economia

Cerclar el problema de l'aigua: investigadors de la UMH desenvolupen un cultiu que requerisca menys recursos hídrics per al seu reg

L'objectiu del projecte és fer d'un fruit com l'albercoc un cultiu de major qualitat i més sostenible reduint la seua petjada hídrica

4 minuts

cultivo albaricoque
L'escassetat de l'aigua és un dels reptes als quals s'enfronta gran part de la geografia espanyola. Una problemàtica que davant la falta agreujada de pluja i la sobreexplotació dels recursos hídrics s'ha accentuat encara més en la conca mediterrània. De fet, encara que en l'últim mes la Comissió Permanent de la Sequera de la Conferència Hidrogràfica del Segura (CHS) ha alçat l'alerta màxima d'emergència, el regadiu tradicional i no tradicional manté les restriccions en els seus consums d'una mitjana del 25%.Una situació que, sens dubte, afecta el camp i l'horta alacantina. “Les últimes pluges han alleujat el risc extraordinari, però la tessitura actual continua sent molt delicada”, manifesta a preguntes d'este mitjà la vicepresidenta de la Diputació d'Alacant i alcaldessa d'Albatera, Ana Serna. A més, ha mostrat la seua preocupació per una tendència que afecta directament el camp, que és manteniment per a famílies i una font d'alimentació primordial, però que també suposa un sector “transversal a altres àrees econòmiques de les quals es nodrix el PIB alacantí, com és el turisme”.Però a grans mals, grans remeis. Una frase del refranyer espanyol que bé podria aplicar-se a una situació que ha mobilitzat a la comunitat científica per a tractar de trobar una solució resilient al canvi climàtic. És per això que el personal investigador de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) ha posat en marxa el desenvolupament del projecte HidroSOStoneFruit, emmarcat en AGROALNEXT de la Generalitat Valenciana, per a fer d'un fruit com l'albercoc un cultiu de major qualitat i més sostenible amb menys recursos hídrics per al seu reg.

Menys aigua, però major qualitat

La investigació contempla tot el procés complet de l'albercoc: des de l'anàlisi de les necessitats d'aigua dels fruiters d'una forma precisa a la percepció de la fruita per part dels consumidors, així com l'anàlisi del producte en el laboratori. La iniciativa, finançada pels fons Next Generation de la Unió Europea, pretén contribuir a reduir els recursos hídrics utilitzats i a posar en valor este aliment saludable i típicament mediterrani. De fet, les condicions climàtiques favorables convertixen a este territori en un dels principals productors amb més de 15.000 tones a l'any.“Hem d'optimitzar l'ús de l'aigua destinada per a reg”, afirma la catedràtica de Producció Vegetal de la UMH Francisca Hernández García, colíder del projecte. Així, l'escassetat de recursos hídrics fa necessari desenvolupar ferramentes i estratègies de precisió que asseguren la competitivitat i sostenibilitat del sector agrícola.En este escenari, el projecte se centra en l'estudi i optimització de les necessitats del cultiu de l'albercoquer. “L'objectiu és reduir la petjada hídrica, és a dir, aconseguir cultivar-lo utilitzant menys aigua, però, al mateix temps, millorar la qualitat funcional dels fruits, tant a nivell nutricional com de gust per als consumidors”, assegura Hernández, qui ha dedicat anys d'investigació a l'optimització del cultiu de fruiters.Hi ha moments en la vida d'una planta en els quals l'excés o defecte de reg influïx en la composició dels seus fruits. Estes fases són denominades com a moments fenològics. Segons l'Institut d'Investigació i Innovació Agroalimentària i Agroambiental (CIAGRO-UMH), és possible cultivar albercocs amb major proporció de nutrients si es rega menys en unes certes situacions clau. “L'estrés produït per la restricció d'aigua genera metabòlits secundaris que poden fomentar les propietats funcionals del fruit”, comenta Hernández García.

Beneficis saludables

Més enllà dels evidents beneficis hídrics per als productors que suposa la reducció del consum de l'aigua de regadiu en un moment en el qual s'estan aplicant restriccions, l'evidència científica generada en el projecte HidroSOStoneFruit cerca facilitar l'avanç cap a la producció de fruits d'os que també tinguen beneficis per a la salut. “La capacitat antioxidant de la fruita és essencial tant en el mercat com per a mantindre una dieta saludable, a més de contribuir a previndre malalties cròniques i alentir l'envelliment cel·lular”, argumenta l'investigador de la UMH Antonio José Signes Pastor, expert en química dels aliments i seguretat alimentària.D'altra banda, Signes assenyala que “els fenols, potents antioxidants naturals, exercixen un paper crucial en la protecció de la fruita contra l'estrés oxidatiu, prolongant així la seua vida útil”. En este sentit, els investigadors del projecte estan analitzant, entre altres compostos, els àcids orgànics que es formen com a resultat de processos metabòlics en les cèl·lules de la fruita. Estos components juguen un paper important en la determinació del seu perfil de sabor i influir en la seua textura i fermesa, però també poden actuar com a conservants naturals, la qual cosa contribuïx a inhibir el creixement de microorganismes.A mitjà i llarg termini, el projecte HidroSOStoneFruit, en el qual també participen investigadors de l'Institut Murcià de Recerca i desenvolupament Agrari i Mediambiental (IMIDA), contribuirà al desenvolupament del cultiu de l'albercoc amb una major consciència mediambiental. A la conservació dels recursos hídrics de la regió mediterrània s'unix la prolongació natural de la seua vida útil a través d'este sistema amb menor ús de l'aigua de reg. A més, es preveu que els resultats obtinguts per a albercoc poden extrapolar-se a altres cultius fruiters d'os.