politica

La Diputació d'Alacant impulsa el ‘II Congrés de Transparència, Participació Ciutadana i Bon Govern’

Experts en dret, innovació i comunicació aprofundeixen el dimarts en l'ADDA sobre els drets i oportunitats de la transparència

1 minut

020824 R.P. congreso transparencia 3

L'Auditori Provincial de la Diputació d'Alacant (ADDA) es convertirà el dimarts 13 de febrer en l'epicentre del debat sobre la importància de la transparència en matèria governamental. Experts en dret, informàtica, comunicació i noves tecnologies es donaran cita per a participar en el ‘II Congrés de Transparència, Participació Ciutadana i Bon Govern’ que organitza la institució provincial. La consolidació dels drets sorgits de la transparència, el tractament de la informació pública, la irrupció de la intel·ligència artificial, les fake news, el nivell de confiança de la ciutadania en les seues institucions o el concepte de ‘govern obert’ són alguns dels assumptes que s'abordaran en aquest fòrum de reflexió i debat. El Congrés es durà a terme de 9:30h a 16.30 hores a la Sala de Cambra de l'ADDA. El conjunt de la jornada, en la qual se succeiran diverses xarrades i ponències, estarà moderada per Miguel Ángel Blanes, doctor en Dret i tècnic jurídic en el Defensor del Poble de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un fòrum destinat a tècnics de l'administració pública, representants locals i empresaris, encara que també pot acudir públic general. D'aquesta manera, les persones interessades a assistir poden inscriure's o obtindre més informació en la seua pàgina web.  La diputada responsable de l'àrea, Cristina García Garri, ha donat tots els detalls de la jornada aquest matí al costat del cap de servici d'Innovació, Informàtica i Agenda Digital de l'Ajuntament d'Alacant, Javier Morales, i el cap de servici de Transparència de la Diputació d'Alacant, Toni Canet. “La cultura de la transparència ha de ser el motor de totes les administracions públiques i constitueix un esforç permanent a l'hora de mantindre i fomentar la confiança de la societat en les institucions. Per això, és la nostra intenció aprofundir en aquest àmbit i ajudar a desenvolupar mecanismes de suport en esta matèria”, ha assenyalat la diputada.

Xarrades i ponències

La ponència ‘10 anys de Llei de Transparència. Abast en la consolidació de drets i en la definició dels límits’, a càrrec d'Emilio Guichot, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Sevilla, obrirà el programa. Posteriorment, tindrà lloc la taula de debat ‘Transparència, dades i fonts obertes, intel·ligència artificial i anàlisi de la informació’, en la qual participaran Jaime Gómez-Obregón, enginyer de Telecomunicacions, Concepción Campos, doctora en Dret, i Javier Morales. La jornada continuarà amb una segona xarrada que, sota el títol ‘Millorar la transparència i comunicació de les Administracions Públiques’, impartirà Lorenzo Cotino, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, i culminarà amb una altra taula de debat, en esta ocasió sobre ‘Transparència i periodisme vs. Fake News’, que comptarà amb les aportacions de Marta Corcoy, doctora en Comunicació i Periodisme, Mar Forment, doctora en Filologia Hispànica, Jordi Rodríguez-Virgili, llicenciat en Periodisme i doctor en Ciències de la Informació, i Juan Luis Manfredi, catedràtic Príncep d'Astúries a Georgetown University i catedràtic de Periodisme i Relacions Internacionals de la UCLM.