El MARQ conclou la Campanya d'Excavacions a la Pobla d’Ifac amb l'extracció de tota l'arcada de pedra de la Porta de l'Oest

Navarro: “El patrimoni arqueològic que existeix en aquest emplaçament el converteix en un jaciment especial i únic amb enormes possibilitats”

El MARQ conclou la Campanya d'Excavacions a la Pobla d’Ifac amb l'extracció de tota l'arcada de pedra de la Porta de l'Oest
29/08/2023 -

La XVIII Campanya d’Excavacions del MARQ a la Pobla Medieval d’Ifach ha permés concloure les tasques de documentació i extracció de tota l’arcada de pedra de la Porta de l’Oest del jaciment. El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha visitat aquest matí aquest important enclavament arqueològic, situat a Calp, per a conéixer de primera mà el resultat d’aquests treballs de recerca que han contemplat també l’excavació de les tres últimes tombes descobertes en l’àrea de la necròpoli.

“El patrimoni arqueològic que existeix en aquest emplaçament el converteix en un jaciment especial i únic amb enormes possibilitats, ja que la seua recuperació permet acostar als ciutadans una part important de la història dels nostres avantpassats”, ha assenyalat el diputat, qui ha estat acompanyat per l’alcaldessa de la localitat, Ana Sala, el director del MARQ, Manuel Olcina, el responsable de la campanya i arqueòleg del museu alacantí, José Luis Menéndez, el director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida, el diputat provincial i regidor de Calp, Ximo Perles, i el diputat nacional, César Sánchez.

La documentació i extracció de tota l’arcada de pedra de la Porta de l’Oest, que va ser trobada de manera parcial l’estiu passat, permetran reconstruir l’arc d’entrada, recuperant un espai fonamental en l’urbanisme de la ciutat, ja que aquesta porta servia per a accedir als poblats d’Ifach.

Per part seua, les labors en l’àrea funerària consagrada, situada al costat de l’església Beata Santa María, han consistit en l’excavació de les tres últimes tombes descobertes, l’estudi de les quals és clau per a conéixer la identitat i forma de vida dels homes i dones que van construir i van habitar aquesta ciutat medieval.

En aquest sentit, José Luis Menéndez ha explicat que, fins al moment i gràcies a les intervencions realitzades en les successives campanyes, “s’han localitzat 70 tombes amb un total de 108 cossos enterrats, donant lloc a un valuós arxiu de dades que permetrà conéixer a fons detalls del cicle vital, dieta i circumstàncies de la vida quotidiana dels pobladors d’Ifach”.

Des de l’any 2005, la Diputació ha invertit més de 400.000 euros en aquest projecte que desenvolupa el MARQ i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calp i de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. “Es tracta d’una labor única centrada a estudiar les nostres arrels com a poble i la nostra herència cultural implantada en l’època medieval”, ha manifestat el diputat, qui ha concretat que en aquesta dihuitena edició han participat, a més dels tècnics, dotze voluntaris procedents de les universitats de València i Alacant.

Així mateix, i en paral·lel a les tasques arqueològiques d’investigació, la Diputació d’Alacant ha continuat amb els treballs de conservació preventiva en el jaciment. Sota la direcció del cap de l’Àrea d’Arquitectura, Rafael Pérez, les labors s’han centrat en la consolidació de la Torre 7, un dels baluards que protegeix la Porta de l’Oest, i del cimiterium, on enguany s’ha col·locat un col·lector en el paviment per a concentrar l’aigua de pluja i evitar que embassament i danye les tombes i muralla descobertes.

“Les actuacions liderades pel MARQ durant aquests díhuit anys han descobert la trama d’una ciutat medieval fundada durant els segles XIII-XIV i enterrada en el vessant del Penyal d’fac, meravella natural de la Comunitat Valenciana. Les restes conservades permeten plantejar un projecte de posada en valor que possibilite als 220.000 visitants del Parc Natural contemplar i conéixer aquest jaciment d’època medieval”, ha conclòs Navarro.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

eleven − 10 =