Ana Barceló: “Alacant serà una ciutat on els ciutadans participen en el disseny del seu futur i del seu present”

Entrevistem la candidata del PSPV-PSOE per Alacant. Una ciutat renaturalitzada, cohesionada, un pla per a la pobresa infantil i planificació són algun dels seus actius

Ana Barceló: “Alacant serà una ciutat on els ciutadans participen en el disseny del seu futur i del seu present”
24/05/2023 -

Ana Barceló Chico naix a Saix, Alacant, un 5 de març de 1959 és advocada i ha sigut alcaldessa de Saix i consellera de sanitat en una de les majors crisis sanitàries que hem viscut. Avalada per propi President Ximo Puig, reconeix el seu valor i implicació en l’ecosistema polític. Barceló ha observat amb ull crític un mandat que ha protagonitzat episodis que han convocat crítica, manisfestaciones i a dies de hui, algunes incògnites.

Arribem a la xicoteta seu del PSPV-PSOE a Alacant, una Dana ha paralitzat el trànsit. Molts col·legis de la província han suspés la seua activitat escolar però la candidata està en el seu despatx i respon serena, també en plena tempesta electoral.

És un aval per a ser alcaldessa que haja sigut consellera de Sanitat en un moment sense precedents per al món?

Sí, jo crec que hi ha un aval, que és la meua gestió al capdavant de la conselleria de sanitat, com dius, en una de les majors crisis sanitàries que ha tingut Europa i el món. No teníem un mapa que ens poguera orientar en el que anava a passar i menys quan anava a finalitzar. En aquest sentit, planifiquem una vacunació que ha sigut referent en altres parts.

 

Parle’ns de la seua llista

És un equip que pretén que tots els ciutadans se senten representats en ell. Hi ha diferents perfils; hi ha professors, advocats, economistes, també gent que ha treballat amb ongs i ha prestat ajuda a refugiats. Crec que és un conjunt de persones que, el que tenen en comú és que els apassiona Alacant i volen treballar i deixar-se la pell per ella.

 

Representen aquests perfils les necessitats de la ciutat?

Sí, són representatius i pretenen donar un gir a les polítiques que hem tingut fins ara al capdavant de l’Ajuntament. Parlem de política social, política d’habitatge, educativa i econòmica. Sí, donarem un gir de 180 graus.

 

A Alacant, vosté mateixa va citar, conviu un hub tecnològic amb un dels barris més pobres d’Espanya Com creu que es poden redistribuir aquest tipus de polaritats?

Hi ha una cosa que ens preocupa dins d’aqueixes diferències tan grans, entre el progrés que es va dibuixant amb aqueix hub i les zones que són més desfavorides; a Alacant un 40% dels xiquets pateix pobresa infantil i volem abordar-lo des de diferents punts de vista. El primer és fer un pla per a combatre la pobresa infantil però també mitjançant polítiques que generen ocupació i formació perquè les persones puguen tindre una oportunitat.

 

Quin model de ciutat proposen?

Una ciutat més cohesionada, socialment i territorialment, amb més equilibri i igualtat entre tots els seus barris. Per tant, cal dotar-la de serveis públics i d’equipaments en tots aquests districtes. També seria una ciutat capaç de recuperar la capital generant una major riquesa: el major nombre d’ingressos procedeixen del turisme, nosaltres necessitem diversificar l’economia i fer costat a les indústries que vulguen instal·lar-se a Alacant, per això proposem també un parc industrial de 3 milions de m².

Què opina sobre tota inversió estrangera que està succeint a la Comunitat Valenciana?

Ens sembla extraordinari, fa poc el President va anunciar que hi ha unes 23 empreses que ja estan pensant a situar-se en la Comunitat. Tot això al final general riquesa, ocupació i estabilitat permetent que molts ciutadans puguen tindre un projecte de vida.

 

En el seu model de ciutat imagine que no cap la “ordenança de la vergonya”

Per descomptat que no, el que cap és modificar les polítiques socials per a gestionar aqueixa falta d’accés a les ajudes públiques que tenen moltes persones. No s’ha de castigar a qui està vivint al carrer, això és amagar davall de la catifa un món que és real.

 

L’Ajuntament ha ampliat ara el contracte de neteja, Farà el PSPV-PSOE una millor gestió?

