politica

La Diputació completa les ajudes a municipis per a despesa corrent del Pla +Cerca

El ple aprova en esta segona tanda les subvencions destinades a les poblacions de més d'un miler d'habitants i EATIMs, resultant beneficiats 90 ajuntaments

1 minut

Ple ordinari de setembre de la Diputació d'Alacant

El ple de la Diputació d'Alacant ha completat este matí el repartiment d'ajudes del Pla +Cerca 2024 amb la distribució d'altres 23 milions d'euros entre 88 municipis de més d'un miler d'habitants i dos entitats locals menors. Esta segona resolució d'ajudes se suma a les atorgades en el marc d'este programa el mes de juliol passat a 50 ajuntaments de menys de mil habitants per més de 8,3 milions d'euros.

El president de la Diputació, Toni Pérez, ha ressaltat en finalitzar el ple la “diligència amb la qual s'han resolt estes ajudes – més de 31,4 milions d'euros en total- perquè els diners arribe com més prompte millor als ajuntaments i puguen fer front a gastos com el manteniment de col·legis, biblioteques, instal·lacions esportives o parcs i jardins”. Així mateix, ha tornat a defendre la fórmula triada enguany perquè l'import total del programa s'haja destinat a finançar gasto corrent “dotant de liquiditat a les economies locals i evitant comprometre-les en inversions en obres i infraestructures que requerixen una tramitació molt major i complexa i, per tant, més llarga en el temps”.

En este mateix punt, el president de la Diputació ha afegit que “enfront d'aquells que parlen d'immobilisme d'este equip de govern, hui tornem a demostrar una vegada més que esta institució complix amb els ajuntaments de la província i amb els seus ciutadans impulsant ajudes econòmiques reals i efectives que contribuïxen a millorar la qualitat de vida en els nostres municipis”.

En esta segona resolució, corresponent a municipis de més de mil habitants i entitats locals menors, s'han articulat dos línies d'ajudes: 20.154.000 euros a 90 ajuntaments en el marc de la convocatòria per a gastos corrents de l'anualitat 2024; i altres 8 subvencions per 2.948.500 euros, també per a gasto corrent, per als municipis i entitats menors que no es van beneficiar del Pla +Cerca en 2023. La pràctica totalitat de les entitats locals sol·licitants no han renunciat al compte, i per això s'abonarà el cent per cent de la subvenció amb la resolució.

Patrimoni arquitectònic municipal

D'altra banda, durant la sessió plenària ordinària corresponent al mes de setembre, tots els grups han donat el vistiplau a la nova convocatòria del Pla Provincial d'Ajudes a la rehabilitació i posada en valor del patrimoni arquitectònic de caràcter històric municipal. Este programa està dotat inicialment amb 650.000 euros i podran beneficiar-se del mateix els ajuntaments de menys de dos mil habitants de la província.

Mocions

D'una banda, el Grup Popular ha presentat un text per a mostrar el seu rebuig a l'eliminació de la figura del jutge de pau que arreplega el Projecte de Llei orgànica de mesures d'eficiència del servici públic de Justícia promogut pel Govern central, a qui reclama, a més de la seua permanència, que se li dote dels recursos materials i humans necessaris per a exercir les seues funcions de manera efectiva i eficient. En este sentit, l'equip de govern provincial, que ha comptat amb el suport de Vox i Compromís en la votació, ha defés el paper exercit pels jutges de pau com a mediadors, així com la seua labor des d'una perspectiva humanista com a constitucional. El Grup Socialista s'ha abstingut en argumentar que la llei referida encara s'està tramitant, encara que ha mostrat el seu suport a esta figura.

