren visualment la història i el caràcter d'este lloc especial.