Diputació, Ajuntament i Port d'Alacant s'alien per a convertir la ciutat en terminal clau de creuers per als EUA

El director del Patronat Provincial de Turisme assisteix a la fira Fort Lauderdale, a Florida, per a tancar acords amb navilieres a nivell mundial

Diputació, Ajuntament i Port d'Alacant s'alien per a convertir la ciutat en terminal clau de creuers per als EUA
30/03/2023 -

Costa Blanca participa durant aquests dies en la fira ‘Seatrade Cruise Global 2023’ a la ciutat estatunidenca de Fort Lauderdale, situada en el comtat de Broward, a Florida, amb l’objectiu de tancar acords amb importants navilieres a nivell mundial que permeten convertir al Port d’Alacant en una terminal clau de creuers internacionals, amb especial enfocament en el mercat nord-americà.

El director del Patronat Provincial de Turisme, José Mancebo, ha assistit a certamen, considerat un dels principals del món a nivell comercial de la indústria de creuers, per a mantindre una completa agenda de reunions amb professionals del sector i establir contacte directe amb navilieres que arriben al Port d’Alacant. Segons ha traslladat Mosso, aquestes trobades de treball, en els quals han participat també la vicealcaldessa i regidor de Turisme de l’Ajuntament d’Alacant, Mª Carmen Sánchez, la directora comercial del Port d’Alacant, Mónica Bautista, així com tècnics municipals, han permés “fixar una estratègia per a la celebració de dues fam trips amb les navilieres Royal Caribbean i Costa Cruceros”.

“L’objectiu és abastar els mercats americans i europeu, respectivament”, ha indicat el director del Patronat de Turisme, qui ha puntualitzat que aquest full de ruta ve marcada per l’anunci que va realitzar el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, en la passada edició de Fitur, on va avançar que la institució treballa amb turoperadors, agències i associacions turístiques del territori per a establir, per primera vegada en la història de la província, una connexió aèria directa entre Alacant i els Estats Units.

Els viatges de familiarització que s’han concretat durant aquesta fira es realitzaran en col·laboració amb l’Associació de Turisme de Creuers Alacant-Costa Blanca, “que s’ha convertit en un important aliat per a posar en valor el nostre destí”, ha indicat Mosso. Segons ha reconegut el director de l’ens de la Diputació, “el Seatrade Cruise Global és un certamen molt important per a apostar pel turisme de creuers i assistir a ell suposa posicionar-nos estratègicament en el mapa mundial dels creuers i tindre l’oportunitat de contactar amb navilieres internacionals, algunes de les quals ja estan operant en base o en escala des d’Alacant, però també de concretar relacions cada vegada més pròximes amb les navilieres nord-americanes, que són les més importants”.

Per a això, segons ha reconegut Mosso, “concretar una connexió aèria directa Estats Units-Alacant té molt a veure també amb afermar el mercat dels creuers. Per això estem satisfets, perquè és la primera vegada que venim de la mà les tres institucions -Port d’Alacant, Ajuntament i Diputació- que podem fer d’aquest somni una realitat”.

“L’oportunitat que se’ns presenta ara en el nostre port, que la seua concessionària ha canviat i ha passat a les mans de Global Ports Holing, -aquesta setmana amb el seu primer creuer MSC amb eixida des d’Alacant-, és importantíssima a l’hora de visibilitzar aqueixa aposta estratègica”, ha constatat el director del Patronat Costa Blanca, qui ha assegurat que l’operador de creuers més gran del món executarà “una gran aposta de millora dels serveis i de recepció del creuerista a Alacant i intentarà visibilitzar a la resta de la província, que és el que busquem des del Patronat Provincial de Turisme”.

Costa Blanca ha mostrat l’oferta turística de la província, especialment enfocada al turisme de creuers, amb Alacant com a Port base d’eixida amb el propòsit d’abordar una futura connectivitat amb els EUA associada a dos productes segmentats. D’una banda, el segment de turisme de creuers procedent d’Amèrica del Nord, en el qual el Port d’Alacant pot jugar un paper d’accés als creuers del Mediterrani, aprofitant la capacitat de l’Aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández com a punt d’accés intermodal i combinant l’avió amb el vaixell. I, per un altre, el segment de turisme idiomàtic, gràcies al qual la província rep a estudiants estatunidencs mitjançant programes universitaris o cursos en escoles d’espanyol per a estrangers.

El Patronat Provincial de Turisme ha acudit a aquesta cita internacional dins de l’estand de Ports de l’Estat, en el taulell del Port d’Alacant, compartint agenda i espai amb l’Autoritat Portuària d’Alacant, el Patronat Municipal de Turisme i Platges d’Alacant i l’Associació Alacant Costa Blanca pel Turisme de Creuers.
A més de reunir-se amb Royal Caribbean i Costa Cruceros, la delegació alacantina ha establit contactes amb Holland America, MSC i Princess, totes elles navilieres, així com amb Marmedsa, un turoperador de MSC, a més de l’Oficina Espanyola de Turisme de Miami.

