El ple de la Diputació d'Alacant ha aprovat hui una moció conjunta firmada per Partit Popular, PSOE i Compromís en suport a l'anul·lació dels sumaris judicials contra Miguel Hernández. Amb esta proposta, que ha tingut el vot en contra de Vox, la institució provincial se suma a la petició de la família perquè el Govern d'Espanya declare nuls estos processos judicials i realitze una Declaració de Reconeixement i Reparació Personal a favor del poeta oriolà per a assegurar així que la seua memòria quede redimida de les falses i injustes acusacions que el van perseguir fins a la mort.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha assenyalat en la seua intervenció que “Miguel Hernández va ser un home valent que va defendre la llibertat, la justícia i la veritat i que va ser condemnat de manera injusta per pensar diferent de la resta”, per la qual cosa ha defés la necessitat d'impulsar la reparació de la seua figura. “Reparant la identitat del nostre poeta més universal, reparem també la identitat de la província d'Alacant”, ha indicat Navarro, qui ha recordat que tant l'aeroport de la província com una de les seues universitats públiques porten el nom de l'insigne escriptor, qui va morir a la presó en 1942.
Per part seua, pel Grup Socialista, el seu diputat Jose Joaquín Hernández ha assenyalat igualment que “la reparació històrica del poeta és al seu torn una reparació de la mateixa identitat i dignitat de la democràcia alacantina i valenciana” i ha agraït el suport de les diferents formacions a la moció “en un gest d'unitat política per a netejar el nom del poeta i reafirmar el compromís amb la reparació històrica i la justícia social”.
Des de Vox, el seu portaveu, Gema Alemán, ha defés el seu vot en contra argumentant que la moció conjunta “part d'una visió parcial i polititzada de la història que pretén obrir ferides del passat” i ha presentat una esmena parcial, que ha sigut rebutjada, en la qual instava el Govern a ‘anul·lar tots els processos judicials injustos en la Guerra Civil com el de Miguel Hernández, José Antonio Primo de Rivera o Federico García Lorca perquè la memòria no siga selectiva’.
Estabilitat pressupostària
El ple d'octubre també ha debatut este matí la senda d'estabilitat pressupostària proposada pel Govern d'Espanya arran d'una moció presentada pel Grup Socialista sol·licitant el suport a esta mesura econòmica. La diputada d'esta formació Isabel López ha criticat el rebuig del Partit Popular en el Congrés a la proposta i ha assenyalat que això suposarà per als ajuntaments i diputacions de la Comunitat Valenciana “la renúncia, entre 2024 i 2027, a més de 1.000 milions en ingressos – 109 d'ells per a la província d'Alacant- per a reforçar la sanitat, l'educació i els servicis socials”. “Eixos diners que tenim en el banc no el podrem gastar si voten en contra”, ha insistit López.
La moció proposa per això ‘exigir al president de la Generalitat que reclame al seu partit -PP- el suport als objectius del dèficit aprovats pel Govern i que cessament la baixada d'impostos a les rendes i patrimonis més elevats’. Tant el Grup Popular com Vox han votat en contra de la proposta socialista en considerar que la senda d'estabilitat presentada per l'Executiu central generarà major endeutament.
“Eixa proposta provocarà un augment molt important del deute públic i una pujada encoberta d'impostos”, ha advertit des de les files populars la diputada d'Hisenda, Marina Sáez, qui ha acusat el Govern de crear “una cortina de fum per a tapar el peatge que ha de pagar als seus socis separatistes endeutant més si cap al país”. En este sentit, ha criticat que el PSOE “vulga culpabilitzar al PP del seu fracàs en l'aprovació d'esta mesura, quan al qual ha de reclamar acords és als seus socis de govern”.
Des de Vox s'ha rebutjat el model econòmic de l'Executiu de Pedro Sánchez “basat en una política d'endeutament insostenible que llastra el futur econòmic del nostre país”.