La pintura de Lorenzo Aguirre torna a Alacant a través del MUBAG

La família de l'artista dona al museu una col·lecció de més de 115 obres que inclouen quadres, dibuixos, esbossos i una desena d'objectes personals de l'autor

Guardar

cuadro lorenzo aguirre
cuadro lorenzo aguirre
El llegat de Lorenzo Aguirre torna a Alacant. Ho farà de manera temporal en 2025 amb una mostra de tota la seua obra en el Museu de Belles arts d'Alacant (MUBAG). Així ho ha anunciat la direcció del museu després de rebre una valuosa donació de més de 115 obres de l'artista per part de la seua família. El pintor, nascut a Pamplona, però assentat a Alacant des dels tres anys, va immortalitzar amb el seu pinzell innombrables paisatges de la costa alacantina i de la geografia espanyola, a més de retrats, caricatures i diferents cartells.Aquesta col·lecció, que s'ha mantingut intacta des de la defunció de l'artista en la presó madrilenya de Porlier, consta de 115 obres, de les quals 39 són pintures, 73 dibuixos —la majoria d'ells humorístics—, dos cartells publicitaris i un conte il·lustrat. A més, inclou una desena d'objectes personals d'Aguirre com un cavallet, una paleta, dues càmeres de fotos i sis diplomes. "Les obres d'art es troben datades entre 1904 i 1942, i la majoria estan realitzades a l'oli, encara que també hi ha aquarel·les i carbonets en suport paper", ha explicat la tècnica del MUBAG, María Gazabat.Per part seua, el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha assenyalat que "per a la Diputació d'Alacant és un orgull rebre aquesta donació que farà més gran el patrimoni cultural de la nostra província i del mateix MUBAG. Per això, la tractarem com es mereix, amb exquisidesa i amb el major afecte possible, la restaurarem i l'acostarem a tots els alacantins". A més, Navarro ha agraït a la família aquest gest solidari, mentre que Ignacio Grande Lara, familiar d'Aguirre, ha expressat la seua "felicitat i emoció" per haver aconseguit que l'obra de Lorenzo Aguirre estiga en el MUBAG.

Paisatges, retrats i sàtira

El conjunt de les obres donades permet albirar les temàtiques artístiques que va desenvolupar Aguirre al llarg de la seua trajectòria. D'aquesta manera, en la col·lecció d'un dels majors exponents de 'l'Edat de Plata' alacantina destaquen els seus paisatges, amb una vintena d'obres; retrats, amb onze peces; i es completa amb natures mortes i dos nus.En aquest cas, els paisatges s'engloben en dos grups: els executats entre 1920 i 1930 de la costa alacantina, entre els quals ressalten els dedicats a Moraira, a l'oli i en un format mitjà i els realitzats entre 1939 i 1940 en el seu exili francés a Le Havre després de la Guerra Civil Espanyola. Per part seua, amb els retrats l'autor acosta al públic la seua obra més íntima en immortalitzar a la seua estimada família i a ell mateix en un autoretrat als 45 anys.Però la versatilitat d'Aguirre va fer que a més de per la seua pintura també destacara pel seu satíric dibuix que va il·lustrar les revistes humorístiques de l'època amb les quals va col·laborar a partir de 1914, durant la seua estada a Madrid. Les caricatures de les actrius María Guerrero, Consuelo Hidalgo i la Preciosilla, entre altres rostres femenins, reflecteixen la frescor i la renovació plàstica d'aquest artista. En la col·lecció sobreïx una tira satírica composta per cinquanta-cinc vinyetes en les quals es mofa del que esdevé tant en clau nacional com internacional.I entre els dibuixos es troben dos esbossos preparatoris d'un projecte que va desenvolupar en 1931 amb destinació a la decoració del sostre de la sala d'actes de la Diputació d'Alacant, que finalment no es va executar.

Exposició de donacions i mostra temporal

Després de l'inventariat, catalogació i revisió d'aquesta nova col·lecció, el MUBAG procedirà a la intervenció i restauració de l'obra i a la renovació de l'emmarcat. De manera paral·lela, a mitjan enguany es presentaran en una interessant exposició que engloba les diferents donacions i depòsits rebuts des de fa tres anys en el museu, entre les quals es troben aquestes peces d'Aguirre. Posteriorment, ja en 2025, la totalitat de la col·lecció de Lorenzo Aguirre s'exhibirà en una mostra temporal que comissariaran María Gazabat i José Luis Ferris.
Destacats