economia

La planta més gran de reciclatge de bateries per a cotxes elèctrics d'Europa estarà a Alacant

La capital alacantina se situarà a l'avantguarda en la reparació d'estos components a través del sistema patentat per la companyia alacantina GDV Mobility

1 minut

GDV Mobility

Alacant es convertirà en l'epicentre de la gestió de bateries de liti per a vehicles elèctrics a Europa amb la construcció de la planta de tractament més gran del continent. L'empresa alacantina GDV Mobility està cada vegada més prop de fer realitat este ambiciós projecte després que la Generalitat l'haja declarat com a “prioritari”. Està previst que la fàbrica estiga operativa a la fi d'any i es construirà sobre una parcel·la de més de 3.000 metres quadrats en el polígon Pla de l'Espartar.

L'innovador sistema patentat per GDV Mobility permet recuperar les bateries fins a un 90% de la seua capacitat inicial i prolongar la seua vida útil fins a un 80%. Mitjançant este procés, que ja es duu a terme a la seua fàbrica actual, s'evita la trituració diària d'entre 0,6 i 1,2 tones de liti, “contribuint així a la reducció significativa de residus”, expliquen des de la companyia. De fet, l'empresa alacantina calcula que la nova planta no sols serà la major d'Europa de reparació de bateries, sinó també “la més gran d'Espanya —i l'única de la Comunitat— en gestió de residus perillosos”.

Així mateix, l'empresa té previst oferir un servici de recomposició de bateries en un termini de tan sols 72 hores, la qual cosa podria generar una disminució de fins al 80% en els costos de reparació d'un dels processos més cars en la fabricació de cotxes elèctrics. De moment, segons detallen, en 2023 van poder reparar més de 200.000 bateries de liti, una capacitat de producció que podria multiplicar-se per cinc amb esta nova instal·lació amb una millora significativa en el tractament d'estos materials.

“Orgull per a Alacant”

El suport de la Generalitat es va consolidar també des d'un inici amb un suport que Germán Agulló, CEO i cofundador de GDV Mobility, qualifica "d'incondicional” per part de l'Ajuntament d'Alacant. “Fins ara vam estar treballant en naus del viver industrial, però ja ens anem perquè com els vaig dir en l'Agència 'hem crescut' i, així i tot, continuen donant suport a este projecte que donarà treball a molts alacantins".

Per part seua, des del consistori subratllen que "és un gran orgull per a Alacant veure que empreses nascudes a la ciutat creixen i generen riquesa i activitat econòmica”, destaca la regidora responsable de l'Agència Local de Desenvolupament Econòmic, Mari Carmen de España. “És un perfecte exponent —continua— del talent empresarial jove i de la capacitat d'emprenedoria i innovació alacantina, valors pels quals aposta este Ajuntament per a dinamitzar i diversificar el teixit productiu i avançar en la consolidació de la nova economia urbana”.