Josefina Bueno: “La dreta concep l'habitatge com una cosa especulativa i per això els joves han de fer un esforç enorme”

Entrevistem a la candidata socialista les Corts per la província d'Alacant que destaca el treball de Ximo Puig en Sanitat, educació i avança un gran projecte d'habitatge públic com a cinqué pilar de l'Estat del Benestar

Guardar

josefina-bueno
josefina-bueno
Josefina Bueno (1966) va nàixer en Vanves, França, lloc que el seu pares van triar per a buscar oportunitats. Es va llicenciar i va doctorar en Filosofia i Lletres per la Universitat de Múrcia i des de 1992 és professora de filologia francesa​ en la Universitat d'Alacant. Actual Consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana. Fins a 2022 va ser senadora per designació de les Corts Valencianes del PSOE on ha presidit la Comissió d'Igualtat. Hui també és la número u a les Corts per la província d'Alacant del PSPV-PSOE. 

Com comença la seua marxa política i ens porta fins a aquest moment?

He estat tota la meua activitat professional en la Universitat d'Alacant, mai vaig estar militant en cap partit fins que entre en 2015 a formar part del govern de Ximo Puig com a Directora General d'Universitats. Després vaig estar de senadora, triada per les corts valencianes i, fa un any, em vaig fer càrrec de la Conselleria d'Innovació, Universitat ciència i societat digital, la primera conselleria instal·lada ací a Alacant. 

Per què decideix que Alacant abrigue la primera Conselleria d'Innovació?

Les Conselleria es decideix gràcies a Xim Puig, que va ser el primer president de la Generalitat que va saber captar aqueixa reivindicació històrica que s'estava fent des d'Alacant. És la segona ciutat més important de la Comunitat Valenciana, pel seu pes demogràfic, pel seu important teixit industrial i productiu, a tan sols 200 km de València. Mereixíem tindre una basa del govern valencià en aqueixa aposta per descentralitzar. Puig ha fet aqueixa aposta per descentralitzar diferents institucions; com la primera conselleria a Alacant, una seu de l'IVAM a Alcoi… es tracta de vertebrar i donar oportunitats a totes les ciutats de la Comunitat i que sentim que la Generalitat està més prop de nosaltres. 

Com podem fer perquè se'ns tinga més en compte en el Govern Central?

Tenim una gran quantitat de diputats i senadors d'Alacant, és cert que a mi m'haguera agradat uns pressupostos generals de l'estat més quantiosos per a Alacant, però també he de dir que mai havíem tingut abans -amb governs del PP-, més pressupost del que tenim ara. En segon lloc, gràcies a l'autogovern de Puig, que per a això ho tenim, per a la defensa dels valencians i alacantins, en aquests pressupostos de la Generalitat un 40% està dedicat a Alacant, per damunt del seu pes poblacional. El Compromís de Puig ha sigut irrenunciable per a Alacant. 

Quines sensacions té davant el 28M?

Tinc bones sensacions, així ens ho diuen les enquestes, que tornarem a governar. I ho farem perquè a la Comunitat Valenciana les persones estan millor des de 2015. Tenim una sanitat universal, hi ha molts pares i mares amb fills majors de 26 anys que ho recordaran, quan governava el PP els van llevar la targeta sanitària, nosaltres li l'hem retornada. Un altre exemple, quan governava el Partit Popular els nostres majors pensionistes havien de pagar una part dels seus medicaments i ara no l'han de fer. A més amb el PP, els xiquets estudiaven en barracons; ara tenen col·legis nous i llibres gratis. també les mares venien amb tuppers, perquè no podien permetre's el menjador, ara està la beca menjador. Són detalls absolutament transversals que afecten cada família, si la gent es recorda d'aqueixos detalls estic segura que tornarem a governar. Amb fets, amb credibilitat, hem canviat la Comunitat Valenciana. 

Ahir va presentar un paquet de mesures feministes Com qualificaria el treball del govern de Puig en aquest sentit?

S'ha compromés amb la violència de gènere, creant més jutjats de violència de gènere que mai. I també dient que és un president feminista, i jo vull fer aqui un pedagogia a les dones jovenes en aquest sentit; el feminisme no és gens dolent, és simplement una ideologia que defensa la igualtat entre dones i homes. Perquè aqueixa igualtat, per a la generació de les nostres mares i les nostres àvies no ha pogut ser. I mesures com les que vam anunciar ahir, d'igualar les pensions no contributives a les mestresses de casa, que no hagen tingut un treball remunerat, significa dignificar el treball de les dones; saldar un deute històric. Però ens queda molt per fer, com combatre la xacra de la violència masclista, és incomprensible que continuen havent-hi dones assassinades a les mans de les seues parelles. Fa falta una decisió política, un compromís ferm. 

En el seu programa diu que “l'habitatge ha de convertir-se en el cinqué pilar de l'Estat del Benestar, però la nostra realitat està lluny d'oferir aqueixa garantia” explique'ns en quin punt es troba

El gran repte és assumir l'habitatge com el cinqué pilar de l'Estat del Benestar, efectivament. Perquè si parlem de condicions dignes de treball, de permetre que cada persona cree la seua pròpia família, la que vulga. Tot això necessita un sostre, un habitatge digne. El Partit Popular i la dreta conceben l'habitatge com una cosa especulativa i per això tenim a persones joves i no tan joves que ha de fer un esforç enorme per a aconseguir un sostre en el qual viure. Aquest és un problema que hem de considerar com una prioritat i una cosa fonamental per a una vida digna, hem de posar-ho en el centre de les polítiques públiques. 

