cultura

Mario Pérez Antolín guanya la primera convocatòria del Premi Juan Gil-Albert amb el llibre 'Idear lo insólito'

L'autor s'alça amb aquest guardó de literatura aforística, dotat amb 5.000 euros, amb una obra "d'escriptura fragmentària i fronterera"

1 minut

Mario Pérez Antolín

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha donat a conéixer la resolució d'este certamen i ha recordat que “l'objectiu d'este guardó és tant potenciar la literatura aforística, que l'autor alcoià va desenrotllar al llarg de la seua trajectòria, com donar visibilitat i renom a este poeta que forma part del nostre patrimoni literari, per la qual cosa rebre 48 originals en la primera convocatòria és tot un èxit de participació i un gran homenatge a Juan Gil-Albert”.

Considerat com un dels aforistes més destacats del nostre país, l'escriptor nascut a Stuttgart en 1964), s'ha alçat amb els 5.000 euros del guardó, al qual han concorregut 48 obres de diferents parts del territori nacional. Com ell mateix ha explicat, Idear l'insòlit és una obra "d'escriptura fragmentària i fronterera" amb la qual pretén "conjugar la profunditat de pensament amb la brillantor estilística. Els simples jocs formals, si no tenen una important càrrega reflexiva o emotiva, no m'interessen. Les ocurrències estan bé per a passar l'estona, però no per a escriure un llibre".

El guanyador ha assegurat que rep este guardó "com una alta responsabilitat". "Espere posar el llistó a l'altura que es mereix tant l'insigne escriptor que dona nom al premi com la prestigiosa institució que el patrocina". Pérez Antolín considera a Juan Gil-Albert “una figura clau en la literatura del segle XX espanyol. L'estil cuidat i el pensament profund que caracteritzen la seua obra són per a mi un autèntic model. La seua aposta per l'escriptura fronterera i transversal, que abasta tots els gèneres creatius, i els seus principis ètics insubornables mereixen col·locar a Juan Gil-Albert entre les figures capdavanteres de la nostra cultura".

Per part seua, la directora de l'Institut Juan Gil-Albert, Cristina Martínez, ha afirmat que suposa “un important impuls per al premi que esta primera edició l'haja guanyada un autor reconegut amb una trajectòria destacada”. Una elecció que “no ha sigut fàcil” a causa de l'alt nivell de les obres que s'han presentat.

Obra guanyadora

Poder, sexe, mort, ètica, estètica, literatura, metafísica, sociologia, psicologia són matèries que van reiterant-se i alternant-se a Idear l'insòlit, fins a construir un cos de pensament bellament expressat. “Conviuen en textos de molt diferent factura: des dels obertament sentenciosos, passant per microrelats, proses poètiques i fins i tot algun poema en prosa, fins a petitíssims assajos que mantenen la unitat d'estil en abordar els temes a partir de la mínima unitat d'expressió i sentit”, ha destacat Pérez Antolín.

“El llibre –afirma l'autor- preconitza un humanisme escèptic i complex, manifestament impregnat de melancolia, que, no obstant això, no cau en el nihilisme per l'èmfasi que es posa en la reivindicació, contra qualsevol obstrucció, de la dignitat humana”.

Trajectòria

Pérez Antolín atresora en la seua trajectòria set llibres d'este gènere -Profanació del poder, La més cruel de les certeses, Fosca lucidesa, Cruesa, Contrarietats, La serenitat per fi i Mínima essència- que han rebut elogis d'escriptors com Eugenio Trías, Victoria Camps o Joan Subirats, entre altres.

L'escriptor és antólogo de Concisos, un volum que reunix els millors aforistas espanyols contemporanis, a més d'autor de cinc poemaris -Semàntica secreta, Jo eres tu, De ningú, Esta ínfima part d'infinit i Cada vegada que muir- i de la novel·la Vida d'ermità. Part de la seua obra ha sigut traduïda a l'àrab, a l'italià i al francés i ha publicat dos llibres en editorials de Mèxic i Xile. Està inclòs en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i en el Diccionari d'Escriptors de Castella i Lleó, i també ha sigut finalista del XXI Premi de la Crítica de Castella i Lleó.

El jurat de l'I Premi Internacional d'Escriptura Aforística i del Jo ha estat integrat pel poeta, filòleg, assagista i amic de Juan Gil-Albert Jaime Siles, guardonat amb el Premi de les Lletres Valencianes i Premi UNESCO, entre moltes altres distincions; la poeta i crítica literària María Paz Moreno, professora de la Universitat de Cincinnati i experta en l'autor alcoià; el poeta, crític i gestor cultural Eduardo Boix; el director del departament de Publicacions i Investigació de l'Institut Juan Gil-Albert, Joaquín Juan Penalva, també poeta i professor de la UMH, i la directora del IAC, Cristina Martínez.