Diàleg, cooperació i sostenibilitat turística protagonitzen el Fòrum de Proximitat

Experts i institucions conversen en un nou esdeveniment organitzat per Alacant Extra i À Punt per a abordar l'anàlisi del turisme a la província alacantina i progressar cap a una “governança col·laborativa” amb estratègies conjuntes

Guardar

forum proximitat alicante
forum proximitat alicante
Alicante Extra, mitjà del grup comunicatiu de València Extra, juntament amb À Punt, ha organitzat un nou Fòrum de Proximitat sota el títol: Present i futur del turisme a la província d'Alacant. Es tracta del primer desdejuni informatiu organitzat per tots dos mitjans en la capital alacantina. Té com a objectiu aprofundir en les estratègies que persegueixen tant les institucions públiques com l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat, com els empresaris que es dediquen al sector turístic. En la trobada s'han agrupat experts i càrrecs que han compartit punts de vista, estratègies i objectius comuns. Tots els agents implicats han manifestat el diàleg col·laboratiu com una eina fonamental en el desenvolupament turístic, així com avançar cap a una major accessibilitat, sostenibilitat i digitalització.L'AC Hotel by Marriot Alacant ha sigut escenari d'aquesta primera taula de diàleg distesa de tots dos mitjans de comunicació a la ciutat d'Alacant. L'esdeveniment ha estat moderat pel director de València Extra, Àlex Ladrón de Guevara, i la delegada d'À Punt a Alacant, Gal·la Navarro. Els ponents que han participat en el Fòrum de Proximitat han sigut la secretària Autonòmica de Turisme, Cristina Moreno; la regidora de Turisme i Platges de l'Ajuntament d'Alacant, Ana Poquet; el director del Patronat de Turisme Costa Blanca, José Mancebo; i el president d'Hosbec, Fede Fuster.

Diàleg col·laboratiu

Una de les claus que han sigut presents durant la conversa ha sigut, precisament, teixir aliances perquè tant les institucions com el sector privat treballen amb una estratègia conjunta que permeta a Alacant avançar en matèria turística. En aquest sentit, José Mancebo ha destacat que "el diàleg constant és essencial en la gestió dels fluxos turístics per a aplicar polítiques comunes. Hem d'allunyar-nos dels punts quantitatius i enfocar-nos en els qualitatius, fer valdre la nostra oferta". Per això, el director del Patronat de Turisme Costa Blanca ha volgut incidir, a més, que "en un ecosistema hiperconnectat, aconseguir que Alacant continue brillant com a destí s'aconsegueix a través d'una col·laboració publicoprivada, però també amb la col·laboració entre institucions".En aquesta línia, la secretària Autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, ha assenyalat que des de la Conselleria es manté una relació oberta i cordial, així com un diàleg permanent amb el sector turístic perquè "és fonamental treballar en cooperació". De fet, Moreno ha emfatitzat el model de governança col·laborativa publicoprivada. "Tenim implicats a diferents agents de tots els sectors vinculats al ciclisme, des d'allotjaments, càmpings, activitats, hostaleria... En les àrees de formació en els CdT també integrem a experts i membres del sector perquè hi haja una col·laboració, ens nodrim d'idees de manera conjunta i avancem en la direcció correcta", ha ressaltat.

Desestacionalització

Un altre dels temes que s'han posat damunt de la taula en aquesta trobada és la desestacionalització de l'oferta. Així, el mateix president de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (HOSBEC), Fede Fuster, ha reconegut que "hem d'incentivar entre tots el turisme en èpoques que vagen més enllà de la temporada alta. El turisme dinamitza la resta del teixit empresarial i si ens veiem abocats a tancar els establiments durant l'època hivernal no sols paralitza el nostre sector, sinó que també s'alenteix l'economia". D'aquesta manera, Fuster aposta per promoure accions en mercats emissors que atraguen visitants a través d'esdeveniments esportius, culturals o patrimonials "aprofitant el nostre meravellós clima durant tot l'any".I eixa és el full de ruta sobre la qual es basa la regidoria de Turisme d'Alacant. Ana Poquet, responsable de l'àrea en el consistori alacantí, ha ressaltat que "des del Patronat municipal treballem en la idea de vendre la llum d'Alacant. Poques ciutats poden presumir de comptar amb 320 dies de sol a l'any i en eixe late motiv s'ha centrat la campanya sense precedents que continua activa al Regne Unit per a atraure públic a la tardor i hivern".Però a més d'aquesta iniciativa amb la qual espera un impacte de 300 milions, apunta Poquet que "el secret és la mateixa ciutat i el seu patrimoni, com el castell de Santa Bàrbara, que s'ha convertit en el monument més visitat de tota la Comunitat". Així mateix, més enllà del turisme d'oci o vacacional, la regidora també ha emfatitzat la seua aposta per explotar altres segments com el turisme de rodatges, festivals, concerts o fins i tot el turisme de congrés.

Sostenibilitat

Al seu torn, la sostenibilitat és un eix entorn del qual han de girar totes les estratègies i les polítiques en matèria turística durant els pròxims anys. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Alacant, en paraules de la seua regidora de Turisme, ha reconegut que adaptar la ciutat, tant urbanísticament, com socialment, és un dels reptes del futur, i ha avançat que prompte s'anunciarà un projecte enorme per a Alacant en col·laboració amb la UA. "Hi ha tres línies en les quals es basa tot el treball del Patronat: accessibilitat, digitalització i sostenibilitat. Són les peces claus per a assegurar el futur del turisme a Alacant".Aquest concepte està plenament alineat amb el treball que es vol realitzar des de l'àrea autonòmica de turisme. Per això, Cristina Moreno ha recalcat que "el turista és cada vegada més exigent i la professionalització dels destins des d'una òptica qualitativa és essencial. Però s'ha de fer sempre secundat amb el veí local i buscant que hi haja un enteniment i un equilibri sostenible. L'objectiu és que els destins avancen a mesura que avança la societat, la demanda i la digitalització. Realçar el que tenim, reforçar-ho i consolidar-ho", ha conclòs.
Destacats