L'històric òrgan de Sant Nicolás tornarà a sonar en un concert amb ADDA Simfònica

ADDA Simfònica oferirà un concert el divendres en la Cocatedral i comptarà amb la intervenció del cèlebre organista, Juan de la Rubia

L'històric òrgan de Sant Nicolás tornarà a sonar en un concert amb ADDA Simfònica
19/04/2023 -

L’òrgan de Sant Nicolás, que es trobava des del 2006 en delicat procés de restauració i recondicionament, sonarà en un concert el divendres obert al públic fins a completar aforament després d’un llarg silenci. Datat del segle xvi; és l’òrgan més antic de la Comunitat Valenciana, i un dels més longeus del nostre país.

L’acte serà a càrrec de l’orquestra ADDA Simfónica, encapçalada per Josep Vicent i que oferirà un concert d’excepcional valor en la Cocatedral de Sant Nicolás de Bari per a commemorar la recuperació de l’instrument històric, el procés de restauració del qual ha sigut possible gràcies al suport de la Diputació d’Alacant. Durant la seua recuperació s’ha destacat, no sols la rehabilitació de l’instrument sinó la conservació de la caixa plateresca, la més antiga de la Comunitat Valenciana i una de les cinc més antigues d’Espanya. “Ha sigut un treball artesanal que ha abastat moltes disciplines dibuixe tècnic, artístic, acústica, fusteria, forja, fosa de metalls, física i càlcul”, ha explicat el rector i degà del temple, Ramón Egío. El projecte ha inclòs, a més, ha incrementant el registre de l’òrgan podent interpretar peces per a les quals abans estava limitat.

La Simfonia de l’òrgan de Camille Saint- Saëns

L’orquestra estarà acompanyada pel cèlebre organista de la Basílica de la Sagrada Família, Juan de la Rubia, que interpretarà l’obra de Camille Saint- Saëns, La Simfonia de l’òrgan. Tal com ha explicat Josep Vicent, “es tracta d’una peça extraordinària, la singularitat de la qual requereix un entorn especial i un acompanyament específic i que ara, gràcies a la restauració de l’òrgan, podrem gaudir en el marc de la Cocatedral d’Alacant al costat del millor organista d’Espanya, en un concert únic”. Així mateix, Vicent ha destacat la bellesa i singularitat de la peça ja que “Do major és un símbol de la conversa amb Déu però, en aquest cas, la simfonia comença en Do menor i culmina en Do major; podríem dir que d’alguna manera passem de la foscor a la llum. De la falta de bellesa, a la bellesa sublimada, quasi del renaixement. És molt simbòlic” ha destacat director artístic del ADDA.

D’altra banda, El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha presentat l’actuació al costat del rector i degà, a més del mateix Josep Vicent un documental sota el títol L’ànima del vent, dirigit per José Pérez, que recull els detalls i el treball rehabilitació de l’històric instrument. La peça compta amb la intervenció del mestre organero Frédéric Desmottes, encarregat de la restauració i l’organista titular de Sant Nicolás, Luis Egío, entre altres, amb música del mateix Juan de la Rubia.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + nine =