cultura

Mario Pérez Antolín guanya el Premi Internacional d'Escriptura Aforística Juan Gil-Albert

'Idear l'insòlit' és l'obra "d'escriptura fragmentària i fronterera" guanyadora del guardó organitzat per la Diputació i dotat amb 5.000 euros

1 minut

Mario Pérez Antolín

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha entregat esta vesprada el Premi Internacional Juan Gil-Albert d'Escriptura Aforística i del Jo a Mario Pérez Antolín pel seu llibre Idear l'insòlit.

Així ha conclòs la primera edició del certamen, organitzat per l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert per a retre homenatge a l'insigne poeta alcoià coincidint amb el 120 aniversari del seu naixement i el 30 de la seua mort. Toni Pérez ha felicitat el guanyador i ha destacat la qualitat dels quasi cinquanta treballs presentats a esta convocatòria.

“Des de la Diputació no hi havia millor manera de retre homenatge a la seua figura: creant un guardó amb el seu nom i, alhora, obrint una finestra a un gènere que ell va cultivar, però que no està entre els temes destacats de les convocatòries literàries, encara que, com hem pogut comprovar en esta primera edició, sí que compta amb un gran nombre d'autors que escriuen des de l'espill” ha matisat el president.

La cerimònia ha comptat també amb la intervenció de la directora del IAC, Cristina Martínez, així com amb els ex directors de l'Institut, José Lluís V. Ferris i José Ferrándiz, els qui, al costat de la neboda de Gil-Albert, Claudia Simón Aura, han llegit diversos poemes de l'autor alcoià. A més, la vetlada ha estat amenitzada pel duo de clarinets format per Àsia Fraccaro i Ismael Vicente Grau Rodríguez, del Conservatori Superior de Música d'Alacant Óscar Esplá, la música de la qual ha acompanyat una projecció d'imatges de la Biblioteca Valenciana seleccionades per Manuel Valero i ha tancat l'acte.

Considerat com un dels aforistes més destacats del nostre país, Pérez Antolín (Stuttgart, 1964) s'ha alçat amb els 5.000 euros i el guardó, una original peça dissenyada per Mario-Paul i elaborada en metall per Begoña M. Deltell, els dos membres de l'equip del IAC. Idear l'insòlit és una obra "d'escriptura fragmentària i fronterera" amb la qual pretén "conjugar la profunditat de pensament amb la brillantor estilística. Els simples jocs formals, si no tenen una important càrrega reflexiva o emotiva, no m'interessen. Les ocurrències estan bé per a passar l'estona, però no per a escriure un llibre", ha explicat l'escriptor.

Pérez Antolín considera a Juan Gil-Albert “una figura clau en la literatura del segle XX espanyol. L'estil cuidat i el pensament profund que caracteritzen la seua obra són per a mi un autèntic model. La seua aposta per l'escriptura fronterera i transversal, que abasta tots els gèneres creatius, i els seus principis ètics insubornables mereixen col·locar a Juan Gil-Albert entre les figures capdavanteres de la nostra cultura".

Obra guanyadora

Poder, sexe, mort, ètica, estètica, literatura, metafísica, sociologia, psicologia són matèries que van reiterant-se i alternant-se a Idear l'insòlit, fins a construir un cos de pensament bellament expressat. “Conviuen en textos de molt diferent factura: des dels obertament sentenciosos, passant per microrelats, proses poètiques i fins i tot algun poema en prosa, fins a petitíssims assajos que mantenen la unitat d'estil en abordar els temes a partir de la mínima unitat d'expressió i sentit”, ha destacat Pérez Antolín.

“El llibre –afirma l'autor- preconitza un humanisme escèptic i complex, manifestament impregnat de melancolia, que no obstant això no cau en el nihilisme per l'èmfasi que es posa en la reivindicació, contra qualsevol obstrucció, de la dignitat humana”.