politica

El nou viaducte sobre el riu Algar del TRAM d'Alacant a Altea entrarà en servei a la fi d'enguany

1 minut

Visita del conseller Vicente Martínez Mus a les obres de la línia 9 del TRAM

El conseller de Medi ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha visitat este matí les obres de construcció del nou viaducte sobre el riu Algar a Altea, corresponent a la Línia 9 del TRAM d'Alacant (Benidorm-Dénia).

A l'acte també han acudit el secretari autonòmic d'Infraestructures i Transports, Javier Sendra, el director general de Transports, Manuel Ríos, el director gerent d'FGV, Alfonso Novo, l'alcalde d'Altea, Diego Zaragozí, i representants de l'empresa que executa les obres.

Després de comprovar l'evolució dels treballs, Martínez Mus ha anunciat que "segons el previst, les obres conclouran a la fi d'any i permetran completar les actuacions de modernització que la Generalitat realitza en esta línia, amb l'objectiu de millorar el servei que presta als seus milers d'usuaris".

El viaducte sobre el riu Algar compta amb un pressupost de 7.212.882 euros IVA inclòs. És una actuació que executa Ferrocarrils de la Generalitat valenciana (FGV), finançada per la Unió Europea a través dels fons NextGeneration com a part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Al costat d'esta actuació, FGV executa els treballs de construcció del nou viaducte del Mascarat i les obres d'emergència en esta zona per a reparar els danys ocasionats per l'incendi forestal, produït al gener d'enguany, en el tram que unix les estacions Olla Altea i Calp.

El conseller ha explicat que "FGV ha fet coincidir estes tres actuacions que suposen una inversió propera als 20 milions d'euros per a completar així, abans de final d'any, el procés de modernització de la Línia 9 que unix Benidorm i Dénia".

"Una vegada finalitzades les obres de renovació dels viaductes d'Algar i Mascarat, les unitats duals podran circular per tota la Línia 9 entre Benidorm i Dénia, sense realitzar cap mena de transbord al llarg del recorregut, posant fi a la renovació integral de la Línia 9 iniciades en 2014 per la Generalitat", ha destacat el conseller.

Descripció de les obres

El projecte que s'executa contempla la construcció d'un pont paral·lel a l'existent, de tal forma que l'actual viaducte de l'Algar, construït entre 1913 i 1915, es mantinga com a passarel·la per als vianants, tal com establix la fitxa de catalogació de Bé de Rellevància Local.

L'actuació de l'Algar inclou l'execució d'un viaducte amb llosa de formigó el tauler del qual en procés d'instal·lació té una longitud de 226 metres. El tauler del nou viaducte està format per una llosa massissa de formigó amb un ample total de sis metres.

Amb l'objecte d'afavorir la integració paisatgística del nou viaducte respecte de l'antic, s'han disposat les piles en les mateixes seccions que les existents i s'ha buscat assimilar la cota del nou tauler el més possible a la del viaducte actual.

Els treballs previstos en la zona han obligat a FGV a interrompre parcialment, des del passat mes d'abril, la circulació ferroviària fins al mes de desembre d'enguany, per la qual cosa s'oferix servei alternatiu d'autobús en les zones afectades, actualment entre Olla Altea i Calp.