Els populars també ha aprofitat la sessió plenària per a condemnar els atacs contra la bandera d'Espanya i el president de la Generalitat Valenciana per part de l'independentisme català, que el mes d'agost passat va cremar una imatge de Carlos Mazón durant les festes del barri de Vila de Gràcia de Barcelona. “Este acte violent no és només una ofensa personal sinó una agressió directa a nostre Estatut d'Autonomia i contra la territorialitat, integritat i dignitat de la Comunitat Valenciana i d'Espanya en el seu conjunt”, han assenyalat des del Grup Popular, que ha exigit a la Generalitat de Catalunya i al Govern central que condemnen estos fets i garantisquen el respecte a les nostres senyes d'identitat.

Des de l'oposició, Vox ha votat a favor, mentres que el PSOE s'ha abstingut després de rebutjar-se l'esmena parcial que ha presentat per a incorporar a la moció referències a altres atacs al president del Govern, Pedro Sánchez. Compromís s'ha mostrat també contrari a la crema de la bandera i la foto de Mazón, però ha argumentat no compartir els punts 4 i 5 de la resolució en entendre que atribuïen a la Generalitat i al Govern central la responsabilitat d'estos actes.

D'altra banda, els grups Socialista i Compromís han presentat sengles mocions per a mostrar el seu suport al Grau de Medicina en la Universitat d'Alacant, una qüestió que està pendent de decisió judicial després del recurs presentat per la Universitat Miguel Hernández. Totes dues formacions han argumentat l'alta demanda de places per a estudiar Medicina, el seu impacte en el sector de la salut i l'experiència de la UA, entre altres raons, per a recolzar la creació d'esta carrera al campus alacantí, que ha començat a impartir-se este mateix curs després de l'autorització de l'ANECA. Així mateix, han acusat l'actual Consell de ‘boicotejar’ a la universitat alacantina després de retirar-se del procés judicial que va iniciar la UMH.

El diputat de l'equip de govern, José Antonio Bermejo, ha justificat el vot en contra a la moció del Grup Popular al·legant que la Generalitat “ha tractat en tot moment que totes dues universitats negociaran i acostaran postures” i ha defés que des de la Diputació “no hem de postular-nos per cap universitat i mantindre'ns neutrals”. Així mateix, ha defés el projecte de creació d'un gran campus universitari de la salut proposat per Mazón “on la titulació de Medicina seria conjunta de les dos universitats”. Vox ha optat per l'abstenció, ja que es tracta, ha dit, d'un tema judicialitzat.

D'altra banda, des de les files socialistes també s'ha presentat una proposta en la qual se sol·licita que s'augmenten les ajudes socials que de manera extraordinària impulsa la Diputació d'Alacant, ja que estes, segons assenyalen, s'han retallat en 14 milions d'euros respecte al passat exercici. La diputada de Benestar Social, Loreto Serrano, ha justificat eixe descens perquè “hi ha municipis que ni tan sols les van sol·licitar en el passat exercici i altres que no les van poder gestionar íntegrament”.

Així mateix, en una altra moció també defesa pel PSOE s'ha instat la institució provincial a complir amb els acords aconseguits en 2020 i 2023 i accelerar el procés de transferència de les competències impròpies a la Generalitat, especialment aquelles relacionades amb els servicis socials com la Llar Provincial o el Centre Doctor Esquerdo, al mateix temps que s'ha demanat un calendari ‘clar i definitiu’ del traspàs. En este punt, el diputat del Doctor Esquerdo ha indicat que “el PSOE arriba huit anys tard en la seua petició” i ha recordat, sobre aquest tema, que el nou Consell “ha tardat només un any a saldar un deute històric amb la Diputació” després del recent anunci del traspàs de competència d'este complex de salut mental a la Generalitat. Tant PP com Vox han votat en contra de la moció, que sí ha comptat amb el suport de Compromís.

Finalment, Vox ha presentat per al seu debat un text per a sol·licitar l'ampliació del servici públic de taxis a la província d'Alacant. Entre altres mitjanes, proposa que s'agilitzen per part de les administracions competents la concessió de llicències i s'augmente la disponibilitat de vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. El Grup Popular ha rebutjat la proposta per entendre que no és competència de la Diputació, el Grup Socialista s'ha abstingut i Compromís l'ha recolzada.