Arqueòlegs de la UA descobreixen amb un dron pintures rupestres de fa 7.000 anys a Penàguila

Les pintures estarien en diverses coves un dels jaciments més rellevants d’art rupestre neolític documentat en la Comunitat Valenciana

Arqueòlegs de la UA descobreixen amb un dron pintures rupestres de fa 7.000 anys a Penàguila
24/05/2023 -

Un equip de tres arqueòlegs de la Universitat d’Alacant (UA) ha protagonitzat una troballa única, han participat en un projecte pioner que els ha permés descobrir un jaciment d’incalculable valor en una cova de l’interior d’Alacant. El descobriment consisteix en unes pintures rupestres del Neolític (de fa 7.000 anys) que pel que sembla, estarien disposades en més d’una cova de molt difícil accés en la localitat de Penàguila.

Amb aquesta troballa, estaríem davant el primer descobriment d’aquestes dimensions realitzat a través d’un dron, la qual cosa obri un diàleg sobre la implementació d’aquestes tecnologies en aquests camps com a pintures rupestres prehistòriques. Aquests vehicles aeris no tripulats serien un mitjà ideal en la cerca a l’empara d’abrics muntanyes quasi inaccessibles que, fins ara, solament podien ser inspeccionats després de diversos dies de preparació i amb el desplegament de complexes vies d’escalada.

En aquest sentit, el projecte hauria tingut lloc en la zona del barranquet del Castellet-Barranc del Salt i Port de Penàguila, on la nau no tripulada ha fotografiat i gravat vídeos de les parets de cavitats de 18 abrics poc profunds i ha pogut traslladar la troballa d’aquestes pintures en dues d’ells, sent publicat el descobriment en una de les millors revistes d’arqueologia de la península Ibèrica, en el número XLII de ‘Lvcentvm’.

Entre les pintures facilitades per aquest dron destaquen les localitzades al Salt per la gran quantitat de figures pintades pertanyents d’estil llevantí amb superposicions, concretament antropomorfes femenines i d’arquers, així com cérvols i cabres, algunes ferides amb fletxes.

Així mateix, trobem altres referències d’estil esquemàtic més difícils d’interpretar però també rellevants, perquè el seu estudi detallat contribuirà a comprendre com ha sigut l’evolució de l’art rupestre en aquesta localització.

“El resultat de l’ús del dron ha sigut el descobriment d’un nou jaciment amb pintures rupestres prehistòriques de diferents estils, que creem serà molt rellevant per a la investigació”, ha assenyalat l’arqueòleg i pilot del dron, Molina Hernández, que ha estat treballant, així mateix amb Ximo Martorell Briz i Virginia Barciela González, investigadora del INAPH, Institut Universitari de Investigacion en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA. Per part seua, Barciela ha indicat que “en els pròxims mesos desenvoluparem un projecte de prospecció arqueològica sistemàtica i de documentació de les pintures”

Pel que sembla, el descobriment està situat en una àrea geogràfica coneguda per contindre nombrosos conjunts d’art prehistòric. La seua autenticitat i rellevància ha sigut certificada i, sota el punt de vista dels investigadors, estaríem davant un un dels jaciments més rellevants d’art rupestre neolític documentat en la Comunitat Valenciana en les últimes dècades sense descartar que puga ser “l’inici de molts altres descobriments que es produiran en els pròxims anys en abrics que havien passat inadvertits per estar situats en zones de molt difícil accés”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × four =