politica

Marciano Gómez: “Invertirem 2 milions d'euros i a incrementar el personal en un 37% per a la posada en marxa del CICU a Alacant i Castelló”

El CICU comptarà amb 150 places de professionals enfront de les 109 actuals

2 minuts

FOTO1 CICU
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat durant la seua visita a les noves instal·lacions del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) “la inversió de 2 milions d'euros per a la posada en marxa dels CICU d'Alacant i Castelló, així com un increment del 37% en la dotació de personal”.Marciano Gómez, que ha visitat el Servei d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV) per a conéixer de primera mà les noves instal·lacions en les quals se situa el CICU des d'octubre de 2023, ha reiterat “la necessitat que el CICU torne a ser present en les tres províncies, un compromís adquirit des del primer moment pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, i en el qual estem treballant des de l'inici”.En aquest sentit, el conseller ha assenyalat “que es realitzarà un augment de la plantilla en 41 professionals més per a respondre a les necessitats assistencials que puguen sorgir en qualsevol punt de la Comunitat Valenciana i oferir una atenció sanitària equitativa”.D'aquesta manera, Sanitat augmentarà el nombre de places destinades al CICU, que passaran de les 109 places actuals fins a les 150. Per a ells, es crearan 14 places de metges coordinadors, 8 d'infermeria i 19 de locutors. Així, finalment la plantilla global serà de 42 metges coordinadors, 43 professionals d'infermeria, 55 locutors i 10 documentalistes.Actualment, el projecte de decret del Consell d'estructura i organització del SESCV i les seues unitats funcionals es troba en fase d'informació pública fins al pròxim 5 de febrer que acaba el termini d'al·legacions. Després de l'aprovació del decret pel Ple del Consell, prevista entre febrer i març, es procedirà a la selecció i formació de personal i a la posada en marxa de les seus del CICU d'Alacant i Castelló.

Nous vehicles de comunicacions i ampliació monitoratge pacients

Durant la visita al SESCV, el conseller ha comprovat el funcionament del vehicle de comunicacions, que es desplaça al lloc de l'incident quan s'activen plans d'emergència o en accidents de múltiples víctimes. Està dotat de tot l'equipament tècnic necessari per a la mobilització ‘in situ’ dels recursos sanitaris, tal com es realitzaria des del propi CICU. Actualment està operatiu a la província de València i està prevista la seua posada en funcionament immediata a Alacant i Castelló.D'altra banda, Marciano Gómez s'ha referit al dispositiu de monitoratge dels signes clínics dels pacients amb els quals estan dotades les unitats SAMU i SVA d'Infermeria. És un sistema de telemedicina que possibilita l'emmagatzematge històric i la visualització en temps real de la situació del pacient a distància.Aquest sistema permet que mentre l'equip SAMU o de SVA atenen el pacient, el CICU visualitza la situació en temps real. Aquesta funcionalitat ha sigut habilitada també per als mèdics cardiòlegs i intensivistas dels diferents departaments de salut que donen atenció al Codi Infart. Segons ha anunciat el conseller “la previsió és que en els pròxims mesos s'estenga aquesta funcionalitat als serveis d'urgències dels hospitals”.Finalment, el conseller ha destacat la dotació tecnològica del centre, no sols des del punt de vista assistencial sinó també de la formació. En aquest sentit, ha assenyalat que “hi ha una sala de simulació en la qual es pot aprendre i practicar sobre possibles situacions d'urgència que ens puguem trobar”.Es tracta d'una sala que permet la simulació de diferents situacions d'emergència amb la recreació d'escenaris reals per a posar en pràctica possibles situacions d'emergència que es donen habitualment. A més, disposa d'una cabina assistencial que simula l'interior d'una unitat SAMU dotada del mateix equipament que una ambulància real.