cultura

El MARQ i Fundació ‘La Caixa’ renoven la col·laboració per a fomentar la cultura entre col·lectius vulnerables

1 minut

Façana del MARQ

La Fundació CV MARQ i la Fundació ”la Caixa” han renovat l'acord de col·laboració amb el qual promouen la realització, un any més, d'activitats i programes didàctics per a acostar la cultura a aquells col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat de la província d'Alacant.

Amb una aportació per a este exercici de 30.000 euros, l'acord subscrit pel diputat de Cultura i vicepresident de la Fundació MARQ, Juan de Dios Navarro, i el subdirector general de Cultura i Territori de la Fundació ”la Caixa”, Rafael Fernando Chueca, possibilita l'accés als recursos culturals que oferix el Museu Arqueològic d'Alacant i els seus jaciments a col·lectius vulnerables. “El conveni enfortix la funció social del MARQ, com a espai inclusiu, contribuint a garantir la igualtat de drets i l'accés a la cultura, a la història i al patrimoni a tots els ciutadans”, ha manifestat Navarro.

Així, en matèria d'educació inclusiva, esta col·laboració ha permés l'elaboració de les guies en lectura fàcil i les guies en pictogrames del MARQ. Respecte a l'accessibilitat, s'han reproduït peces en 3D-Tocables per a l'exposició permanent i per a les exposicions temporals, tant per a la seua exhibició al públic com per al seu ús en tallers didàctics; la reproducció en maquetes d'espais del museu, jaciments i monuments; els suports amb disseny adaptats a la normativa d'accessibilitat universal; els plans tàctils del museu, jaciments i monuments; l'elaboració de QR en llengua de signes dels continguts del MARQ; i els cursos formatius per al personal de la Fundació MARQ en llengua de signes i sobre les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA).

Respecte als projectes socials desenrotllats per la Fundació MARQ en els quals ha col·laborat la Fundació ”la Caixa”, destaquen ‘Un hospital de conte’, per a xiquets de llarga estada hospitalària a l'Hospital General d'Alacant; el projecte amb Institucions Penitenciàries C.P. Fontcalent-Alacant ‘Tornar amb una nova història’, amb el qual afavorir la incorporació laboral de persones privades de llibertat; les visites guiades i tallers a beneficiaris d'entitats socials, centres comunitaris, centres socials i centres educatius CAU.

També troben suport gràcies al conveni subscrit les visites i tallers realitzats per Fundació del Secretariat Gitano, Save Children i Ajuda en Acció d'Alacant. Així com projectes que es recolzen en este acord com MARQ: Museu i memòria contra l'Alzheimer, en col·laboració amb AFA Alacant i l'Hospital de Sant Vicent del Raspeig; el projecte amb persones amb ludopatia en col·laboració amb l'Associació “Vida Lliure-Alacant”; el projecte Viu el MARQ, desenrotllat amb la regidoria d'Acció Social de l'Ajuntament d'Alacant; el projecte formatiu MARQ +65 per a persones de la Tercera Edat: ASAUTE, CEA-Parc Galícia i CEA-Pio XII d'Alacant; el projecte EMPOWER PARENTS, amb ASPALI i famílies amb persones TEA; el projecte Història sense Barreres amb APSA; i finalment, el projecte d'Intervenció familiar, amb visites guiades a menors i famílies.

Esta suma de programes i accions en l'àrea de didàctica i accessibilitat en els quals participa econòmicament la Fundació ”la Caixa”, han aconseguit que el MARQ siga reconegut internacionalment en 2024 amb el premi DASA, un guardó que posa en relleu la importància dels programes educatius en centres culturals i museístics que destaquen per un enfocament innovador i atrevit, amb l'objectiu de facilitar l'accés a la cultura a tots els ciutadans amb independència del seu origen, nivell d'estudis i capacitats.