La Diputació d'Alacant ha anunciat que el projecte turístic ‘Smart Costa Blanca 2.0’ ha sigut seleccionat per la Unió Europea (UE) per a rebre fons NextGeneration. En concret, es rebran 1,2 milions d'euros per a este programa dissenyat pel Patronat Provincial de Turisme, que té com a finalitat reforçar la integració i eficiència turística a la província, així com millorar l'accessibilitat i sostenibilitat, generar un impacte positiu en l'atracció de viatgers i la gestió de recursos naturals, a més de crear ocupació i oportunitats de negoci en el sector, segons ha recordat la institució provincial.
Esta iniciativa s'inclou dins de la convocatòria d'ajudes per al desplegament de plataformes tecnològiques i solucions digitals en els destins de la Xarxa DTI. Es tracta d'un pla que incidix especialment en la sostenibilitat i que està destinat a donar continuïtat a “El nostre Pla Costa Blanca 2024” i al projecte “Smart Costa Blanca” finançat per Red.es.
Segons ha detallat el president de la Diputació d'Alacant i del Patronat Costa Blanca, Toni Pérez, el projecte “Smart Costa Blanca 2.0” “es planteja com una iniciativa que donarà continuïtat a la transformació digital iniciada a la província, ampliant el seu abast i connectant la seua Plataforma intel·ligent amb el Node Central de la PID i amb la resta de les plataformes intel·ligents de destí del territori”. Això permetrà, segons ha concretat “continuar impulsant la nostra participació en una autèntica xarxa d'interoperabilitat turística provincial”.
El president ha puntualitzat que la conversió en destinació turística intel·ligent “passa per la integració, dins de les xarxes DTI, perquè així aconseguim una sinergia de totes les ferramentes i models entre administracions i aconseguim donar continuïtat a la transformació digital iniciada a la província”.
Algunes de les accions més representatives que té este pla se centren en l'ampliació i interoperabilitat de la plataforma base "Smart Costa Blanca", perquè preste servici a tota la província i incloga noves funcionalitats, així com la integració de dades de múltiples BBDD i fonts de dades, de manera que s'instaure el govern de la dada per a l'anàlisi i gestió turística.
També arreplega la implementació de mòduls comuns i opcionals per a millorar la funcionalitat de la plataforma i repercutir positivament en l'eficiència i adequació de la gestió del turisme a la província, el desenrotllament de funcionalitats específiques per a la integració d'una plataforma de gestió eficient i sostenible dels recursos hídrics i la millora de la disponibilitat de servicis i productes turístics accessibles universalment o la digitalització de publicacions turístiques i el desenrotllament d'una estratègia de comunicació eficient.
A més, preveu la creació d'un sistema d'intel·ligència turística provincial, integrant els sensors de captació de dades dels municipis alacantins amb el propòsit d'obtindre un gran volum de dades útils en temps real i reduir costos.
Toni Pérez ha assegurat que el sector turístic alacantí “és crucial per a la nostra economia, per la qual cosa el projecte ‘Smart Costa Blanca 2.0’ es convertix en una iniciativa integral que busca revitalitzar-lo i modernitzar-lo, alineant-se amb les estratègies europees i nacionals per a un turisme sostenible i digitalitzat”.
Per part seua, el director del Patronat Costa Blanca, José Mancebo, ha reconegut que, en termes d'impacte, “el projecte reforçarà la integració i eficiència en la gestió turística, millorarà l'accessibilitat i sostenibilitat i generarà atracció de turistes, de recursos naturals i creació d'ocupació i oportunitats de negoci en el sector”.
El responsable turístic ha assegurat que, amb la finalitat d'aconseguir estos objectius, “un equip especialitzat compost per personal de la Diputació d'Alacant i del Patronat Costa Blanca, en col·laboració amb una Oficina Tècnica de Gestió i Coordinació i altres proveïdors tecnològics, experts en transformació digital i tecnologia turística, durà a terme el desenrotllament tecnològic de la proposta”.
’Smart Costa Blanca 2.0’ s'alinea amb els objectius de la convocatòria d'ajudes per al desplegament de plataformes tecnològiques i solucions digitals en destins de la Xarxa DTI i molts altres documents estratègics vinculats a la transició sostenible i digital del sector turístic espanyol.
“El projecte, per tant, és una iniciativa integral que busca revitalitzar i modernitzar el sector turístic de la nostra província, alineant-se amb les estratègies europees i nacionals per a un turisme sostenible i digitalitzat”, ha sostingut Mosso.
Accessibilitat universal i cicle de l'aigua
La Diputació d'Alacant ha inclòs en el seu projecte el desenrotllament de dos casos d'ús específics alineats amb els eixos d'accessibilitat, sostenibilitat i governança del model Destinació Turística Intel·ligent.
D'una banda, la línia de l'accessibilitat universal té com a objectiu abordar la problemàtica d'inclusió d'estos paràmetres en entorns, productes i servicis turístics a través del desplegament d'una funcionalitat específica. Esta solució tecnològica es desenrotllarà contemplant la metodologia d'anàlisi, estudiant la situació inicial de la província i identificant bases i fonts de dades fiables. També es realitzarà un inventari de recursos i servicis accessibles, proposant rutes i activitats inclusives.
S'inclourà, a més, una proposta, avaluació i validació participada del model de dades proposat, convidant a les sessions tant als ajuntaments col·laboradors com a agents responsables de recursos i servicis del sector turístic o a associacions vinculades a l'impuls de l'accessibilitat i inclusió.
El pla preveu, igualment, el desenrotllament i visualització accessible del model de dades, digitalitzant una Guia sobre Turisme Accessible a la província, intuïtiva i interactiva i elaborant un mapa interactiu de la localització dels recursos i servicis turístics en la Costa Blanca que permeta filtrar continguts sobre aparcaments, platges, activitats, allotjaments o hostaleria, entre altres.
D'altra banda, el cas del cicle de l'aigua, atesa una metodologia que desplegue una solució en regions semiàrides i densament poblades, com és el cas de la província d'Alacant, on la pressió sobre els recursos hídrics ha sigut històricament alta.
El desenrotllament del turisme i l'augment dels fenòmens climàtics extrems han contribuït a augmentar esta pressió, fent que l'aigua es convertisca en un factor clau per a aconseguir la sostenibilitat hídrica en el territori. Per a això, s'analitzarà el sistema d'integració de dades en temps real (API), es dissenyarà una plataforma de dades i visualització de gràfiques i mapes de l'estat dels recursos hídrics, de la xarxa d'estacions meteorològiques, d'ubicació i estat dels llocs d'aigua, d'eficiència de distribució d'aigua potable o de previsions de consum mitjançant models d'intel·ligència artificial i anàlisi de dades històriques.
Finalment, es potenciaran les infraestructures i servicis segurs de reforç de sensoria i es duran a terme proves pilot, validació, ajustos i millores.
El president Toni Pérez ha volgut agrair a l'àrea de Cicle Hídric la seua col·laboració en este apartat i la seua implicació per a aconseguir l'optimització dels recursos relacionats amb l'aigua a la província.
Esta convocatòria planeta, així mateix, col·laboracions amb altres entitats locals per a aprofitar economies d'escala quant al desenrotllament i compartició de mòduls i funcionalitats, de manera que es puguen generar sinergies i optimitzar recursos públics.