cultura

Videojocs, cultura i història: un espai de diàleg en el Gil-Albert

La dobladora de 'Star Wars Outlaw' i el creador de 'Ritual' es donen cita en un programa que inclou un taller de còmic musical i una activitat de disseny gràfic i sonor

1 minut

Cómic Anselmo

L'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert llançarà la setmana vinent el cicle “Cultura(s) i videojoc”, un espai de reflexió sobre l'evolució i l'impacte dels videojocs en la societat actual. Amb un enfocament en la creativitat i la narrativa que estos desenrotllaments han aconseguit, el cicle comptarà amb la participació de destacades figures del sector, com la dobladora Raquel Cubillo i el dissenyador de videojocs Arturo Monedero, els qui aportaran la seua experiència en sessions interactives dirigides al públic.

A través d'este cicle, l'Institut busca no sols analitzar els avanços tecnològics en el món del videojoc, sinó també la seua influència en altres àrees culturals com el cinema, la literatura, la música i l'art. La primera sessió, el 21 d'octubre a les 19 hores, comptarà amb Raquel Cubillo, directora de doblatge en videojocs com 'Star Wars Outlaw', 'Assassin’s Creieu' o Call of Duty: Black Ops', així com dobladora de cinema i televisió en produccions com a 'Anatomia de Ramat', 'Del revés 2', “Ahsoka', 'The mandalorian', 'Guardians de la galàxia 3', 'Els Simpsons' o 'Big band Theory'.

Estarà acompanyada de l'enginyer de so Carlos Pardo i tots dos oferiran una xarrada sobre el seu treball, analitzant les particularitats i els seus modes de funcionament, i un breu taller de doblatge en directe amb la participació del públic assistent. Per part seua, l'11 de novembre a les 19 hores, Arturo Monedero, dissenyador de videojocs i vicepresident d'AEVI, al costat de l'historiador Kevin Díaz, aprofundiran en la relació entre videojocs i història. La vetlada se centrarà en les plataformes lúdiques basades en fets històrics i desgranaran els secrets i les problemàtiques de col·laborar amb professionals de tots dos mitjans sense trair l'essència d'este tipus de jocs: com entretindre sense perdre de vista la veracitat històrica.

Taller de còmic musical amb Fefeto

A més, el IAC oferirà divendres que ve, 18 d'octubre a les 18:30 hores, un taller d'ideació i creació de còmic musical transmèdia, a càrrec de Fernando Fernández Torres “Fefeto”, a partir del seu treball Anselmo. Porte un cantar. Al llarg de la sessió, per a la qual es requerix inscripció, s'exploraran les tècniques narratives i visuals que fan d'esta obra un exemple destacat en la fusió de música i còmic.

Els assistents tindran l'oportunitat d'analitzar com es construïxen les històries i els personatges en "Anselmo", i després aplicaran eixos conceptes per a crear la seua pròpia pàgina de còmic. En finalitzar, cada participant podrà desenrotllar el seu projecte de manera independent, utilitzant les ferramentes i el coneixement adquirits durant el taller, així com el procés d'edició amb el programari Adobe Photoshop.

Poligrafies, disseny gràfic i sonor

Així mateix, l'Institut cultural ha organitzat el cicle ‘Poligrafies’, a càrrec de l'artista sonor i compositor Carlos Izquierdo i de l'arquitecte i tecnòleg creatiu Sergi Hernández.

Esta proposta, que precisa inscripció prèvia, consistix en tallers de disseny gràfic i sonor, amb la trobada entre artistes d'estes dos disciplines, per a treballar en la creació conjunta de partitures gràfiques. En dos sessions, dirigides a artistes locals que treballen en el gràfic o en el sonor, es compartiran conceptes comuns sobre totes dues disciplines, per a inspirar obres que puguen partir d'una tècnica per a entendre's amb l'altra, com són composició, geometria, ritme, color o textura.

Esquerre i Hernández treballaran en dos sessions diferents de casa Bardin, a partir de les 17.30 hores. La primera, el 22 d'octubre, es dedicarà al públic interessat en art i disseny, i la segona, el 28 d'octubre, a la dansa i arts escèniques. Els resultats es presentaran en una jornada que tindrà lloc el 25 de novembre.