politica

Barcala i Mazón reforcen la connexió d'Alacant amb Europa per a atraure fons i millorar la seua representació

Amb més de 2.000 empleats i un impacte econòmic superior als 400 milions d'euros, l'Euroagència ha donat impuls a una ciutat que gestiona més de 44 milions de fons europeus

1 minut

Carlos Mazón i Luis Barcala

Este divendres, Luis Barcala, alcalde d'Alacant, i Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, han signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Comunitat Valenciana-Regió Europea per a reforçar la participació de la ciutat i en la construcció europea mitjançant la promoció dels interessos municipals en l'àmbit europeu.

L'Ajuntament ha recordat que Alacant alberga des de fa 30 anys una de les seus europees de referència com és l'Oficina de Propietat Intel·lectual (EUIPO) amb més de 2.000 empleats i amb un impacte econòmic de 400 milions d'euros i la Generalitat i l'Ajuntament volen potenciar la seua activitat com a actor rellevant en l'espai europeu.

Carlos Mazón ha ressaltat que "reforçarem en les institucions europees la visibilitat i la reputació internacional d'Alacant com una ciutat dinàmica i oberta". El president de la Generalitat ha destacat que la ciutat d'Alacant és "una de les millors ambaixadores de la Comunitat Valenciana i d'Espanya davant Europa per la qual cosa és fonamental disposar d'una bona interlocució amb les institucions comunitàries".

"Només hi ha sis ciutats a Espanya que alberguen seus d'organismes europeus, cap de la importància de l'Oficina de Propietat Intel·lectual (Euipo) que tenim a Alacant. Per tant, era incomprensible que l'ajuntament de l'única ciutat de la Comunitat Valenciana que alberga un organisme comunitari d'esta importància no comptara amb l'assistència de la Fundació Comunitat Valenciana-Regió Europea per a millorar la seua relació amb les institucions tant de Brussel·les com d'Estrasburg. Era incomprensible i afortunadament això s'ha acabat", ha explicat Mazón.

"Més enllà del que suposa que Alacant siga una de les ciutats seus d'un organisme comunitari, les relacions amb les institucions europees han de ser una prioritat per als ajuntaments i per als pobles de la Comunitat Valenciana. I ací és on la Generalitat pot ser, ha de ser i ja comença a ser especialment útil. Gràcies a este conveni l'Ajuntament d'Alacant comptarà amb els recursos i el saber fer dels professionals i experts de la Fundació", ha afegit el cap del Consell.

Luis Barcala ha secundat al president de la Generalitat i ha subratllat que "el gran assoliment d'este Consell és que tots i cadascun dels municipis, dels territoris d'esta Comunitat, anem de bracet de la Generalitat. Això és el que no havia passat mai. No anar només a fer política autonòmica a Brussel·les, sinó anar de bracet de tot el territori i totes les administracions d'esta Comunitat que té una riquesa brutal, que anem plegats a saber, a informar-nos, a exigir i a atraure totes eixes inversions que necessitem".

"Per a la ciutat d'Alacant significa un salt qualitatiu, perquè fins ara totes les relacions que es mantenien a nivell institucional era només per a l'interés estratègic de la mateixa comunitat i no dels territoris que la conformàvem. Això ha canviat en canviar l'estratègia i incloure Carlos Mazón a tots els territoris. Alacant gestiona més de 40 milions de fons europeus i per a la ciutat disposar d'eixe finançament és absolutament fonamental", ha afegit l'alcalde.

A la signatura han assistit entre altres el secretari autonòmic de Representació davant la Unió Europea i les comunitats autònomes, Pablo Broseta, i a més de diputats autonòmics i representants de la corporació municipal.

Assessorament i interlocució

L'Ajuntament concedix una aportació de 23.730 euros a favor de la Fundació Comunitat Valenciana-Regió Europea (FCVRE) per a potenciar la seua participació i de la seua ciutadania com a actors actius en el procés europeu, en les polítiques desenvolupades per la Unió Europea i impulsar el coneixement d'estes, especialment en aquelles qüestions relacionades amb les matèries de la seua competència per a això, la FCVRE proporcionarà a l'Ajuntament informació sobre les iniciatives, polítiques i convocatòries europees del seu interés, servirà d'enllaç amb les institucions europees i elaborarà agendes institucionals.

En virtut de l'acord la Fundació durà a terme el seguiment i trasllat periòdic a l'Ajuntament d'Alacant de les iniciatives, polítiques i convocatòries de projectes de la UE, així com de premis, distincions i jornades d'interés per als ajuntaments; i servirà d'enllaç amb les institucions comunitàries per a la representació, defensa i difusió dels interessos d'Alacant, i fomentar l'organització de visites a institucions comunitàries i trobades amb personal funcionari d'estes.

També contribuirà a promoure acords de col·laboració entre l'ajuntament i actors socials europeus, el partenariat amb presència de la ciutat d'Alacant i la participació en consultes públiques, així com en xarxes i grups de treball a la Unió Europea; i a proporcionar informació sobre la legislació de la UE, tant en elaboració com consolidada, en benefici de l'Ajuntament i societat civil.

A més, oferirà un espai de treball i recursos d'oficina, així com una sala polivalent per a conferències i reunions, per al personal municipal que es desplace ocasionalment a Brussel·les per al desenvolupament de les seues tasques, així com suport al personal municipal desplaçat a Brussel·les.

També defensarà i promourà els interessos de l'Ajuntament d'Alacant en fòrums, xarxes i àmbits que siguen d'interés, i informarà sobre esdeveniments i jornades a celebrar a Brussel·les, sobre xarxes i grups de treball de temàtiques d'interés de l'Ajuntament d'Alacant, a més de realitzar accions de comunicació en el seu web, xarxes socials i en altres eines de comunicació que puguen resultar d'interés, especialment de les activitats organitzades en el marc d'aquest conveni.

Finalment, s'encarregarà de comunicar a l'Ajuntament d'Alacant, tan prompte el conega, l'obtenció de qualssevol ajudes per a la mateixa finalitat, procedents d'altres administracions públiques o ens públics o privats, i de realitzar un acompanyament i assessorament a funcionaris o personal designat per l'Ajuntament d'Alacant per a projectes i programes europeus que siguen de rellevància per a este.

Influència europea

Luis Barcala ha ressaltat a més del fet de ser actors principals en la construcció europea a través de la Euipo, la capacitat d'Alacant a convertir-se en ciutat de residència de centenars d'europeus i altres treballadors 'nòmades' de tot el món, així com el fet d'haver sigut posada la ciutat com a referència en la gestió de fons europeus en haver desenvolupat programes i captat recursos per més de 44 milions d'euros que han permés impulsar actuacions valorades en més de 100 milions d'euros.

L'alcalde d'Alacant ha citat com a exemple d'actuacions recents finançades amb fons europeus les millores d'accessibilitat per als vianants i mobilitat urbana als carrers Sevilla, Marqués de Molinos, Sergent Vaíllo i Campos Vasallo i de les places de Sant Antoni i Músic Óscar Tordera (més de dos milions de subvenció en fons FEDER). També la col·locació de panells solars fotovoltaics en 30 dependències municipals amb una inversió total d'un milió d'euros; la rehabilitació de prop de 300 habitatges en Verge del Remei (quasi 10 milions de subvenció) , així com els 15 milions concedits per a la implantació de la Zolna de Baixes Emissions i un milió d'euros per a la millora de la il·luminació, digitalització i accessibilitat del Centre de Tecnificació.