Per descomptat que sí, això és l’antítesi del que ha fet l’equip de Barcala, que ha sigut incapaç i ha mostrat una incompetència total. Precisament amb aqueix contracte és amb el qual es va presentar a les eleccions, dient que anava a llançar un nou contracte de neteja que encara no s’ha posat en marxa. Per descomptat, és una cosa que cal controlar i vigilar amb un pla de qualitat per a saber, no solament que es compleix, sinó que la qualitat és acceptable.

 

A Alacant hi ha projectes que han estat aturats i que s’han posat en marxa a portes de les urnes, Què faran vostés perquè això no succeïsca?

Entre altres coses, planificar. Què és el que no ha fet aquest equip, ni en obres ni en temps. De tal manera que aquest estiu tindrem una de les grans vies d’Alacant, com és Martires de la Llibertat, en obres. Això perjudicarà l’activitat econòmica d’Alacant. En resum, mala planificació, abandó d’altres obres però, sobretot, mal executades moltes d’elles, com ha ocorregut amb l’Avinguda de la Constitució i el carrer Bailèn. Això és una demostració més que l’equip de govern no ha tingut la capacitat de gestionar bé.

 

Als alacantins els preocupa que no hi haja més zones verdes, Com faran Alacant més sostenible?

Entre altres coses cuidant els nostres pulmons verds, que ara mateix està abandonats, com el Parc El Morant, El Palmerar. I sobretot dotar a Alacant de zones verdes i arbratge que a l’estiu ens permeten transitar per ella i anar a les nostres places buscant aqueixa ombra.

 

Què tres mesures activaria de manera urgent com a alcaldessa?

Cal tindre en compte, en primer lloc, que quan entrem a l’ajuntament hi ha algunes coses que es poden fer amb rapidesa i altres requereixen veure-les amb deteniment i sobretot tindre un mapa de situació “El real” perquè ara mateix no tenim informació. Hi ha hagut una atrocitat per part de l’Ajuntament; no sabem quin ha sigut la liquidació del pressupost.

 

Faran pública aqueixa informació si vostés arriben al consistori?

Per descomptat, ho farem per a donar la cara davant els ciutadans que és el que no ha fet aquest govern del senyor Barcala, que està amagat. Tampoc ha sigut capaç de donar la cara en les dues crisis que que s’han viscut; una en relació a la dimissió del regidor Jiménez i una altra amb una de les seues regidores que, estant a càrrec d’una de les regidories més importants, ha passat a la llista de Vox i dimitit de l’Ajuntament d’Alacant.

 

Què opina vosté de la gestió de l’Ajuntament d’Alacant amb la Generalitat?

Aquest govern s’ha obstinat a fer un front, porta una política afrentista amb la Generalitat Valenciana. Amb la qual cosa, això l’única cosa que fa és perjudicar-nos a tots els alacantins i alacantines perquè hem deixat d’invertir els 13.400.000 euros que té el Pla Edificant i que haurien d’haver resolt, no sols els problemes que tenim en educació, sinó a més perquè hem deixat invertir, contractar empreses, que al seu torn contracten personal i totes les activitats connexes amb la construcció.

 

Hi ha alguna línia roja a l’hora de governar amb altres partits?

Bé, això ens ho dirà el resultat de les eleccions.

 

Ha protagonitzat diferents episodis de “Parla amb Ana” Alguna anècdota?

El més curiós de tot ha sigut posar intercanviar opinions amb els més xicotets, que també s’han acostat a parlar amb mi, els xiquets em parlaven de la seua preocupació pel parc i com estaven les instal·lacions en diversos barris. Que es considere que a més que hi ha xiquets més majors i altres més xicotets que no poden pujar-se als tobogans, ells també tenen un concepte de l’espai urbà on la majoria de les vesprades es divertiran, tampoc s’obliden dels seus col·legis o dels seus patis.

Els adults, per part seua, tenien un altre tipus de preocupacions com el tema de l’habitatge o la neteja i les persones majors, la necessitat que cuidem els seus centres i que implantem una regidoria de majors, projecte inclòs en el nostre programa.

 

Com s’imagina vosté Alacant quan ens enfrontem de nou a les urnes?

Transformada, canviada, una ciutat on els ciutadans senten que participen en el disseny del seu futur i del seu present.

 

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

two − 1 =