politica

Adrián Santos: “Crec que hem demostrat durant aquests anys que hem vingut a treballar, hem invertit molt”

El candidat a l'alcaldia per Ciudadanos ens compta algun dels seus assoliments com a edil d'urbanisme; l'avanç del Parc Central o un futur gran node cultural unit amb la mar | Cs descarta governar amb Vox, Unides Podem o Compromís i es posiciona com a pedra angular per al pròxim 28M

6 minuts

Adrian-Santos-candidato-a-la-alcaldia-de-Alicante-4
Adrián Santos Pérez (1985) comença en política, tal i com ell ens compta “de casualitat”. De professió arquitecte, ha crescut en el barri de Sant Gabriel i ha sigut la mà invisible darrere de bona part de la transformació urbanística d'Alacant durant aquest mandat. Interval en el qual ha exercit les seues dues passions a l'uníson; Alacant i l'arquitectura. Sense antecedents polítics en la seua família, el seu pare, ara jubilat, és policia local i la seua mare infermera. Tot comença fa alguns anys quan, com a estudiant d'arquitectura, crea un blog: Alicante Improve, on va reimaginar Alacant a través de renders. I un dia tot va canviar. 

Què va passar?

Jo estava en el Partit Popular llavors, com a noves generacions; en aqueix moment sol podies triar entre PP i PSOE. Vivia a València, va arribar el moment de fer llistes i em va enviar un missatge Sonia Castedo. Em va preguntar si podia anar a Alacant per a comentar-me un parell de coses. Jo estava en pla “no pot ser” (riu).Quan vaig entrar em va dir “Adrián vull que sigues el regidor d'imatge urbana i que portes aqueix àrea en la següent legislatura perquè m'agrada molt el teu blog.” I així vaig entrar en tota aquesta voràgine. Allí vaig estar quatre anys i va ser quan em vaig adonar que molts dels somnis i anhels que tens quan eres estudiant, quan penses que tot es pot canviar des de dins, no són així. Tot té els seus temps i com més a dalt estàs en política més capacitat tens. Nosaltres érem una regidoria xicoteta, amb 100.000 euros de pressupost i quatre persones. Llavors vaig pensar “m'agradaria ser regidor d'urbanisme” perquè des d'allí podria canviar moltes coses. 

Quan comença la seua etapa en Ciudadanos?

Després d'aqueix mandat va acabar la meua etapa política, jo a més, no em sent identificat amb la ideologia del partit popular; no soc conservador, soc una persona liberal, soc gai. Hi ha moltes coses que no compartisc. En aqueix moment apareix Ciudadanos i en acabar la legislatura em vaig afiliar. Allí vaig estar quatre anys treballant en un estudi d'arquitectura i tirant un cable al partit. Llavors, quan arriba aquest mandat em proposen entrar en llista una altra vegada, jo vaig acceptar amb la condició de poder exercir la meua professió dins de la política. Jo volia aprofitar la meua formació per a ajudar el màxim possible. I vaig acabar sent regidor d'urbanisme, aqueixos somnis que de sobte se't compleixen i no saps ni com. 

I ha pogut canviar coses com a regidor d'urbanisme?

En aquesta legislatura també he vist que com a regidor d'urbanisme pots fer moltes coses, però l'alcalde té més força, per això vaig elegir ser candidat. El meu repte és aconseguir ser alcalde amb delegació, jo no soc alcalde de foto, jo no valc per a això. Jo valc per a estar treballant dins de l'ajuntament. Generaríem una regidoria que es diga “desenvolupament urbà” que aglutine urbanisme, transports, mobilitat i trànsit. D'aquesta manera si jo dic “vull que el centre siga per als vianants” no hi haurà un informe en contra de cada àrea. La unió de totes és l'ideal per a poder transformar la ciutat. 

Quins són els grans projectes que hi ha sobre la taula?

Hi ha projectes que no són de tramitació immediata i llavors cal iniciar-los, per a nosaltres és important l'entorn de la plaça de bous. Estem desenvolupant l'operació integrada A4, per a fer un gran node per als vianants entre cigarreras, la plaça de bous i el ADDA que connecte amb la mar, és fonamental per al turisme si el nostre principal atractiu és el front litoral, per això hem de connectar peatonalmente amb les zones culturals. Això és una tramitació que ja hem iniciat en aquesta legislatura però que probablement ho veiem realitzat en la següent perquè necessita molta tramitació, però és fonamental per a nosaltres. 

I el Parc Central?

El Parc Central és el mateix, hem fet ara l'aprovació i cal fer el projecte, llavors durant aqueixos quatre anys caldrà redactar-lo. El compromís és intentar accelerar-lo el màxim possible per a iniciar les obres. Qui diga que el Parc Central serà una realitat dins d'aquests quatre anys està mentint perquè no hi ha capacitat per a arribar a aquest punt amb el volum de gestions que cal fer. 

