La Diputació resol les primeres ajudes del Pla +A prop amb 30 milions d'euros per als municipis de la província

El ple dona el vistiplau per unanimitat a les primeres 143 sol·licituds d’inversió i a altres 69 per a despesa corrent

La Diputació resol les primeres ajudes del Pla +A prop amb 30 milions d'euros per als municipis de la província
13/09/2023 -

El ple de la Diputació d’Alacant ha aprovat hui per unanimitat les primeres ajudes del Pla +A prop, la qual cosa permetrà distribuir entre els municipis de la província 30 milions d’euros dels 44,7 milions amb els quals està dotat aquest programa provincial, que ha duplicat pràcticament en aquest exercici el seu pressupost i que donarà cobertura a les més de 300 sol·licituds presentades pels ajuntaments.

El president de la institució, Toni Pérez, ha destacat, en finalitzar la sessió, que gràcies a aquestes primeres subvencions, que es destinaran tant per a despesa corrent com per a inversió, “els consistoris comptaran amb una aportació extraordinària que els permetrà afrontar en millors condicions les despeses de manteniment de les instal·lacions i serveis públics i impulsar noves infraestructures que donen resposta a les necessitats dels municipis, contribuint amb tot això a generar ocupació”.

Durant el ple s’han aprovat, d’una banda, les peticions per a despesa corrent presentades per 69 ajuntaments, per import de 10,1 milions d’euros, per a donar cobertura, entre altres despeses, al manteniment de parcs i jardins, consultoris mèdics, col·legis, biblioteques públiques, edificis culturals, instal·lacions esportives o despeses energètiques.

D’altra banda, s’ha resolt el primer paquet de subvencions per a la línia d’actuacions d’inversió del Pla +A prop. En aquesta primera tanda s’han inclòs 143 obres per valor de 22 milions d’euros, dels quals la Diputació aportarà 19.860.000 euros, de les 240 presentades. Les 97 sol·licituds restants, per més de 13 milions d’euros, es troben en fase d’estudi per part dels serveis tècnics i es resoldran pròximament.

Les ajudes aprovades han sigut presentades per prop de 90 ajuntaments i contemplen, entre altres, obres d’adequació i millora d’instal·lacions esportives, pavimentació de vies públiques, renovació d’enllumenat, condicionament de camins, construcció de nínxols en el cementeri, remodelació de parcs infantils o condicionament d’espais municipals.

El diputat d’Infraestructures, Antonio Bernabeu, ha posat en valor els criteris de repartiment del Pla +A prop, que beneficia especialment a les poblacions més xicotetes, i ha destacat que “tant els ajuntaments com els serveis tècnics de la Diputació d’Alacant estan treballant perquè les obres s’inicien al més prompte possible”,

Els grups de l’oposició – PSOE, Vox i Compromís- han recolzat la proposta, encara que el portaveu de la formació valencianista, Ximo Perles, ha sol·licitat que es busquen “fórmules perquè els plans com +Prop i Planifica siguen excel·lents quant a inversió, però també en execució. Cal tractar de fer el millor perquè cada euro arribe dins del termini i en la forma escaient als municipis”, ha afegit.

Ajudes a autònoms

En el ple de setembre, el primer de caràcter ordinari d’aquesta legislatura i que s’ha iniciat amb un minut de silenci en memòria de les dones víctimes de la violència de gènere i dels damnificats pel terratrémol del Marroc i les inundacions de Líbia, també s’han aprovat, amb el suport de tots els grups polítics, el repartiment de les ajudes per 19,6 milions per als autònoms i pimes de la província davant la crisi econòmica.

Aquest programa, al qual s’han acollit 124 ajuntaments, té per objecte, tal com ha explicat el diputat de Desenvolupament Econòmic, Carlos Cano, “ajudar el teixit productiu de la província a fer front a la crisi subvencionant-los, entre altres despeses, la quota d’autònoms, el lloguer mensual del local de negoci, els interessos de préstecs d’adquisició del local o el 50% dels rebuts d’energia elèctrica, gas i carburants”.

En el ple, en el qual tots els punts de l’ordre del dia s’han aprovat per unanimitat, ha tirat avant també l’adjudicació dels contractes per a la conservació i manteniment de la xarxa viària provincial, que ara s’estableixen en tres lots amb valor total 14 milions d’euros i un termini de duració de 24 mesos.

Precs i preguntes

Finalment, fora de l’ordre del dia s’han abordat diversos precs dels grups de l’oposició, entre ells dues del Grup Socialista perquè s’amplien els terminis de justificació de les ajudes per a l’impuls d’instal·lacions fotovoltaiques en edificis municipals i enllumenat públic i de les ajudes per a l’adquisició de lluminàries per a la millora de la seguretat viària.

Segons el portaveu socialista, Vicente Arques, hi ha diversos ajuntaments que “tenen dificultats per a complir el calendari marcat” pel que ha sol·licitat que s’amplien els terminis, una petició que ja s’està estudiant per part dels departaments, tal com ha apuntat la diputada de Medi Ambient, Magdalena Martínez, qui ha afegit, en aquest sentit, “que farem tot el possible per a ajudar als ajuntaments”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

fifteen − 12 =