economia

Alacant presenta la bateria "més gran del món": 18.000 quilowatts i la grandària d'un contenidor

La I Reunió Euromediterrània inaugura la Megabatería G-ONE i presenta el disseny de la fàbrica més gran d'Europa, que generarà 400 ocupacions a Alacant

1 minut

Inauguració de la I Reunió Euromediterrània de la Bateria

La ciutat d'Alacant continua fent passos cap a la innovació sostenible amb l'anunci de la primera gigafactoría circular de bateries de liti a Europa, un projecte liderat per l'empresa alacantina GDV Mobility. La instal·lació situada en el Port d'Alacant representa una inversió superior als 20 milions d'euros, crearà més de 400 ocupacions i marca una fita en la indústria de l'electromovilidad en centrar-se en la reutilització i el reciclatge de materials. Este avanç col·loca a la ciutat a l'avantguarda de les energies renovables, reforçant el seu desenvolupament tecnològic i sostenible.

L'empresa GDV, nascuda en el Viver Municipal d'Empreses, ha presentat el disseny de la factoria en la I Reunió Euromediterrània de la Bateria, que s'ha celebrat en el matí d'este divendres a casa Mediterrani i en la qual han participat l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, i la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes. Un esdeveniment en el qual també s'ha exposat la bateria més gran del món, elaborada per la companyia alacantina a partir de materials reciclats.

En este sentit, Barcala ha destacat que és "un orgull que una empresa d'emprenedors alacantins present la major bateria del món i el disseny d'una gigafactoría a Alacant que tanca el cicle de la reutilització". El primer edil ha posat en valor el treball del Viver d'Empreses de l'Agència Local de Desenvolupament amb l'exemple de GDV Mobility, que és "la idea d'un xaval que va acudir als programes de l'Ajuntament per a tutoritzar a joves empresaris sense saber com desenvolupar-la i ara generarà la major planta de bateries d'Europa". "Estos casos d'èxit fan que un se senta molt orgullós de ser alacantí", ha afegit.

Al seu torn, Nuria Montes també ha assenyalat eixe "orgull" de què es tracte d'una empresa 100% alacantina i que en "només tres anys haja sigut capaç de posicionar-se com una empresa avançada al compliment de la normativa europea de reciclatge de bateries". A més, la consellera valora que GDV Mobility combina la tecnologia avançada amb un "evident enfocament mediambiental i també social, ja que el 50% de la seua plantilla actual són dones i es preveu que el 50% de la plantilla de la gigafactoria està format per persones pertanyents a col·lectius desfavorits”.

Expansió d'infraestructures per a emprenedors

Així mateix, Montes ha afegit que “existix una veritable necessitat d'una integració de l'economia circular en la cadena de valor del sector de l'automoció. I, més concretament, en la recuperació i el reciclatge de materials al final de la seua vida útil, com és el cas de les bateries, o també d'altres components com a carrosseries, electrònica i plàstics". Una oportunitat que la consellera considera que 2fomenta la creació i el desenrotllament d'una indústria local desvinculada del consum de recursos”.

Per part seua, en eixa aposta per l'ús d'energies renovables i el desenrotllament de mesures que convertisquen Alacant en una ciutat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, “l'Ajuntament allarga la mà a la instal·lació i impuls d'empreses capdavanteres que, com GDV Mobility, tenen molt a aportar a l'economia, l'ocupació i la sostenibilitat mediambiental de la ciutat”, ha ressaltat l'alcalde Luis Barcala. Per això l'Ajuntament treballa en la seua ampliació per a incorporar 10 noves naus, que se sumaran a les 12 ja existents i que actualment estan al 100% de la seua ocupació i alberguen projectes d'emprenedors del màxim interés.

A més, Alacant treballa en estos moments en la creació d'un cinturó d'espais productius renovats que aposten clarament per la diversificació econòmica i l'atracció d'activitats intensives en tecnologia i innovació. Així ho arreplega el model de ciutat ‘Alacant 4D’ per als pròxims 25 anys, que serà la base per a l'articulació del Pla General Estructural i del Pla d'Ordenació Urbana.

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme també ha emfatitzat que “des de la Generalitat som conscients de la importància de les polítiques de circularitat i estem treballant amb l'OCDE en un estudi europeu pioner". A més, ha subratllat que "només aquell que sàpia anticipar-se liderarà la innovació i guanyarà en quota de mercat". Finalment, Montes ha exposat que el Consell té el "compromís" de fer costat a les empreses de la Comunitat i "prova d'això són les ajudes que, en els últims quatre exercicis pressupostaris, la Generalitat ha concedit a GDV Mobility per un import total de 439.341,82 euros”.