Mazón: "L'instrument més important contra la despoblació a Espanya són les diputacions"

El responsable alacantí detalla a l’auditori algunes de les mesures que ha posat en marxa la institució per a frenar l’èxode rural

Mazón: "L'instrument més important contra la despoblació a Espanya són les diputacions"
13/05/2022 -

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha participat aquest matí a València en la ‘V Conferència de presidències de diputacions provincials, capítols i consells insulars’ per a abordar el repte demogràfic i el fenomen de la despoblació. “A Espanya, el primer i més important instrument que existeix contra la despoblació són les diputacions” ha sostingut Mazón, qui ha assegurat que sense les institucions provincials “no hi haurà ni lluita, ni estratègia i la supervivència de les xicotetes localitats correrà perill”.

El responsable alacantí ha asseverat que, malgrat les noves lleis, iniciatives i reformes per a combatre aquest fenomen social que buida poblacionalment els municipis d’interior, “sense les diputacions provincials, sense la seua existència, supervivència i manteniment, aquest repte no s’aconseguirà”.

En aquest punt, Mazón ha desglossat algunes de les mesures que ha implementat la Diputació d’Alacant per a apuntalar el manteniment demogràfic en àrees rurals de la província. Després d’insistir en la importància de la promoció de l’interior del territori, ha detallat que enguany hem atorgat en les ajudes “el 100% de l’import de les subvencions ordinàries per als municipis d’interior amb el risc de despoblació”.

Així mateix, ha insistit a protegir el medi ambient i l’entorn paisatgístic, així com a implementar les comunicacions, les connexions viàries, els camins rurals i les carreteres de la xarxa viària provincial.

Una altra de les estratègies que ha exposat i compartit el president a l’auditori ha sigut l’impuls de les farmàcies rurals, que estan en risc d’abandó en molts municipis, “més enllà del tancament dels consultoris sanitaris, que quasi sempre són una competència municipal i on, a vegades, les diputacions estem tapant aqueixos forats amb aqueixes competències impròpies que ens toca assumir”.

Finalment, ha concretat que, enfront del tancament de moltes entitats i oficines bancàries, “des de la Diputació, a través de Suma, estem obrint seus de l’organisme tributari amb la finalitat de facilitar la labor administrativa i informativa a consistoris i contribuents”.

Mazón ha conclòs el seu parlament amb un esment al Fons de Cooperació de la Generalitat Valenciana i ha explicat que la Diputació no s’ha sumat a ell “perquè discrepem amb aspectes com la seua obligatorietat, que vulnera l’autonomia local”.

“Tenim el nostre propi fons per als municipis xicotets en risc de despoblació. Els 14 milions que ens exigeix la Generalitat, nosaltres els hem convertits en 30 milions i, enfront de l’escàs sistema de repartiment autonòmic, nosaltres quintupliquem aqueixa inversió en les localitats amb menor població”, ha sentenciat el president.

Després d’indicar que el despoblament demogràfic és un dels majors reptes als quals s’enfronten les diputacions provincials, ha insistit en el fet d'”impulsar una estratègia que ens permeta reequilibrar el territori, vertebrar-lo i reordenar-lo poblacionalment, incorporant de manera coordinada estratègies i recursos”, al mateix temps que ha concretat que la província d’Alacant, amb 141 municipis, “compta amb unes 30 localitats d’interior en risc de despoblament”.

Aquesta trobada, afavorit per la Federació Espanyola de Municipis i Provincial i la Fundació Democràcia i Govern Local, va arrancar ahir dijous i prossegueix hui des del Centre Cultural la Beneficència de la ciutat del Túria. La jornada s’ha iniciat amb una taula debat sobre ‘Repte demogràfic’ en la qual han intervingut els presidents de les diputacions d’Alacant, Osca, Castelló, Barcelona, Àvila, Lugo i Sòria.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

twenty + 13 =