politica

El nou contracte de subministrament elèctric estalviarà 40 milions d'euros als ajuntaments i entitats adherides a la Central de Compres de la Diputació

1 minut

Juan de Dios Navarro

La Diputació d'Alacant ha adjudicat a quatre empreses comercialitzadores el contracte marc d'electricitat gestionat per la Central de Contractació de la institució provincial en col·laboració amb l'Agència Provincial de l'Energia. Este contracte afavorirà un estalvi en factures de prop de 40 milions d'euros anuals als 141 municipis de la província i organismes i entitats públiques adherides a esta.

"Les tarifes oferides en este contracte respecte a l'anterior descendixen una mitjana del 43%, arribant puntualment el descens a un 53%", ha destacat el diputat de Contractació, Juan de Dios Navarro, qui ha afegit que "per al conjunt d'entitats adherides es passa d'un cost en la factura, inclòs l'impost elèctric i l'IVA, de 83 milions d'euros a 43,6 milions, és a dir, un estalvi de quasi 40 milions d'euros o cosa que és el mateix, un 47,46% menys en termes percentuals".

Al costat dels ajuntaments de la província i els mateixos organismes de la Diputació, a este nou contracte per al període 2024-2026 s'han sumat nombroses entitats públiques com la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Mercalicante, Cambra de Comerç d'Alacant, Autoritat Portuària i Oficina de la Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO).

Sobre este tema, Navarro ha apuntat que "l'interés de tots estos organismes públics constata la gran faena que s'està realitzant des de la Diputació d'Alacant, a través de la Central de Compres i l'Agència Provincial de l'Energia, en la gestió del contracte de subministrament elèctric, amb importants avantatges econòmics per a les entitats adherides", que ara podran triar diferents opcions de contractació: preus fixos durant els dos anys del contracte; preus fixos amb actualització anual amb referència al mercat de futur OMIP; i preu variable amb referència al mercat pool elèctric OMIE.

El contracte s'ha adjudicat a ADX Renovables, Cox Energia, Endesa Energia i Iberdrola Clientes, que han hagut de reconfirmar els preus a manera de subhasta competitiva a la baixa, la qual cosa ha permés reduir encara més els preus del contracte marc.

Així mateix, en esta licitació s'ha establit també el preu pel qual les entitats adherides vendran els excedents de producció d'energies renovables com la fotovoltaica, per la qual podran compensar en la factura el consum que tinguen.

La Central de Contractació de la Diputació posa a la disposició dels municipis per a una ràpida contractació dels basats les instruccions de contractació, models d'adhesió específica i adjudicació, mentre que l'Agència Provincial de l'Energia oferix l'elaboració de la memòria tècnica que determine quina oferta s'ajusta millor a les necessitats de l'entitat. Fins a la data, més de 80 ajuntaments i entitats locals ja han sol·licitat eixa assistència de la institució provincial.