Mazón també s'ha sumat al tema d'habitatge recentment Quina opinió li mereix?

El candidat popular va estar de director general de la Generalitat Valenciana i va fer 0 habitatge públic. Per tant té un passat en política on no va fer res, és més, abans del 2015 cap conselleria portava en el seu títol “habitatge”, imagine's. Al Partit popular mai el va preocupar fer habitatge públic, potser perquè el seu electorat pertany a un nivell social que no necessita habitatge assequible. 

I sobre el transvasament Tajo-Segura?

Perquè és una posició clara, defensa a ultrança del transvasament Tajo-Segura i així ho estem fent, hem recorregut fins a quaranta ocasions als tribunals per a defensar el nostre transvasament, la nostra agricultura i els nostres regants. També estem donant ajudes a aquests regants perquè el preu de l'aigua siga menor però també li estem dient a Madrid que ha de depurar millor les seues aigües perquè el problema no és del Tajo Cap avall sinó del Tajo cap amunt. També cal dir que quan governava Rajoy passaven 800 hm³ i ara són 1200. Continuarem defensant això fermament, no ens tremola el pols encara que governe a Espanya un govern socialista. 

La Comunitat Valenciana se situa per primera vegada en la història per damunt de la mitjana de la UE en l'indicador d'innovació A què es deu?

Perquè molt fàcil, canviant corrupció per innovació, acaben igual però no són el mateix. No ho diem nosaltres, ho diu Europa, la nostra regió és la que més ha crescut en innovació i això és una aposta del govern de la Generalitat Valenciana, que des de 2015 hem apostat per la innovació, per exemple amb el districte digital, que reuneix empreses de l'àmbit digital, tecnològic, intel·ligència artificial, etc. Aqueixa innovació serveix per a ajudar a les nostres empreses i cala en el conjunt de la societat, es dissenya des d'Alacant cap al Conjunt de la Comunitat Valenciana. 

Fa poc vam poder acompanyar-la en una signatura de cessió de terrenys per a PLD Space Com repercutirà el Miura i aquest focus aeroespacial a Alacant i la Comunitat Valenciana?

Serà fonamental per a aquesta província, d'Elx a l'espai, crec que és un eslògan absolutament precís. PLD Space s'instal·larà en els terrenys d'IFA, seran 70.000 m² i no solament projectarà aquesta província a nivell internacional, a nivell mundial sinó que, a més, va crear una sèrie d'indústries paral·leles. I el que jo sempre dic, serà l'origen de noves vocacions, si els nostres joves saben que a Elx es construeixen vehicles que van a espai segur que tindrem molts més estudiants que vulguen ser enginyers aeroespacials. També tindrem l'oportunitat de crear ocupació en alguna cosa que és fonamental com l'aposta per l'espai. L'espai és seguretat i és futur. Per tant la província serà un referent en tot el que és la indústria aeroespacial. 

En 2015 les classes mitjanes i treballadores valencianes, eren les que més pagaven de tota Espanya, és una cosa que hem sentit repetir i ara ja no és així. Llavors Quan el partit popular diu que baixarà els impostos? A qui li'ls vol baixar?

Mazón i el PP han votat a favor de la reforma fiscal, així que el primer és ser coherents. Aqueixa reforma fiscal que aprovem en les Corts plantejava una mica clar: amb el PP pagaven menys les rendes altes i amb el partit socialista paguen menys les famílies que ingressen menys de 60.000 euros anuals. Com bé diem, els socialistes vam governar per la majoria i la majoria de persones està en aqueix marge. I si el candidat popular diu que baixarà els impostos els baixarà a costa de retallar en sanitat i en educació com van fer quan estaven governant. Per a això no hi ha miracles, els qui més tenen, han d'aportar més, perquè això és justícia social i una redistribució que també marca la Constitució. Així que el diumenge veurem qui vol votar al fet que, en funció de si està per damunt d'aqueixos 60.000 euros o si és gent corrent i treballadora que necessita que els pilars de l'estat del benestar siguen una sanitat pública forta i una educació també de qualitat. 

Com s'imagina Alacant i la Comunitat Valenciana dins de quatre anys si Puig torna a ser President?

Amb major potencial econòmic perquè des que està Puig tenim rècord d'ocupació i rècord d'inversions estrangeres; la gigafactoria de Volkswagen, Ford Almussafes i a més hi ha deu multinacionals interessades en la comunitat valenciana. Hem recuperat la Ciutat de la Llum com uns estudis de cinema capdavanters a nivell nacional i internacional, tenim una conselleria a Alacant i el compromís de continuar creixent al llarg del territori. M'imagine una comunitat valenciana en la qual es viu millor, en la qual tenim més oportunitats de futur per als nostres joves, on hi haurà més habitatge públic perquè puguen independitzar-se. I amb serveis públics reforçats, perquè quan els tenim; tenim més drets.I quan tenim més drets som més lliures, per exemple, per a formar la família que volem. 

Arxivat a:

Destacats