L'exposició ‘Ciutats de llum. Ákra Leuké, Lucentum, Laqant’, organitzada pel MARQ, recorre la història dels assentaments que van habitar L'Albufereta a Alacant, des de l'època cartaginesa fins a la islàmica, amb el jaciment del Tossal de Manises com a eix central. A través de més de 660 peces i una narrativa cronològica, la mostra il·lustra la riquesa cultural i arqueològica d'este enclavament i subratlla la importància de preservar i divulgar este llegat com a testimoniatge històric de la regió mediterrània.
Per a celebrar l'obertura de la nova mostra temporal, que es podrà visitar fins al pròxim 18 de maig, el MARQ ha organitzat unes jornades de portes obertes durant tot el cap de setmana. Així, des de les 15 hores d'este divendres 20 de desembre i fins a les 14 hores del diumenge 22 les portes del museu romandran obertes de manera gratuïta en el seu horari habitual (10h-19h) perquè totes les persones interessades descobrisquen els detalls d'esta exposició de producció pròpia per part de l'entitat provincial.
Tal com ha avançat el director del MARQ, Manuel Olcina, durant la inauguració, l'exposició és el resultat de dècades d'investigació sobre el jaciment del Tossal de Manises; també de la seua protecció, posada en valor i conversió en un espai de divulgació des de 1998. En este sentit, Olcina ha reconegut que la mostra “és un treball ingent, metòdic, seriós i rigorós iniciat per la Diputació a través del MARQ”.
El director de l'entitat alacantina ha puntualitzat que es tracta "d'un recorregut vital amb un fascinant disseny i amb més de 600 peces de les quals un centenar procedixen d'altres museus espanyols”. Així, es poden trobar monedes, escultures, joies, armes o restes carbonitzades que es reunixen en les tres sales temporals, la Biblioteca i l'avantsala, la qual cosa la convertixen en la mostra més gran en superfície en la història expositiva del museu.
Una sala per civilització
L'exposició ‘Ciutats de llum’ oferix un recorregut cronològic per les civilitzacions que van deixar la seua petjada en el paratge de L'Albufereta i s'estructura en diferents espais que conviden al visitant a explorar segles d'història. La primera sala se centra en la ciutat cartaginesa d'Ákra Leuké, vinculada a les campanyes d'Anníbal contra Roma, i es contextualitza dins de la Contestania Ibèrica destacant els jaciments pròxims.
La segona sala aborda la Lucentum romana, mostrant la faceta més pública d'esta cultura, la seua societat, religió i estructura de poder. Per part seua, la tercera aprofundix en la seua vida quotidiana i es connecta amb la transició cap a la Laqant islàmica, incloent-hi un cementeri d'este període. El visitant transita l'abandó de Lucentum per les viles bajoimperials de L'Albufereta, l'ocupació del barri de Benalúa, del Benacantil i de Fontcalent i la cristianització de l'entorn del Tossal de Manises.
L'itinerari culmina amb un passadís que detalla la transformació del paisatge de l'Horta d'Alacant fins al segle XX, i la biblioteca, on es documenta l'ardu procés de recuperació, restauració i posada en valor del jaciment del Tossal de Manises. És per això que la institució provincial ha decidit que totes les persones que adquirisquen la seua entrada per a visitar ‘Ciutats de Llum’ durant el període expositiu podran accedir gratis al jaciment de Lucentum en els 30 dies posteriors a la compra.
Cuidar el llegat
El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha indicat que el compromís de la Diputació “és divulgar l'arqueologia com un gran motor de la cultura”. Per això, ha volgut felicitar a tot l'equip del museu alacantí “per esta magnífica exposició que ens acosta a eixes ciutats de llum i a la nostra pròpia història, un recorregut que gaudirem, perquè malgrat ser una mostra íntima, té un marcat caràcter internacional”.
En esta línia, el director del MARQ i comissari de l'exposició, Manuel Olcina, ha ressaltat la vàlua de l'equip tècnic encarregat de muntar “esta complexa mostra mitjançant un treball titànic amb el qual exhibim el nostre ric i extens patrimoni”. Tots dos han intervingut en un acte al costat del director de l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, els tècnics d'Excavacions de la Fundació MARQ, Antonio Guilabert i Eva Tendero, a més de l'arquitecte Ángel Rocamora, encarregat de dissenyar l'espai.
Al seu torn, també han sigut presents diferents autoritats com la delegada del Consell a Alacant, Agustina Esteve, les regidores de Cultura i Turisme de l'Ajuntament d'Alacant, Nayma Beldjilali i Ana Poquet, així com alcaldes i representants de l'àmbit cultural, museístic i acadèmic de la província.
“Es tracta d'una successió de cultures que ens entronca amb la nostra mar Mediterrània i que, al costat de la investigació, mostra com es va recuperar el jaciment del Tossal de Manises”, ha assenyalat Toni Pérez, qui ha conclòs assegurant la importància de “cuidar el llegat treballant-lo, recuperant-lo i posant-lo en valor, perquè l'oblit cal combatre'l amb dedicació i recursos públics”.