economia

Barcala: "L'aposta per diversificar el teixit productiu impulsa l'economia i la creació d'ocupació a Alacant"

L'alcalde intervé en l'assemblea de l'associació Terciari Avançat amb un diàleg amb empresaris sobre la ‘Visió Estratègica de la ciutat'

1 minut

L'alcalde Luis Barcala intervé en l'assemblea de l'associació Terciari Avançat

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha destacat este dijous que l'aposta de l'Ajuntament per la transformació estructural de la ciutat i la diversificació té una influència directa "sobre la bona marxa de l'economia i la sostinguda creació d'ocupació en el terme municipal". Així ho ha ressaltat el primer edil durant un diàleg obert que ha mantingut amb empresaris sobre la 'Visió estratègica de la ciutat d'Alacant', previ a la celebració de l'Assemblea General de l'Associació del Terciari Avançat en la seu alacantina de la CEV. En este punt, ha precisat que la xifra de desocupats en la ciutat va baixar en 2.439 persones en els dos últims anys i en 1.308 en l'últim dany, "un descens de l'atur que torna a tindre continuïtat en el passat mes de juny".

Barcala ha remarcat que la seua visió estratègica de la ciutat passa per tres eixos centrals, "la transformació física i urbana; l'estructural, enfocada a la creació d'ocupació i la social, que situa a les persones en el centre de l'acció política, amb actuacions genèriques que beneficien al conjunt dels alacantins i altres específiques dirigides a la reducció de bretxes i diferències o a combatre la soledat no desitjada dels majors".

En el marc de la transformació estructural, ha subratllat que l'estratègia municipal Alacant Futura "marca la pauta perquè la nostra ciutat de servicis i turisme es diversifique cada vegada més cap a la indústria; i especialment cap a la captació d'empreses de base tecnològica". També ha ressaltat indicat que només les 12 àrees empresarials de la ciutat concentren més de 15.000 llocs de treball i generen una facturació superior als 2.400 milions d'euros, "d'ací l'esforç continu en la seua millora i en la creació de nous Ens de Gestió i Modernització".

Barcala ha posat l'accent en la força que viu el sector turístic, que comença a necessitar avanços en matèria de regulació, com és el cas dels pisos turístics. En este sentit, l'alcalde ha anunciat este dijous l'ampliació de la moratòria de dos anys per als pisos turístics també als edificis, a més de als habitatges unitaris, amb l'objectiu de poder establir els criteris reguladors que també s'incorporaran al Pla General Estructural de la ciutat ara en avançat desenvolupament després de completar el procés de participació ciutadana. "Alacant no té cap problema de saturació turística, però tenim l'obligació d'ordenar i regular un creixement sostenible per a no morir d'èxit ni matar a la gallina dels ous d'or", ha puntualitzat.

També s'ha referit el primer edil als reptes de la creixent arribada de creuers i creueristes, amb un nou rècord en 2024 amb més de 100 vaixells i 235.000 passatgers desembarcats, o els increments de passatgers que experimenta l'aeroport amb 18,4 milions en 2024. L'alcalde ha subratllat iniciatives per a protegir el patrimoni i la sostenibilitat com l'impuls al Pla Especial de Protecció de Nova Tabarca.

En innovació, Luis Barcala, ha ressaltat el desenvolupament d'un pol d'innovació amb les àrees empresarials, la Ciutat de la Llum, la Universitat d'Alacant i el Parc Científic, així com el desenvolupament de 'hubs' d'innovació com el sanitari, l'agroalimentari o vinculat a la mar o a la governança, a través de les polítiques d'innovació per a la captació d'empreses de base digital per mitjà de l'estratègia municipal Alacant Futura i de l'Agència d'Atracció d'Inversions (ALIA).

Full de ruta i model de ciutat

L'alcalde ha ressaltat la nova planificació del model de ciutat que es genera a partir de l'estudi 'Alacant 4D', que marca el full de ruta cap a 2050 d'una ciutat mediterrània policèntrica, sostenible i inclusiva que s'acostarà al mig milió d'habitants, i que es concretarà en el Pla General Estructural, ara en la seua fase final de redacció.

"Alacant ha de tindre un paper rellevant en el Mediterrani europeu amb capacitat per a generar sinergies amb altres ciutats del seu entorn com Elx, Múrcia i Cartagena en una àrea funcional de 3,5 milions d'habitants", ha afegit. En este punt ha posat en relleu "l'excel·lent nivell de col·laboració amb l'Ajuntament d'Elx" i ha emfatitzat que ambdues ciutats configuren conjuntament un dels eixos econòmics "més importants d'Espanya".

L'habitatge continua sent la prioritat d'este mandat, segons el primer edil. Així, Barcala ha posat l'accent en l'impuls que actualment està donant l'Ajuntament a l'habilitació de sòl per a la construcció de 6.000 habitatges en els distints plans d'actuació urbanística i amb nous desenvolupaments per a la creació de dos nous barris en Llomes del Garbinet i Nova Albufereta.

A més, també ha ressaltat els habitatges socials que impulsa el Patronat Municipal de l'Habitatge en Sant Gabriel, Casc Antic o Sant Blai, i les del Pla Viu de la Generalitat en Rabasa.

Barcala ha indicat que Alacant està impulsant "inversions històriques" de la mà de la Generalitat Valenciana, tals com l'Estació Central del TRAM, que s'integra en la futura Intermodal, al mateix temps que ha citat altres actuacions "de calat" com el pla de modernització d'instal·lacions esportives, que ha suposat més de 20 milions d'inversió.

També ha recordat les obres de transformació urbana com la nova plaça Rambla-Explanada, la reurbanització de l'Almadrava o de la segona fase del Passeig de l'avinguda de Niça, així com l'impuls a la construcció i renovació de centres escolars com el de l'Almadrava o els nous centres de salut en la Torreta i Garbinet.

En el seu diàleg amb els empresaris del Terciari Avançat, el primer edil també ha reivindicat el "model d'èxit" internacional que suposa la gestió del cicle hídric per part de l'empresa mixta Aigües d'Alacant i el desenvolupament d'iniciatives tecnològiques com els ciberquioscos "per a facilitar les gestions i acostar l'Administració al ciutadà" i aplicacions d'Intel·ligència Artificial com l'assistent virtual ALI en la web municipal, que tindrà continuïtat amb el programa Symon, destinat a les persones majors.