El Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) exposa tres obres de l'artista Luis Fernández pertanyents als fons de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) dins del diàleg entre col·leccions que s'entaula des de 2021 en el programa “Context Avantguarda”. Les obres es podran contemplar fins a febrer de 2025.
Esta és la quarta exposició dins de “Context Avantguarda” que busca mantindre un diàleg permanent entre les obres de la col·lecció de l'IVAM pertanyents a les avantguardes de les primeres dècades del segle XX i les obres de la Col·lecció Art Segle XX del MACA, de manera que s'establisquen lectures complementàries, suport i context per a algunes peces que, en comunicació amb unes altres, enfortixen el seu llenguatge, permetent així que el visitant puga gaudir d'artistes no representats en el MACA al mateix temps que es completa la visió de les avantguardes. L'objectiu és crear contingut i compartir coneixement.
"Abstraction ou Nature Morte", "Abstraction" (1933) i "Abstraction en longitude" (1926-1928) són els tres olis sobre tela de l'artista Luis Fernández que es mostren al costat d'obres de Julio González, Pablo Gargallo i Juan Gris, entre altres.
La regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, s'ha felicitat "per poder continuar esta gratificant col·laboració entre totes dues institucions que permet a alacantins i visitants conéixer obres de gran rellevància, pertanyents a altres col·leccions i que enriquixen i complementen els fons del MACA".
La directora adjunta de l'IVAM, Sonia Martínez, ha assenyalat que “la primera mitat del segle XX i especialment les avantguardes europees identifiquen molt bé la Col·lecció de l'IVAM on s'inserix gran part de l'obra de Luis Fernández. La Col·lecció de l'IVAM és l'eix vertebrador de la nostra programació que s'estén més enllà del Centre Julio González mitjançant acords com este que ens permet oferir noves lectures als nostres fons en diàleg amb la Col·lecció Art Segle XX del MACA”.
L'artista
Luis Fernández (Oviedo, Espanya, 1900- París, França, 1973) va ser un dels artistes espanyols de l'anomenada Escola de París. Va arribar allí en 1924 i va entaular amistat amb Picasso i Julio González, així com amb l'abstracció geomètrica que li faria integrar-se en el moviment Abstraction-Création. Pintor preocupat per l'ofici i el concepte artesanal de l'obra va formular el seu pensament en diversos textos escrits en els anys 30, la seua època més analítica i experimental. Va reflexionar sobre el color i la seua funció en la pintura, sobre la composició, el format i el sentit profund de l'abstracció que per a ell posseïa ressonàncies metafísiques i simbòliques. La seua pintura -deia- era una “representació inconscient de l'orde que l'home constata en l'univers”.