Però porta algun temps parat

El Parc Central ha estat durant molts anys paralitzat, es va aprovar en 2015 i en l'anterior legislatura no es va fer cap gestió, per això portem el retard que portem. Jo crec que nosaltres hem creat una fita ací, que és l'aprovació de la part estructural. Això aconsegueix dues coses: que el següent tràmit es quede a l'Ajuntament, sense passar per cap filtre de les administracions, perquè ja haurà passat. A més l'estació intermodal es podrà construir, ja que figura com una dotació estructural i en estar aprovat el document ja podríem licitar l'estació.Ha sigut un projecte de quatre anys, però és que portem quatre anys barallant-nos amb Adif, anant a Madrid, a través de la societat Avant per a posar condicions, perquè Adif volia que l'estació intermodal fora una carta blanca on ells pogueren fer el que volgueren i nosaltres hem posat condicions. Com no desconnectar els barris amb un gran edifici o mantindre el patrimoni de l'estació, que data de 1850. En aquest sentit, ens ha costat cuatros anys que Adif accepte les condicions de l'Ajuntament.Són tràmits molt difícils d'aconseguir, que si no vas a Madrid i baralles no ixen. Ha consistit a ser proactiu per a aconseguir que hi haja un conveni. Això no s'havia fet, ningú s'havia preocupat.En Ciudadanos hem intentat ser molt assenyats en el programa electoral. Jo no li diré a ningú “t'ho faré en quatre anys” si no és viable. Si pots posar tota la teua energia en el projecte perquè s'inicie i dir-los que probablement ix en la següent legislatura; no venim a mentir, venim a treballar.

Què ens pot dir de la seua llista?

Jo no entenc que algú puga plantejar una candidatura sense tindre un bon equip. La idea era que, en un hipotètic cas en què Cs governara amb 15 regidors, hi haguera un equip de 15 professionals per a cada àrea. El diàleg que puga tindre César, per exemple, o Suni, en la regidoria de turisme seria immediat. 

I de les enquestes?

Perquè no faig cas a les enquestes, he vist alguna una mica surrealista. Crec que amb el treball que hem fet durant aquests mesos, donant a conéixer el projecte i la candidatura, la percepció que tinc al carrer és totalment diferent. Tothom pensa que serem claus a l'Ajuntament a l'hora de gestionar les majories. 

Algun pacte a la vista?

No hi ha preferències, hi ha línies roges. El partit polític que siga capaç d'acceptar el 100% del programa electoral serà el que governe amb Cs, sempre deixant fora els extrems. Som un partit de centre, moderat, assenyat… no volem que els extrems polaritzen la política municipal ni la tensione. Llavors no podem governar ni amb Vox, ni amb Compromís ni amb Podemos. Encara que després, si algun d'aquests partits plantegen un projecte, i és bo, el secundarem. 

Què opina d'aquesta mena de pràctiques que la seua candidata Mamen Peris ha definit com a corrupció política?

Sincerament, la gent que anteposa la seua butaca a la ideologia política o el benestar dels ciutadans, com més prompte millor salte de Cs i salte al Partit Popular millor, perquè no ens representa. La candidatura que hem dut a terme ací a Alacant, és de persones professionals molt implicades a la ciutat. Si han vingut ací a tindre un sou, el millor és que isquen, perquè aqueix no és l'objectiu de Ciudadanos. Ens han fet un favor. Els que ens hem quedat som Ciudadanos. 

I del tema de la neteja?

El tema de la neteja és un dels grans problemes que té la ciutat d'Alacant, no és difícil de resoldre però tampoc serà una ciutat més neta en tres dies. Durant la crisi se li va donar una retallada molt gran a la neteja a nivell pressupostari, perquè no es podia assumir. El problema és que aqueixa retallada no s'ha reposat a posteriori. En aquest sentit, hem fet un pas important durant aquesta legislatura, hem licitat el contracte de fem amb un nou increment del pressupost i amb nous serveis. En el pròxim manat, cal veure com optimitzar els recursos d'aquest nou contracte, que si no ha començat ja a funcionar serà al juny, perquè es puga netejar la ciutat d'Alacant. 

I el Pla Edificant?

Cal deixar clar que la competència és autonòmica, Conselleria delega tot als ajuntaments. Jo no estic a favor del Edificant perquè bastants competències en administració tenim a l'Ajuntament com per a assumir més. Ells et donen els diners, però cal redactar el projecte, licitar les obres i tota una sèrie de tràmits que porten el seu temps. I en urbanisme hi ha cinc tècnics per a tota la ciutat. Han d'aportar més mitjans. 

Com serà Alacant dins de quatre anys si Cs està en el govern municipal?

No diré que serà el paradís, qui diga que en quatre anys ho serà està mentint. Però serà millor que ara. Crec que hem demostrat durant aquests anys que hem vingut a treballar, hem invertit molt i s'ha fet molta faena a nivell urbanístic. Volem continuar treballant com fins ara per Alacant, i amb el equip que portem estic convençut que serà millor.