Joan Baldoví: “Tots els indicadors, fins i tot amb un finançament injust, són millors. Hem fet polítiques vantguardistes”

Entrevistem el candidat de Compromís que valora els assoliments aconseguits i es mostra positiu davant el 28M que necessita fins a l'últim vot perquè no governe la dreta

Guardar

joan-baldovi
joan-baldovi
Joan Baldoví (1958) ha sigut mestre, alcalde del seu poble natal, Sueca, i diputat durant onze anys de Compromís, càrrec que ha deixat recentment per a ser el candidat a la Generalitat en aquestes eleccions. Veterà en l'escena política, Baldoví és una aposta ferma per a millorar el resultat de la seua predecessora Mónica Oltra (17 escons) el que suposaria donar vida un tercer Acord del Botànic.Una aposta ferma per l'habitatge públic, solucionar l'infrafinançament, reforçar els serveis socials com la sanitat, l'educació i la lluita contra el canvi climàtic, són alguns dels pilars del programa de Compromís. A més, Baldoví ens trasllada la seua visió d'Alacant, on hi ha altres tendències polítiques. Destaca la importància que un partit “de la terra” que abandere els nostres interessos en el govern central i es mostra positiu davant la possibilitat d'un Tercer Botànic que comença a partir del dillunsJoan Baldoví, acaba de baixar del tren de tornada a Sueca, després de dies de voràgine política i es dirigeix a casa. 

Com veu aquest diumenge?

Amb optimisme, jo soc dels quals veu la botella mig plena i crec que els ciutadans sabran valorar la situació de la qual partim, que era vergonyosa, un govern trufat de corrupció fins a les celles. Els ciutadans hauran vist el que hem fet en aquests quatre anys. Tots els indicadors socials, fins i tot tenint un finançament totalment injust; són millors. Hem fet polítiques avantguardistes, polítiques que ens copien des d'altres territoris i per tant podem estar molt satisfets. Jo crec que es valorarà això i les propostes valentes que fem des de Compromís. I crec que el diumenge a la nit serà per riure. 

Per què Compromís diu que el tercer Botànic es decideix a les Comarques d'Alacant?

Sempre ha sigut un territori que tradicionalment s'ha decantat més opcions de la dreta. Jo crec que l'últim diputat d'Alacant està debatut entre Compromís i el Partit Popular, el cinqué diputat per Alacant per a Compromís és possible. Hem de transmetre un missatge nítid a la població; no sobra ni un vot, tots són absolutament necessaris i hem de recollir-los fins als del sòl que vegem al carrer. 

Què podem fer perquè els pressupostos de l'Estat siguen més generosos?

Perquè votar als grups de la terra perquè puguem tindre més diputats i més poder de negociació, amb cinc diputats probablement els pressupostos per a Alacant són millors. Perquè ja s'ha demostrat que tant si governa el Partit Popular com el Partit Socialista, si no tenim una opció de la terra, una opció nostra, algú que vetle pels interessos dels alacantins, els pressupostos acaben resentint-se. 

Què pensa de la gestió que han fet els populars a Alacant?

Jo faria una comparativa entre Alacant i València, no hi ha color. Alacant és una ciutat governada per vertaders inútils. És una ciutat governada per la gent més inútil, més incompetent i més cruel que jo conec. Polítics que permeten que els col·legis estiguen en males condicions només per fer la contra a Conselleria no mereixen estar al capdavant d'Alacant. A València, al contrari, estem a l'avantguarda en polítiques que podrien estar aplicant-se en moltes ciutats al capdavant d'Europa. És la cara i la creu. 

A això anava, què opina del Edificant?

Jo he sigut alcalde, i no conec cap alcalde, exceptuant al d'Alacant, que impedisca que s'invertisca en col·legis, no és només és el benestar dels xiquets i xiquetes, també és el treball que es genera construint el col·legi. Es generen molts llocs de treball a l'hora de fer intervencions, reformar i fins i tot fer de nou els centres. 

Des de des de l'Ajuntament apunten se'ls “endossen” competències que són de la Generalitat, on falten mitjans i termini

Són excuses de mal pagador. El Pla Edificant ha anat bé en tots els pobles i ciutats i a Alacant no ha anat bé. Si realment fan falta més mitjans i persones, poden llevar assessors del Partit Popular i Ciutadans i posar a gent a treballar en El Edificant que, segur, faran molt més que aquests assessors. És deplorable, no tinc paraules. 

Tant Compromís, com PSPV, Unides Podem i Populars proposen mesures per fer vivenda pública. Què li sembla?

Per què el partit popular no el va fer quan governava? Per què van deixar tirada a tanta gent amb ajudes a l'habitatge? En fi, nosaltres ho farem. Nosaltres el que diem és que es construirà habitatge públic, cal crear un parc públic d'habitatge que passe pels ajuntaments i la Generalitat perquè la gent jove es puga independitzar i la gent que més ho necessita tinga aqueix dret constitucional que és el dret a un habitatge digne. 

Què és el primer que es farà si governa?

Perquè sol·licitar una auditoria amb el president Sánchez i parlar exclusivament del finançament, que és la pedra angular dels valencians. Si no hi ha acord, prendrem les mesures oportunes i fins i tot anant als tribunals, amb la condició de reclamar un finançament que està caducat i que per llei hauria d'estar actualitzat. Això castiga any rere any al fet que els valencians tinguem un deute que nosaltres no hem generat. Un deute injust. 

Assoliments dels quals se sent orgullós

Em sent orgullós d'haver propiciat que la dreta estiguera en l'oposició, em sent orgullós que tanta lluita durant els mesos de la pandèmia servira perquè moltes empreses no tancaren ni baixaren la persiana i reberen ajudes. També d'haver condicionat les demandes dels valencians i valencianes en el Congrés dels Diputats. Haver posat els interessos dels valencians en l'agenda política espanyola. 

Què és el que més trobarà a faltar de ser diputat del Congrés?

Sobretot la gent, bàsicament la relació amb altres diputats i gent del congrés que sempre m'han tractat molt bé. Sobretot trobaré a faltar això. De totes maneres, jo soc una persona que s'adapta a les noves situacions en un dia. En aquest sentit tanque la meua etapa en el congrés però ajudaré a María Josep Picó, la nova diputada de Compromís, en tot el que faça falta. L'altre dia parlem d'una proposta de llei sobre el infrafinançament dels Ajuntaments, i altres qüestions que, òbviament, decauen com a jo deixe de ser diputat. 

Com serà la Comunitat Valenciana i Alacant dins de quatre anys en les següents cites electorals?

Serà un lloc una mica millor del que és hui. Nosaltres tenim moltes propostes en clau social i econòmica i crec que durant aquests quatre anys aprofitarem no sols per a aconseguir aqueix millor finançament sinó també per a millorar el sistema de sanitat i habitatge públic. 

Què li diria a la gent perquè vaja aquest diumenge a votar?

La gent ha de triar si vol estar governat per algú que no ha fet una altra cosa que estar endollat per Zaplana i després pel Partit Popular i que, a més, no descarta pactar amb un senyor condemnat per maltractament o, votar a un govern modern que mira cap al futur que farà que el país siga un lloc on tots, independentment del seu compte corrent, color de pell, creences, opcions polítiques… tinguen les mateixes oportunitats, un país d'oportunitats. Això és el que m'agradaria a mi dir a la gent votarà el diumenge.
Destacats