Per part seua, la regidor de l’Ajuntament d’Alacant ha manifestat que es tracta de “una gran oportunitat per a fer el salt i captar mercat nord-americà per al turisme de creuers, amb el que això suposaria per a la nostra ciutat”.

“Quan les diferents administracions s’uneixen i treballen per un objectiu comú és més factible arribar a bon port i això és el que estem fent en aquesta fira, la més important del sector”, ha postil·lat Sánchez, qui ha emfatitzat que l’objectiu comú “és donar a conéixer l’àmplia i variada oferta d’Alacant per als creueristes i establir relacions amb navilieres i tour operadors perquè aposten per la nostra ciutat en les rutes pel Mediterrani, generant ocupació i riquesa”.

El director general Manager de Global Ports Hòlding, Francesco Balbi, empresa que explota la terminal de creuers d’Alacant, ha valorat positivament la participació de manera conjunta del Patronat Costa Blanca i l’Autoritat Portuària d’Alacant. “Només puc dir que és la fira més important de la indústria de creuers i no sols és imprescindible assistir per a tindre visibilitat del nostre destí en quasi la totalitat de les navilieres del món, sinó que és de fonamental importància que tot el sector perceba el fort i determinat compromís de les institucions alacantines i de les empreses interessades a oferir el nostre destí com innovativo, reeixit, segur, atractiu, amable i, en definitiva, desitjós de col·laborar amb els creuers perquè els seus turistes es convertisquen en fidels prescriptores de la Costa Blanca”, ha recalcat.

Indústria de creuers a Alacant

La indústria dels creuers té un impacte significatiu en l’economia global, ja que genera ocupacions i promou el desenvolupament d’infraestructures turístiques en els ports de destinació. A més, les línies de creuers estan adoptant cada vegada més pràctiques sostenibles, com la reducció de l’ús de plàstics i la implementació de tecnologies més eficients en l’ús d’energia.

Després de les restriccions per la pandèmia, l’activitat crucerística es va reprendre a nivell mundial i al nostre país, segons Ports de l’Estat, 2022 va tancar per damunt de les xifres prepandèmia amb 4.525 escales, enfront de 4.236 registrades en 2019.

En el cas específic del Port d’Alacant, aquesta anualitat es va tancar amb 60 escales de creuers, i 117.434 creueristes, mentre que per al 2023 hi ha previstes 87 escales i 155 mil passatgers. L’any passat la companyia MSC Creuers va apostar per la terminal alacantina com a port d’eixida d’una dotzena dels seus creuers (amb el vaixell MSC Orchestra), posicionant-la com l’única naviliera a realitzar operatives regulars a la ciutat, tant a l’estiu com en hiverne, i incloent embarcament i desembarque en el port.

Per a aquest 2023 la companyia MSC té programades 32 escales (un 72% més que en 2022) i, encara més important, en 25 d’elles es realitzaran també embarcaments (un 91,7% més que en 2022) amb els vaixells MSC Lirica (temporada d’hivern i estiu) i MSC Orchestra (temporada d’estiu).

El Patronat de Turisme Costa Blanca treballa per a la promoció del turisme de creuers en coordinació amb els diversos agents implicats, l’Autoritat Portuària, l’Ajuntament d’Alacant i organismes de promoció turística, o l’Associació Alacant pel Turisme de Creuers, entre altres.

L’ens de la Diputació dona suport a accions com l’organització de les Jornades Alacant Costa Blanca pel turisme de creuers, que en 2022 va celebrar la seua 5a edició, l’organització de fam trips especialitzats, com l’esdevingut en 2022 per a les navilieres Silversea i Carnival i el tour operador especialitzat Calypso Tours, o el suport per a la creació de noves excursions crucerísticas, en coordinació amb els tours operadors específics i els municipis implicats.

Seatrade Cruise Global

El ‘Seatrade Cruise Global’ reuneix anualment una àmplia gamma de participants de la indústria crucerística, incloent-hi línies de creuers, proveïdors de serveis, ports d’escala i embarcament, agents de viatges, mitjans de comunicació especialitzats i altres actors rellevants.

La fira Seatrade Cruise Global es va iniciar en 1985 i, des de llavors, s’ha convertit en un esdeveniment anual important per a la indústria de creuers. Es duu a terme en diferents ciutats cada any, però sempre es concentra en el mateix tema, la promoció i el desenvolupament de la indústria de creuers a tot el món.

Durant la fira s’han dut a terme presentacions, seminaris, tallers i altres activitats relacionades amb la indústria de creuers, així com oportunitats d’establir contactes i de realitzar negocis entre els assistents.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

twelve + 20 =