politica

La Generalitat i Aena avancen en l'ampliació de l'aeroport d'Alacant

Les conselleres Nuria Montes i Salomé Pradas analitzen el full de ruta, insistixen en la necessitat de la segona pista i reclamen la connexió ferroviària

1 minut

Aeroport d'Alacant Elx Miguel Hernández

L'aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández és un dels principals punts de desacord entre la Generalitat Valenciana i el Govern central. Mentres el sector turístic, econòmic i polític alacantí i autonòmic s'han unit per a exigir la construcció d'una segona pista, el Ministre de Transports Óscar Puente tan sols va confirmar en la seua visita a Alacant fa uns mesos el compromís d'ampliació de la infraestructura en el curt termini per a augmentar la seua capacitat i de les terminals.

En este sentit, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, i la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, han analitzat esta setmana al costat d'Aena el full de ruta contemplat per a escometre esta actuació en un aeroport que espera superar els 20 milions de passatgers en el lustre vinent. Una xifra que, segons apunten des del Consell, avala la planificació de la segona pista, una petició que han traslladat de nou a la cúpula de l'entitat aèria espanyola.

Així, l'administració autonòmica no renúncia a esta possibilitat en el mitjà termini i insistix que es tracta d'una infraestructura “necessària” segons arreplega l'informe de l'impacte econòmic de cara als pròxims anys elaborat per la Cambra de Comerç d'Alacant. De fet, les previsions indiquen un creixement exponencial que les infraestructures actuals podrien “no tindre la capacitat d'assumir”, encara que el Govern encara no el qualifica "d'urgent” i ajorna l'anàlisi de la seua viabilitat al període 2027-2031, una situació similar a la que ocorre amb l'ampliació de l'aeroport de València.

Precisament, Nuria Montes ha indicat que esta reunió ha servit per a tindre “informació puntual” sobre com va el procediment per a l'ampliació de la terminal aeroportuària d'Alacant, concretament de la zona de pista per a poder superar el nombre actual de passatgers. Al mateix temps, la consellera ha explicat que en la trobada “hem comentat l'avanç en el projecte de modificació o ampliació de l'aeroport de València, que està agafant velocitat de creuer”.

Connexió ferroviària

D'altra banda, un altre dels punts crucials de la trobada ha sigut la connexió ferroviària de l'Aeroport a través de l'aclamada variant de Torrellano. D'esta manera, la consellera de Turisme, Nuria Montes, ha volgut destacar que “la normativa que acaba d'aprovar la Unió Europea obliga a tots els aeroports amb capacitat de més de 12 milions de passatgers a disposar de connexió ferroviària que els connecte amb la xarxa transeuropea”. En este sentit, ha recordat que l'aeroport d'Alacant “és l'únic que incomplix en la seua categoria, per la qual cosa ha de posar-se en marxa esta connexió en els pròxims anys”.

Per part seua, Salomé Pradas ha subratllat que es pose fi a "l'anomalia de l'aeroport Alacant-Elx i ha assenyalat “que és vital que s'aborden com més prompte millor les dos ampliacions previstes per Aena perquè els aeroports no arriben saturar-se” i licitar en el curt termini els estudis per a les ampliacions de totes dues terminals. L'objectiu és que abans de 2027 tot el tràmit administratiu estiga tancat per a escometre les primeres obres d'ampliació en el pròxim pla d'inversions (DAURA) que abasta el període 2027-2031.