Un dels projectes més ambiciosos —i demandats— de la ciutat d'Alacant comença el compte arrere per a col·locar la primera pedra. Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha oficialitzat l'adjudicació del contracte per a la construcció del tram que connectarà l'avinguda Salamanca amb la futura Estació Central del TRAM d'Alacant. Una infraestructura clau per a l'evolució i extensió de la xarxa de transports de la capital alacantina i un dels eixos integrats en el desenvolupament del Parc Central.
El projecte, valorat en 98.636.780 euros, IVA inclòs, ha sigut assignat a una UTE conformada per Rover Infraestructures S. a., Rover Rail S.A., i Germanía d'Instal·lacions i Serveis S.L.O. La nova estació comptarà amb 12.000 metres quadrats, serà subterrània, disposarà de quatre vies i dues andanes i permetrà augmentar la capacitat actual, a més d'adaptar-se a futures ampliacions de la xarxa. Així, es posarà fi a la barrera que durant prop de dues dècades ha separat l'estació de Renfe de la d'Estels.
En este sentit, el conseller de Medi ambient, Vicente Martínez, destaca que "l'Estació Central permetrà la creació d'un node intermodal clau on s'integraran els serveis de llarg recorregut, el TRAM i els autobusos urbans, metropolitans i interurbans". A més, l'objectiu és connectar amb l'aeroport a través de la futura variant de Torrellano, i a poca distància de la terminal de creuers del Port d'Alacant.
Així mateix, el president del Consell d'Administració d'FGV, Martínez Mus, també ressalta l'"esforç i compromís" del Consell per a aconseguir la cessió gratuïta i permanent dels terrenys necessaris després de negociar amb Adif i "desbloquejar" una inversió de més de 100 milions d'euros que "serà una fita de la intermodalidad de la ciutat d'Alacant". Al seu torn, el conseller avança que una vegada adjudicat el contracte les obres començaran este mateix any "per a estendre la xarxa des de l'estació d'Estels".
Així serà la futura Estació Central Intermodal
La nova Estació Central del TRAM d'Alacant se situarà en el flanc sud de l'estació d'Adif, en paral·lel a este edifici però en un nivell subterrani i amb dos nivells diferenciats. Comptarà amb 12.000 metres quadrats de superfície, quatre vies i dues andanes, facilitant tant els serveis metropolitans cap al Campello (L3) , Sant Vicent-Universitat (L2) i Cap d'Hortes (L4), com les connexions Tren-Tram amb Benidorm (L1) i Dénia (L9).
Un forjat intermedi albergarà dos vestíbuls, un en cada extrem de l'estació, que estaran connectats per corredors laterals. Per la seua banda, el projecte també inclou el disseny del túnel d'accés a l'estació per l'Avinguda de Salamanca des del branc de l'actual estació d'Estels en l'Avinguda de l'Estació.
Així, el disseny de l'estació, segons apunten fonts autonòmiques, permetrà un notable increment en el tràfic ferroviari actual i s'adaptarà a futures expansions de la xarxa, com el projecte per a estendre el TRAM cap als barris del sud d'Alacant. Així mateix, FGV també ha planificat la possibilitat de portar el tramvia cap a l'oest de la ciutat, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alacant, per a maximitzar la cobertura del servei de transport públic.
Fases d'execució
Les obres començaran enguany amb la construcció d'un estacionament provisional al costat de les vies d'Adif, darrere de l'actual edifici de control de tràfic ferroviari. Posteriorment, s'abordarà la construcció de l'estació i la seua connexió subterrània amb la línia existent.
Encara que en el moment de la signatura del conveni entre les tres administracions per a la cessió del sòl i la presentació del projecte l'Ajuntament d'Alacant va anunciar que la infraestructura podria estar operativa en tres anys, s'estima que la construcció completa es desenvolupe al llarg dels pròxims quatre anys.